2018-02-19 18:21:50
Φωτογραφία για Μπορούν τα βιντεοπαιχνίδια να βοηθήσουν τα άτομα με σχιζοφρένεια; Τι έδειξε νέα μελέτη;
Τα άτομα με σχιζοφρένεια μπορούν, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry, να εκπαιδευτούν παίζοντας βιντεοπαιχνίδια για να ελέγξουν το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τις λεκτικές ψευδαισθήσεις.

Η ερευνητική ομάδα, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Roehampton, μελέτησε 12 άτομα που παρουσίαζαν καθημερινά δυσάρεστες και απειλητικές ψευδαισθήσεις, ένα σύνηθες σύμπτωμα της σχιζοφρένειας. Τα άτομα με την κατάσταση αυτή είναι γνωστό ότι έχουν πιο ενεργό ακουστικό φλοιό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο ευαίσθητα στους ήχους και τις φωνές.

Για να προσπαθήσουν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους, τους ζητήθηκε να παίξουν ένα βιντεοπαιχνίδι χρησιμοποιώντας τις δικές τους διανοητικές στρατηγικές για να μετακινήσουν έναν ηλεκτρονικό πύραυλο, ενώ βρίσκονταν συνδεδεμένοι σε σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να μειώσουν τον όγκο στις εξωτερικές φωνές που άκουγαν.


Όπως λένε οι ερευνητές στη μελέτη αυτή, οι ασθενείς κατάφεραν να προσγειώσουν τον πύραυλο στο παιχνίδι όταν συνδεόταν με την περιοχή του εγκεφάλου τους που είναι ευαίσθητη στην ομιλία και στις ανθρώπινες φωνές. Με τον καιρό μάλιστα, οι ασθενείς έμαθαν να χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή στην καθημερινή τους ζωή για να μειώσουν τη δύναμη των ψευδαισθήσεων.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι αυτή είναι μια μικρή πιλοτική μελέτη και τα ευρήματα πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθούν. Όπως είπαν, η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ασθενείς με σχιζοφρένεια που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα.

Η Natasza Orlov, από το King’s College του Λονδίνου, επεσήμανε ότι οι ασθενείς γνωρίζουν πότε θα φτάσουν στο επίπεδο να ακούν φωνές – μπορούν να το αισθανθούν, γι ‘αυτό οι ερευνητές θέλουν να εφαρμόσουν την τεχνική αυτή, ώστε όχι μόνο να μειώσουν, αλλά και να σταματήσουν τελείως να ακούνε αυτές τις φωνές.

Η Δρ. Orlov παραδέχθηκε ότι το μέγεθος δείγματος μελέτης είναι μικρό και απουσίαζε μια ομάδα ελέγχου, όμως, όπως είπε, αυτά τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. «Σκοπεύουμε τώρα να διεξαγάγουμε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη για να δοκιμάσουμε αυτή την τεχνική σε ένα μεγαλύτερο δείγμα» συμπλήρωσε η Δρ. Orlov.

Ο καθηγητής Sukhi Shergill από το King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η έρευνα αυτή προσφέρει μια «νέα προσέγγιση» για τη βοήθεια των ασθενών με σχιζοφρένεια. Συμπλήρωσε επίσης ότι παρόλο που πρόκειται για προκαταρκτικά δεδομένα, είναι ιδιαίτερα υποσχόμενο το γεγονός ότι οι ασθενείς ήταν σε θέση να ελέγξουν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Πηγή: naftemporiki.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γυμναστική στην εγκυμοσύνη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Γυμναστική στην εγκυμοσύνη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ