2018-02-22 00:17:17
Φωτογραφία για Ξαναστήνεται ερειπωμένο χωριό στον Άγιο Ευστράτιο - 50 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1968
Εκδήλωση με θέμα «50 χρόνια από τον σεισμό του Αγίου Ευστράτιου» συνδιοργάνωσαν σήμερα, 20 Φεβρουαρίου, επέτειο του μεγάλου σεισμού στον Αϊ Στράτη, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κατά τη διάρκειά της ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της «επανασύστασης» του παλιού ερειπωμένου χωριού με την επανακατασκευή κτισμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών, στην αρχιτεκτονική που χαρακτήριζε τον οικισμό πριν από την καταστροφή. «Πρόκειται για μια κατά κυριολεξία ζωοφόρο ιδέα, για την εξόφληση ενός χρέους της Πολιτείας, "χρέους τιμής" προς τους κατοίκους του νησιού σήμερα αλλά και προς όσους έφυγαν τότε χωρίς να επιστρέψουν ποτέ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Όπως είναι γνωστό, πριν 50 χρόνια (1968), τη νύχτα της 19ης προς 20η Φεβρουαρίου, ισχυρή σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το βόρειο Αιγαίο και κυρίως το νησί του Αγίου Ευστράτιου
. Από τον σεισμό σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και 39 τραυματίστηκαν. Στον Άγιο Ευστράτιο και στη Λήμνο κατέρρευσαν 175 κτίρια ενώ 2.348 υπέστησαν σοβαρές βλάβες. Επίσης παρατηρήθηκε θαλάσσιο κύμα στις νότιες ακτές της Λήμνου, το οποίο στο λιμάνι της Μύρινας είχε ύψος 1,2 μέτρα. Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί ο μεγαλύτερος των οποίων 5,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, έγινε στις 24 Απριλίου.

Σήμερα, επέτειο της σεισμικής δόνησης, αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του σεισμού στον Ναό της Γέννησης του Χριστού στον οικισμό του νησιού. «Οι εκδηλώσεις αυτές, είπε στη διάρκεια της δέησης, η δήμαρχος του Αι Στράτη Μαρία Κακαλή, είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία μας, ένα γεγονός που συντέλεσε δραματικά στη σημερινή εικόνα του Άι Στράτη, αλλά και ταυτόχρονα μια ευκαιρία αισιόδοξης ενατένισης του μέλλοντος αφού μισόν αιώνα μετά η Πολιτεία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ο παλιός οικισμός που χάθηκε να ανασυσταθεί και να ξαναζήσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ