2018-02-19 18:07:49
Φωτογραφία για Ένας στους τρεις Έλληνες έχει μυωπία
Η μυωπία έχει εξελιχθεί σε επιδημία σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, τα ποσοστά εμφάνισης της μυωπίας στην εφηβική ηλικία ξεπερνούν το 80%. Στην Ελλάδα, μια έρευνα που έγινε το 2007 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης έδειξε ότι ο επιπολασμός της μυωπίας, μεταξύ μαθητών ηλικίας 10 με 16 ετών, ήταν 37,2%.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι το 2015 στον πλανήτη εμφάνιζαν κάποιο διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός).

Με βάση τις σημερινές αυξητικές τάσεις, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 ο μισός πληθυσμός που πλανήτη (περίπου 5 δισεκατομμύρια άτομα) θα έχει μυωπία.

Επιπλέον, αυξάνεται επικίνδυνα ο επιπολασμός της υψηλής μυωπίας (μεγαλύτερης των 5.0 διοπτριών), με αποτέλεσμα ο αριθμός των ατόμων με απώλεια όρασης από υψηλή μυωπία να αναμένεται να αυξηθεί 7 φορές μεταξύ του 2000 και του 2050, στο ένα δισεκατομμύριο.


Είναι γνωστό ότι η υψηλή μυωπία αποτελεί παθολογική κατάσταση που συσχετίζεται με οφθαλμολογικές παθήσεις όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και παθήσεις της ωχράς κηλίδας, αποτελώντας μία από τις κυριότερες αιτίες μόνιμης τύφλωσης παγκοσμίως.

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η μυωπία αποτελούσε σε μεγάλο βαθμό υπόθεση κληρονομικότητας. Σήμερα, μετά από πολυετή έρευνα και ανάλυση δημογραφικών στοιχείων που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, γνωρίζουμε ότι η αλματώδης αύξηση της μυωπίας είναι αδύνατο να εξηγηθεί μόνο από τα γονίδια.

Τα αποτελέσματα πολλών μελετών δείχνουν ότι ο αριθμός των παιδιών με μυωπία έχει αυξηθεί κυρίως για δύο λόγους:

Εξαιτίας τη αποχής των παιδιών από δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και της έντονης αστικοποίησης (αυξημένες απαιτήσεις σε σχολεία, φροντιστήρια και ενασχολήσεις σε κλειστούς χώρους)

Λόγω του παρατεταμένου χρόνου κοντινής εργασίας ως αποτέλεσμα της εντατικής εκπαίδευσης και της υπερβολικής χρήσης υπολογιστών και άλλων διαδραστικών συσκευών (tablets, κινητά τηλέφωνα).

Στην έρευνα που έγινε το 2007 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έδειξε ότι ο επιπολασμός της μυωπίας, μεταξύ μαθητών ηλικίας 10-16 ετών, ήταν 37,2% σε σχολεία στο Ηράκλειο Κρήτης, αρκετά πιο υψηλός από αυτό που αντιστοιχούσε στους μαθητές σε σχολεία της Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Αν και η συχνότητα εμφάνισης της μυωπίας βρέθηκε σημαντικά αυξημένη στους μαθητές Γυμνασίου (46,9%) από ότι στους μαθητές Δημοτικού (28,9%) στο Ηράκλειο, δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο για τους μαθητές στη Στάρα Ζαγόρα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 3 Έλληνες έχει σήμερα μυωπία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Περιοδικό «ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Περιοδικό «ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ