2018-02-20 19:06:11
Φωτογραφία για Όπλο - θρύλος του “Λόρενς της Αραβίας” έγινε δωρεά σε στρατιωτικό μουσείο
Ένα περίστροφο που είχε αρπάξει ο “Λόρενς της Αραβίας”, από ένα τούρκο αξιωματικό ο οποίος είχε σκοτώσει 2000 Αρμενίους το 1915, έγινε δωρεά σε στρατιωτικό μουσείο του Λονδίνου.

Ένα περίστροφο που είχε “αρπάξει” ο πασίγνωστος στρατιωτικός Λόρενς της Αραβίας, ( σ.σ πραγματικό όνομα Τόμας Έντουαρντ Λόρενς) από έναν τούρκο αξιωματικό κατά τη διάρκεια της πρώτης εκστρατείας του στην έρημο, στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, δόθηκε ως δωρεά στο Εθνικό Στρατιωτικό Μουσείο του Λονδίνου, μαζί με ένα αρχείο που εξηγεί την προέλευσή του.

Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Λόρενς ήταν στην υπηρεσία της ανωτάτης αγγλικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή και πολέμησε εναντίον των Οθωμανών, ως επικεφαλής ομάδων ατάκτων Αράβων. Υπερασπίστηκε τη χώρα των συμπολεμιστών του Αράβων σαν δεύτερη πατρίδα του και δίπλα στον πρίγκιπα Φεϋζάλ διηύθυνε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις των επαναστατών εναντίον των Οθωμανών.


Η ιστορία πίσω από το όνομα που είναι γραμμένο στο περίστροφο

Ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, είχε πάρει το αμερικανικό περίστροφο Smith & Wesson από τον Ashraf Bey, το όνομα του οποίου ήταν γραμμένο στα αραβικά πάνω στο όπλο. Ο Bey φαίνεται ότι συνελήφθη το 1916 έχοντας πάνω του περισσότερες από 15.000 λίρες σε χρυσό, χρήματα τα οποία κατά πάσα πιθανότητα προορίζονταν να δοθούν ως δωροδοκία, ώστε να πείσει το Βεδουίνο να στηρίξει τους Οθωμανούς.

Ο ίδιος ο Λόρενς έδωσε το όπλο στον αξιωματικό Lionel Gray. Ο Gray επρόκειτο για έναν αξιωματικό στη Μ. Ανατολή, o οποίος ήταν άπληστος συλλέκτης.. Η οικογένεια του τελικά αποφάσισε να δωρίσει το όπλο στο μουσείο μαζί με το αρχείο του.

Η σύλληψη του Bey ήταν αμφιλεγόμενη, διότι τα αραβικά στρατεύματα του Λόρενς που άκουγαν στις διαταγές του πρίγκιπα Φέυζαλ είχαν κάνει παράκαμψη και καθυστέρησαν να πανηγυρίσουν σχετικά με τα λάφυρα που απέκτησαν, λόγω μιας προγραμματισμένης κοινής επιχείρησης που είχαν με το βασιλικό ναυτικό κατά της οθωμανικής πόλης Wejh. Σε κάθε περίπτωση η ετικέτα με το γραφικό χαρακτήρα του Gray εξηγεί την προέλευση του όπλου και αναφέρει επίσης : “Το περίστροφο αυτό το πήραμε από τον, Ashraf Bey, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το θάνατο 2.000 Αρμενίων”.

Ο Λόρενς ο οποίος είχε ανακρίνει το Bey μετά την αιχμαλωσία του, έδωσε τις πληροφορίες στον Gray, οι οποίες αποδείκνυαν ότι ο τούρκος αξιωματικός ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή των Αρμενίων το 1915, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο Βey είχε χρησιμοποιήσει προσωπικά το περίστροφο ώστε να εκτελέσει κάποιους αιχμαλώτους.

Το γεγονός αυτό εξιστορείται στο νέο βιβλίο του Philip Walker με τίτλο “ Behind the Lawrence Legend: the Forgotten Few who shaped the Arab Revolt” το οποίο αναφέρεται εκτενώς στο αρχείο του Gray.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ