2018-02-18 22:00:29
Φωτογραφία για Δύσκολα τα πράγματα για τις κόκκινες σόλες του Christian Louboutin
Προβλήματα στην απόλυτη κατοχύρωση της κόκκινης σόλας ως σήμα κατατεθέν των παπουτσιών και κατά συνέπεια του brand του, φαίνεται ότι συνάντησε ο υποδηματοποιός των σταρ και “αρχιτέκτονας” της στιλιστικής μας ευτυχίας, Christian Louboutin.

Ο Γάλλος δημιουργός κατέφυγε σε δικαστήριο της Ολλανδίας προκειμένου να αποτρέψει τα ολλανδικά πολυκαταστήματα Van Haren να διαθέσουν τη δική τους εκδοχή των ιδιαίτερων παπουτσιών του. 

Συγκεκριμένα, ο κύριος Louboutin έχει και στο παρελθόν σταματήσει διάφορες εταιρείες από τη χρήση της κόκκινης σόλας σε δημιουργίες τους, με την αιτιολογία ότι αποτελεί χαρακτηριστικό των δικών του υποδημάτων και η χρήση από άλλους μπορεί να μπερδέψει τον καταναλωτή. Μάλιστα, πριν μερικά χρόνια είχε βρεθεί στα δικαστήρια και με τον οίκο Yves Saint Laurent, υπόθεση την οποία τελικά είχε κερδίσει.

Πρόσφατα, ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου συμβούλευσε το ολλανδικό δικαστήριο που αποφασίζει για την υπόθεση Van Haren-Louboutin ότι η κατοχύρωση της συγκεκριμένης κόκκινης απόχρωσης που χρησιμοποιεί ο σχεδιαστής για τις σόλες των παπουτσιών του ως εμπορικού σήματος (από το 2010 και 2013), ενδέχεται να είναι άκυρη. Και συνήθως -αν και όχι πάντοτε- οι δικαστές ακολουθούν τις κοινοτικές οδηγίες.


«Ένα εμπορικό σήμα που συνδυάζει χρώμα και σχήμα μπορεί να μην γίνει αποδεκτό ή να κριθεί ως άκυρο σύμφωνα με τους νόμους περί εμπορικών σημάτων που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε δήλωσή του, υπογραμμίζοντας έτσι την οδηγία του Maciej Szpunar στους Ολλανδούς δικαστές που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μάλιστα, ο Szpunar υποστήριξε ότι το κόκκινο χρώμα στην εν λόγω περίπτωση δεν μπορεί να μην συσχετισθεί με το σχήμα της σόλας και σύμφωνα με τον νόμο της ΕΕ τα σχήματα δεν μπορούν να προστατευθούν. Ο Szpunar εξέφρασε επίσης αμφιβολίες, αν τελικά το κόκκινο χρώμα μπορεί να λειτουργήσει ως εμπορικό σήμα, και κατά συνέπεια να ταυτιστεί με τον ιδιοκτήτη του, αν χρησιμοποιηθεί εκτός εννοιολογικού πλαισίου, ξεχωριστά δηλαδή από το σχήμα της σόλας παπουτσιού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η ανάλυσή του βασίζεται στο σχήμα της σόλας και όχι στην αξία του branding των παπουτσιών -δεν έλαβε υπόψη του «τη γοητεία που ασκούν τα προϊόντα και η οποία προέρχεται από τη φήμη της εταιρείας ή αυτήν του ιδιοκτήτη της (σ.σ. του Christian Louboutin)».

«Και μολονότι οι σχετικοί καταναλωτές μπορεί να αναγνωρίζουν άμεσα μια κόκκινη σόλα ως αποκλειστικό στοιχείο των δημιουργιών Louboutin, το να προσπαθήσει να πείσει κανείς τα δικαστήρια να χορηγήσουν μονοπωλιακά δικαιώματα σε ένα τέτοιο “σήμα κατατεθέν” ενδέχεται να είναι αξεπέραστο εμπόδιο», δηλώνει ο Sanjay Kapur, συνέταιρος στην εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων Potter Clarkson LLP και ειδικός επί του θέματος. Κατά την άποψη του κυρίου Kapur, αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στη συνέχεια οι Ολλανδοί δικαστές ακολουθήσουν τη γνώμη του Szpunar, «αυτό θα σημαίνει ότι ο Louboutin δεν θα μπορεί πλέον να σταματήσει τους ανταγωνιστές του, συμπεριλαμβανομένων και οίκων υψηλής ραπτικής, από το να πουλήσουν παπούτσια με κόκκινες σόλες (σ.σ. όπως έγινε στην περίπτωση YSL)».

Έτσι, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πάρει την απόφασή του επί του θέματος (αν τελικά θα ακολουθηθεί η οδηγία Szpunar ή όχι), θα έρθει η σειρά των ολλανδικών δικαστηρίων να αποφασίσουν για το μέλλον της κόκκινης σόλας. Και ίσως και του οίκου Louboutin Από την Βάνα Αντωνοπούλου

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ