2018-02-21 23:17:55
Φωτογραφία για αν.α.σ.σ.α. Ανακοίνωση για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης αν.α.σ.σ.α. του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έγινε πριν λίγες ημέρες, το πρώτο και σημαντικότερο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η "λήψη απόφασης για την υποβολή

παρατηρήσεων – σχολίων στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»". Το γεγονός και μόνο ότι η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης δείχνει τη σοβαρότητα του θέματος.

Το θέμα του περιβαλλοντικού θορύβου σε κάθε αστική περιοχή είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα γιατί σχετίζεται με δύο κρίσιμες παραμέτρους:

Η πρώτη παράμετρος είναι, φυσικά οι επιπτώσεις του θορύβου όχι μόνο στην ψυχική υγεία όλων μας, αλλά στο σύνολο της έννοιας αυτού που αποκαλείται ποιότητα ζωής.

Οι χώροι και οι λειτουργίες όπου ο θόρυβος σε μια αστική περιοχή υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας είναι αναρίθμητοι
. Μπορεί να πρόκειται για σχολική αίθουσα την ώρα του μαθήματος, μπορεί να λέγεται δωμάτιο ενός μαθητή ή ενός φοιτητή που διαβάζει προετοιμαζόμενος για εξετάσεις, μπορεί να λέγεται μια μάνα που προσπαθεί να κοιμίσει το μωρό της, μπορεί να λέγεται ένα άτομο που είχε νυχτερινή βάρδια και γύρισε σπίτι το πρωί για να ξεκουραστεί. Βεβαίως, δικαίωμα για να απολαύσει μια ώρα ξεκούρασης στο μπαλκόνι του έχει –πρέπει να έχει– ο κάθε πολίτης! Μην ξεχνάμε επίσης πως, αποδεδειγμένα πια, τα υψηλά επίπεδα θορύβου δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων.

Η δεύτερη σημαντική παράμετρος του θέματος του περιβαλλοντικού θορύβου σε αστικές περιοχές είναι οι άμεσες αναπτυξιακές επιπτώσεις που έχει ο θόρυβος σε μια περιοχή. Πως μπορεί μια περιοχή να έχει ανάπτυξη αν δεν είναι ελκυστική; Και πως μπορεί να είναι ελκυστική αν είναι θορυβώδης;

Συνεπώς υψηλά επίπεδα θορύβου σημαίνουν:

Μειωμένη ποιότητα ζωής πολιτών και μειωμένες αναπτυξιακές δυνατότητες περιοχής!

Το μεγάλο πρόβλημα για την Αυτοδιοίκηση είναι ότι οι υψηλές στάθμες θορύβου οφείλονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες και μάλιστα σε δραστηριότητες ισχυρών οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι θεοποιώντας την μεγιστοποίηση του κέρδους, περιφρονούν την έννοια "ποιότητα ζωής" των κατοίκων. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα!

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές Οργανωμένες κοινωνικές δομές δεν έχουν περιθώρια σημαντικών βελτιώσεων! Για το δήμο μας η μεγαλύτερη και ενοχλητικότερη πηγή ηχορύπανσης είναι η λειτουργία του αεροδρομίου. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε – και κυρίως να το εντάξουμε στην ανάλυση της Στρατηγικής μας ως δήμος - ότι στόχος του αεροδρομίου, ως επιχείρησης, είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους από τη λειτουργία του.  

Εμείς πρέπει να προστατεύσουμε την περιοχή.  

Εμείς έχουμε αυτό το χρέος!

Όσο έχουμε, ως δημοτική αρχή, συμπεριφορά υποτελών, όσο έχουμε συμπεριφορά ιθαγενών που είναι ενθουσιασμένοι με χάντρες και καθρεφτάκια, τόσο το αεροδρόμιο θα αποθρασύνεται. Πως μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από το αεροδρόμιο όταν ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει πει τα εξής απίστευτα:

Α) …Αναγνωρίζουμε τα οφέλη από την λειτουργία του αεροδρομίου Β) …θεωρώ ότι η λειτουργία του αεροδρομίου ευνόησε τον Δήμο…

Γ) …Αν δεν ήταν το αεροδρόμιο δεν θα γίνονταν αυτά τα έργα…

Αλήθεια ποια οφέλη; Σε τι ευνοήθηκε ο Δήμος; Ποια έργα; Ασήμαντα και ελάχιστα σε σχέση με την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και με την ζημιά που προκαλεί στο περιβάλλον και στην υγεία των δημοτών.

Αν αυτό το συνδυάσουμε με μια προκλητική Βουλή που αποφασίζει ότι μπορεί να νομοθετεί στέρηση των εσόδων των δήμων από τη λειτουργία του αεροδρομίου τότε οι ευθύνες μας μεγαλώνουν.

Με βάση τα παραπάνω, η τοποθέτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο κινήθηκε στους εξής άξονες:

1ον Οφείλουμε να μη δεχτούμε ως δεδομένη την ειλικρίνεια των στοιχείων που παρέχει, όταν και όσων παρέχει, το αεροδρόμιο σχετικά με μετρήσεις επιπέδων θορύβου. Χρειαζόμαστε ανεξάρτητο, έγκυρο φορέα μετρήσεων, που θα τυγχάνει της αποδοχής του Δημοτικού Συμβουλίου και θα αμείβεται από το κράτος ή τον Δήμο..

2ον Οφείλουμε να στηρίξουμε και να αξιοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνικές δομές που ασχολούνται με θέματα λειτουργίας του αεροδρομίου. Κατά πάσαν πιθανότητα, η πείρα τους υπερβαίνει κατά πολύ την εξειδικευμένη γνώση του οποιουδήποτε αιρετού ή υπηρεσιακού παράγοντα αυτού του Δήμου.

Απαιτούμε σοβαρότερη και οργανωμένη αντιμετώπιση του θέματος του θορύβου από την παρούσα δημοτική αρχή. Είναι αδιανόητο, είναι απολύτως απαράδεκτο, ο δήμαρχος να πηγαίνει στις Βρυξέλλες για το θέμα του θορύβου του αεροδρομίου και να μην κάνει ούτε καν ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του. Θα έπρεπε να έχει κάνει ειδική συνεδρίαση με την επιστροφή από τις Βρυξέλλες.

Βεβαίως, επέστρεψε από ένα ταξίδι χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα! Αλλά πόσο προετοιμασμένος πήγε; Άρπα – κόλλα πολιτικές δεν αρκούν όταν συναντιέσαι με οργανωμένα λόμπυ που στηρίζουν εκ προοιμίου μεγάλες ιδιωτικές λειτουργίες. Εκτός και αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και απλώς "δουλεύεις" συλλόγους και τοπική κοινωνία! 

Αρτέμιδα, 10-02-2018
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ