2018-02-20 17:26:43
Φωτογραφία για ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝΤΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ
Τρία 24ωρα πριν την εκπνοή της Navtex για πραγματοποίηση ασκήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε στην έκδοση νέας, δεσμεύοντας τις ίδιες περιοχές για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων έως τις 10 Μαρτίου.

Η Άγκυρα δεσμεύει την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.

Πριν από την έκδοση της νέας Navtex, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων», ενώ ζήτησε να υπάρξει υπομονή, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα διαφανούν. Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης, ανέφερε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.


Σύσκεψη αρχηγών κομμάτων υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη

Ανακοινώθηκε εξάλλου επισήμως ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την Τετάρτη κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Την περασμένη εβδομάδα, είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνουν χωριστές συναντήσεις. Η κοινή σύσκεψη φαίνεται ότι κρίθηκε αναγκαία, μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι ανανεώνει τη NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τις 10 Μαρτίου. Έγκυρη κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο ότι επί του παρόντος η Λευκωσία δεν προτίθεται να προβεί σε δηλώσεις για την ανανέωση της παράνομης NAVTEX.

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα

Ο επικεφαλής του κυπριακού κράτους συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τον συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας-Αθηνών σχετικά με το θέμα, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ κυπριακή κυβερνητική πηγή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του Ν. Αναστασιάδη αρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι χειρίζονται ζητήματα ΑΟΖ και υδρογονανθράκων.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ