2018-02-20 22:18:48
Φωτογραφία για Αλωνίζουν οι φασίστες στη Θεσσαλονίκη
Σε νέο, αιματηρό αυτή τη φορά, χτύπημα προχώρησε η φασιστική ομάδα που είχε δράσει στο πρόσφατο συλλαλητήριο για το μακεδονικό ζήτημα, με αποκορύφωμα τον εμπρησμό της κατάληψης

Libertatia, που στεγαζόταν σε νεοκλασικό κτίριο της Θεσσαλονίκης.

Ορμώμενοι προφανώς από την ατιμωρησία τους, το περασμένο Σάββατο η ίδια -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- ομάδα επιτέθηκε με λοστούς, κατσαβίδια και σπασμένα μπουκάλια σε παίκτες και οπαδούς της Προοδευτικής Εκρηξης Τούμπας, που αγωνιζόταν με τις Ελπίδες Σταυρούπολης.

Περί τα πενήντα άτομα με κράνη επέδραμαν στο γήπεδο την ώρα του παιχνιδιού και τραυμάτισαν δύο άτομα, που οδηγήθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης, ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Το χτύπημα μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού η Προοδευτική Εκρηξη είναι σύλλογος με καθαρά αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά και διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου, βόλεϊ και μπάσκετ, που αγωνίζονται στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα τα τελευταία δέκα χρόνια. Το ερώτημα που πλανάται πλέον είναι αν η συγκεκριμένη φασιστική ομάδα έχει σχέση με οπαδούς του ΠΑΟΚ, καθώς η πρώτη δημοσίευση για την επίθεση στη Σταυρούπολη έγινε στην ιστοσελίδα indymedia και είχε τίτλο «Θεσσαλονίκη - Πέσιμο από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ».


Τι απαντά ο Σ.Φ. ΠΑΟΚ Σταυρούπολης

Σε συνέχεια του επεισοδίου, αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν πορεία, το βράδυ του Σαββάτου, στη Σταυρούπολη, ενώ σε ανακοίνωση του Σ.Φ. ΠΑΟΚ Σταυρούπολης, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της «Θύρας 4,» τονίζεται ότι «το γεγονός (…) ήταν ένα συμβάν που δεν μας εκφράζει ιδεολογικά σαν μέλη του συλλόγου. Παρ’ όλα αυτά τονίζουμε πως όποιος προσπαθήσει να μας συνδέσει με το γεγονός αυτό από κάθε κομματική τάξη, με μεγάλη μας χαρά θα μας βρει μπροστά του».

Πάντως, στην ανακοίνωση της Προοδευτικής Εκρηξης Τούμπας δεν γίνονται τέτοιοι συσχετισμοί και αφού διευκρινίζεται πως «η Προοδευτική Εκρηξη Τούμπας είναι μια αυτοοργανωμένη ερασιτεχνική ομάδα, με αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά και αντισεξιστικά χαρακτηριστικά», στην περιγραφή του γεγονότος τονίζεται πως «στις 17/2 οι οπαδοί και οι παίκτες της ομάδας δέχτηκαν προσχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση από ομάδα φασιστών, με αφορμή το “Μακεδονικό”. Οι φασίστες μπήκαν στο γήπεδο της Σταυρούπολης μόλις έληξε ο αγώνας και η επίθεση απωθήθηκε. Αμεσα συγκεντρώθηκε αλληλέγγυος κόσμος και αποχωρήσαμε από το γήπεδο, με δύο ελαφρά τραυματίες. Αν εκτός από φασίστες ήταν ταυτοχρόνως και οπαδοί κάποιας ομάδας (όπως αναφέρθηκε σε κάποια σάιτ), δεν το γνωρίζουμε. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα φασιστική επίθεση και ως τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε. Ούτε βήμα πίσω. Ενάντια στη φασιστική απειλή».

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), αν και βλέπει την «πολιτική αντιπαράθεση», δεν εντοπίζει τη δράση της φασιστικής ομάδας και αρκείται σε μια γενικόλογη καταδίκη της βίας «που εμφανίζεται στους αθλητικούς χώρους και ειδικά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, πόσο μάλλον όταν αυτά τα γεγονότα ξεκινούν από πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την “αθωότητα” του ερασιτεχνισμού».

Επιπλέον, «καταδικάζει και καθέναν ο οποίος παίρνει αφορμή από τέτοιου είδους κατακριτέα γεγονότα για να έχει ίδιον όφελος και να δημιουργεί εικόνα “δίκαιου κριτή” του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΣ Μακεδονίας θα είναι σε συνεχή συνεργασία με τις διωκτικές αρχές για την πάταξη αυτών των φαινομένων, είτε έχουν πολιτική χροιά είτε προσωπική υστεροβουλία».

efsyn.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Ἀρχή σοφίας φόβος Κυρίου»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Ἀρχή σοφίας φόβος Κυρίου»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ