2018-02-22 07:19:22
Φωτογραφία για Απίστευτο κι όμως... ελληνικό: Μητροπολίτες μηνύουν το μιούζικαλ «Jesus Christ Superstar»
To είδαμε και αυτό στην κατάθεση μήνυσης προχώρησε ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ κατά των συντελεστών της παράστασης «Jesus Christ Superstar» που εδώ και μερικές ημέρες παρουσιάζεται στο  θέατρο Ακροπόλ.

Η μήνυση αφορά στην παραβίαση των άρθρων 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκεύματος, όπως αναφέρει το vimaorthodoxias.gr. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 9 Φεβρουαρίου και στηρίζεται στο πασίγνωστο και πολυβραβευμένο ροκ μιούζικαλ, που έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Μητροπολίτης Κυθήρων, τηλεφώνησε στο γραφείο της κ.Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κατήγγειλε την έναρξη της παράστασης, εξήγησε το βλάσφημο - όπως το θεωρεί- χαρακτήρα του περιεχομένου της και ζήτησε την ανάληψη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κάθε απαραίτητης ενέργειας προς άμεση διακοπή της παράστασης αυτής.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας, ο Μητροπολίτης Κυθήρων προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης μετά συνοδευτικών εγγράφων σε αρμοδία Αστυνομική Αρχή. Mήνυση κατά της θεατρικής παράστασης κατέθεσε στη συνέχεια και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.


ΕΕΔΑ: Χρονίζουσα υστέρηση της ελληνικής έννομης τάξης

Σχολιάζοντας τη μηνυτήρια αναφορά του ιεράρχη κατά του μιούζικαλ (το οποίο έχει παρουσιαστεί ξανά στα ελληνικά θέατρα...) η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) κάνει λόγο για «χρονίζουσα υστέρηση της ελληνικής έννομης τάξης» σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως επισημαίνει, οι επίμαχες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα «δεν τιμωρούν τη διακινδύνευση της κοινωνικής ειρήνης αλλά την προσβολή σε βάρος του Θεού, σαν να είχε καν ανάγκη τέτοιας προστασίας. Αλλά και η υπεράσπιση αυτών των διατάξεων με επίκληση της κοινωνικής ειρήνης είναι εξόφθαλμα υποκριτική, καθώς όσοι προβάλλουν τέτοια επιχειρήματα είναι, εν τέλει, οι ίδιοι που υποδαυλίζουν τα θρησκευτικά πάθη».

Και συμπληρώνει: «Η ελευθερία του λόγου και της τέχνης, σε πείσμα της συνταγματικής κατοχύρωσής της, αποτελεί το επιφανέστερο θύμα αυτής της ποινικής μας ιδιαιτερότητας». Είναι κατ' αρχήν παρήγορο, καταλήγει η ανακοίνωση, «ότι με την τελευταία αυτή θεατρική παράσταση έχουν μέχρι στιγμής ασχοληθεί μόνο κληρικοί και όχι αστυνομικοί ή εισαγγελείς», αλλά υπενθυμίζει ότι «ακριβώς το ίδιο συνέβη πρόσφατα στο Παλαιό Φάληρο με το γλυπτό ‘Φύλαξ’, του οποίου η καταστροφή δεν φαίνεται να αποτέλεσε καν αντικείμενο έρευνας» Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ