2018-02-21 20:01:57
Φωτογραφία για Λιμενικό - Πολεμικό Ναυτικό σε στενή συνεργασία
Στενότερη συνεργασία μεταξύ των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού αποφασίστηκεστον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων στα Ίμια, με αποκορύφωμα τον εμβολισμό του πλοίου ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) «Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό, τη νύχτα της Δευτέρας.

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο αρχηγείο του Λιμενικού και την προτροπή του για διεύρυνση της συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό, η ηγεσία του σώματος κατέληξε σε μια πρώτη δέσμη μέτρων τα οποία αφορούν κυρίως θέματα εκπαίδευσης, ενώ έπεται συνέχεια.

Καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι σε κλειστή σύσκεψη στο αρχηγείο του Λιμενικού, μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στον Πειραιά, αποφασίστηκε η αύξηση της συμμετοχής των ανδρών της Ελληνικής Ακτοφυλακής στα «σχολεία πολέμου» του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης η ενίσχυση της παρουσίας της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) του Πολεμικού Ναυτικού, στη νατοϊκή βάση της Σούδας.


Στην πρώτη περίπτωση, οι άνδρες του Λιμενικού θα παρακολουθούν μαζί με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κοινά προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα στρατηγικής, διεθνών σχέσεων κ.ο.κ. Αντίστοιχα, το προσωπικό της ΜΥΑ θα αναλάβει την εκπαίδευση στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού σε περισσότερο επιχειρησιακά θέματα. Ενδεικτικά, το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται σεμινάρια για θέματα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, εκπαιδεύσεις ελεύθερων σκοπευτών κ.ά.

Το ΚΕΝΑΠ λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στη ναυτική βάση της Σούδας, στα Χανιά, με σκοπό να εκπαιδεύει νατοϊκές μονάδες στην εκτέλεση «ειδικών» επιχειρήσεων. Όπως αναφέρεται στο καταστατικό του, «πρόκειται για διακλαδικό κέντρο εκπαίδευσης, με προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία», ενώ ως αποστολή του περιγράφεται, μεταξύ άλλων, η «προαγωγή της συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των ναυτικών μονάδων».

Αρμόδια πηγή διευκρίνισε στην «Κ» ότι, στο πλαίσιο του νέου δόγματος συνεργασίας Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος που υιοθετείται μετά τα πρόσφατα γεγονότα στα Ίμια, αποφασίστηκε να ενισχυθεί η παρουσία ανδρών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών στο ΚΕΝΑΠ. Μάλιστα, αποφασίστηκε να έχει μόνιμη παρουσία στη ναυτική βάση της Σούδας αξιωματικός της ΜΥΑ σε ρόλο «συνδέσμου» μεταξύ Λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21/02/2017 - ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ)

__________________

Υ.Γ.: Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ