2018-02-22 14:09:03
Φωτογραφία για Σχεδιάζουν την ίδρυση Τάγματος Βιοχημικού Πολέμου με έδρα την 1η Στρατιά
✓ ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΩΣ ΤΟ 2021

✓ Η στελέχωση θα γίνεται από εξειδικευμένα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία θα εκπαιδεύονται στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοξικολογία» ώστε να επεμβαίνουν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και ειδικά σε περιπτώσεις βιοτρομοκρατίας

Τον εξαιρετικά σημαντικό σχεδιασμό που θα έχει ως επίκεντρο τη Λάρισα και τα οφέλη του θα αφορούν όλη την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, ξεδιπλώνει στη larissanet ο Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοξικολογία».

Ο κ. Κουρέτας αποκαλύπτει πως έχει εκπονηθεί σχεδιασμός για την ίδρυση Τάγματος Βιοχημικού Πολέμου με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα.

Μάλιστα, προς τούτο έχει υπογραφεί – από τον Σεπτέμβριο του 2017 – μνημόνιο συνεργασίας με τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.


Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του Τάγματος, υπογραμμίζει πως θα έχει καθαρά αμυντικό σκοπό.

Η στελέχωσή του θα γίνεται από εξειδικευμένα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία θα εκπαιδεύονται στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοξικολογία» και θα μπορούν να επέμβουν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και ειδικά σε περιπτώσεις βιοτρομοκρατίας.

Υπογραμμίζεται πως κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει στην Ελλάδα και με την ίδρυση του Τάγματος θα αναβαθμιστεί το επίπεδο ασφάλειας της χώρας.

Σαφώς θα πρέπει να τονιστεί πως μέχρι τώρα δεν έχει σημειωθεί περιστατικό βιοτρομοκρατίας εντός των συνόρων, ούτε ποτέ έχει υπάρξει απειλή για κάτι τέτοιο. Όμως το Τάγμα με τα εξειδικευμένα στελέχη θα έχει τη δυνατότητα να επέμβει – εφόσον κληθεί – όπου χρειαστεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Παράλληλα, θα αναβαθμίσει επιχειρησιακά ακόμα περισσότερο την 1η Στρατιά, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα στόχος είναι το Τάγμα Βιοχημικού Πολέμου να έχει ιδρυθεί στην έδρα της 1ης Στρατιάς, στη Λάρισα, έως το 2021.

Πάντως, ήδη υπάρχει μια πρώτη «μαγιά» στελεχών καθώς από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοξικολογία» έχουν αποφοιτήσει πέντε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας.

Πως ξεκίνησε η ιδέα

Ζητήσαμε από τον κ. Κουρέτα να θυμηθεί πως προέκυψε η ιδέα για την ίδρυση του Τάγματος Βιοχημικού Πολέμου στην Ελλάδα. Ο Καθηγητής επισήμανε πως τα πρώτα ψήγματα δημιουργήθηκαν κατά την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα, όπου συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας σε θέματα ντόπινγκ. Τότε απαιτήθηκε να έρθει εξειδικευμένη ομάδα 40 βιοχημικών – στρατιωτικών από την Τσεχία, ώστε να θωρακιστεί η διοργάνωση σχετικά με το ενδεχόμενο βιοτρομοκρατίας.

Πλέον, δηλώνει ο Δημήτρης Κουρέτας, με τη δημιουργία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοξικολογία» οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε να δημιουργηθεί το Τάγμα Βιοχημικού Πολέμου στις τάξεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κάλεσμα στους τοπικούς φορείς

Ο Καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απευθύνει κάλεσμα, μέσω της larissanet, στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμο Λαρισαίων) και στους βουλευτές ώστε να στηρίξουν τον σχεδιασμό για την ίδρυση Τάγματος Βιοχημικού Πολέμου.

Μάλιστα το αμέσως προσεχές διάστημα το κάλεσμα θα λάβει «σάρκα και οστά» με την πραγματοποίηση σύσκεψης, ώστε όλοι να ενημερωθούν για το εγχείρημα.

Ο κ. Κουρέτας κάνει ειδική μνεία στον νυν Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, όπως και στον προκάτοχό του Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, οι οποίοι στήριξαν το εγχείρημα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές με στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Δημιουργούν προσωπικό διαιτολόγιο για πεζοναύτες

Στο τελευταίο μέρος της συζήτησης ο Καθηγητής αναφέρεται σε ένα ακόμη καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το Τάγμα Πεζοναυτών στο Βόλο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει την έγκριση της 1ης Στρατιάς και περιλαμβάνει την πραγματοποίηση εξειδικευμένων εξετάσεων ώστε να δημιουργείται προσωπικό διαιτολόγιο για πεζοναύτες.

«Πρόκειται για το πρώτο, σε διεθνές επίπεδο, εγχείρημα που οδηγεί στην κατάρτιση του προσωπικού διαιτολογίου για πεζοναύτες μετά από ανάλυση εξειδικευμένων βιοχημικών και μοριακών δεικτών» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Κουρέτας.

Η δημιουργία του προσωπικού διαιτολογίου έχει στόχο να στηρίζει τον πεζοναύτη, καθώς δαπανά σημαντικές σωματικές δυνάμεις στο πλαίσιο ασκήσεων και άλλων υπηρεσιακών δραστηριοτήτων, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ανταπεξέρχεται με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντά του.

(larissanet.gr - Του Γιάννη Ανδρεάκη)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ