2018-02-22 13:52:11
Φωτογραφία για Απίστευτο: Κι όμως το «glamour» προέρχεται από την ελληνική λέξη γραμματική!
Την «καταγωγή» της λέξης glamour, η οποία είναι ελληνική έδωσε ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό.

Ο κ. Μπαμπινιώτης στο πλαίσιο συζήτησης επ αφορμής βιβλίου του «Οι πικρές αλήθειες της γλώσσας μου» μίλησε για την σημαντικότητα της σωστής εκμάθησης των ελληνικών. Όπως είπε ζητά από τους καθηγητές των σχολείων να διδάξουν στα παιδιά την σύνδεση της γλώσσας που γράφουν με την καθημερινότητά τους διεγείροντας έτσι το ενδιαφέρον τους.

Έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα για την διάδοση των ελληνικών στον δυτικό κόσμο που αφορά την αγγλική λέξη glamour που σημαίνει «αίγλη» λέγοντας πως προέρχεται από τα ελληνικά.

Όπως είπε η ρίζα είναι η λέξη «γραμματική» την οποία πήραν οι Ρωμαίοι και έκαναν «grammatica». Λόγω της έκτασης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οι ελληνικές λέξεις και οι λατινικές παραλλαγές τους έφτασαν μέχρι και την Βρετανία, όπου εκεί η «γραμματική» έγινε «grammar».

Με την σειρά τους οι Σκωτσέζοι με την ιδιαίτερη προφορά τους μετέτρεψαν την λέξη σε «glammar», «glamor» και «glamour» με τη σημασία «ξόρκι».

Σταδιακά, ακριβώς επειδή το «ξόρκι» το γνώριζαν ελάχιστοι, η λέξη απέκτησε στο πέρασμα των αιώνων την έννοια επιθέτου σε όσους είχαν κάτι το ξεχωριστό, όπως η σύγχρονη «αίγλη».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ