2018-02-22 17:44:31
Φωτογραφία για «Μικρή δίκη» για την υπόθεση Novartis έγινε στις Σέρρες τον περασμένο Νοέμβριο
Δίκη «μικρογραφία» της υπόθεσης Novartis με κατηγορούμενο το πρώην διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας -κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας- Κωνσταντίνο Φρουζή, πραγματοποιήθηκε προ τριών

μηνών στις Σέρρες. Χωρίς ωστόσο να υπάρξει οποιαδήποτε σχετική δημοσιοποίηση.

Στην ακροαματική διαδικασία τον Νοέμβριο του 2017, που μοιάζει να είναι «βγαλμένη από το μέλλον», κατηγορούμενοι ήταν δύο γιατροί από τη συγκεκριμένη περιοχή της βορείου Ελλάδας και στους λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν χρηματικά ποσά που τους είχε δώσει η Novartis. Στον φάκελο της υπόθεσης όμως παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ισχυρισμοί του κ. Φρουζή που εμφανίσθηκε αυτοπροσώπως στο δικαστήριο, και τους οποίους καταγράφει «Το Βήμα». Κατηγορούμενοι στο ίδιο δικαστήριο ήταν και τέσσερα άλλα ανώτατα στελέχη της Novartis (σσ.: όλοι αλλοδαποί). Ομως δεν κάθισαν στο εδώλιο γιατί τα σχετικά δικαστικά αιτήματα είχαν αποσταλεί στο εξωτερικό χωρίς μετάφραση και θεωρήθηκαν «άκυρα».


Η έρευνα των δικαστικών αρχών είχε ξεκινήσει ύστερα από καταγγελίες σε βάρος δύο ιατρών (ενός άντρα και μίας γυναίκας) που εργάζονταν στις Σέρρες και στην Ελευθερούπολη ότι έπαιρναν χρηματικά ποσά (που δεν υπερέβαιναν τα 5000-6000 ευρώ) από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012 από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία που είναι τώρα στο μικροσκόπιο του FBI και των ελληνικών δικαστικών αρχών. Τα χρήματα φέρεται να δίνονταν ως «αμοιβές ανύπαρκτων συμβουλευτικών εργασιών» και για «παράνομη υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων της Novartis».

Επιβαρυντικό στοιχείο για τους ιατρούς ήταν οι εκροές αυτών των χρηματικών ποσών από «τροφοδότες» λογαριασμούς της «Novartis Pharma AG» με έδρα στην Ελβετία και της θυγατρικής με την επωνυμία «Νovartis Hellas».

Σύμφωνα με νομικούς «τα στοιχεία που περιέχονται στην σχετική δικογραφία καταδεικνύουν ότι ο τρόπος δωροδοκιών της Novartis ήταν μέσω των συγκεκριμένων λογαριασμών και μόνο». Καθώς και ότι «από τα μέχρι τώρα δεδομένα από τους ίδιους λογαριασμούς φαίνεται να ανακύπτει παράνομη χρηματοδότηση τουλάχιστον 4000 ιατρών στην Ελλάδα (πολλοί από τους οποίους πανεπιστημιακοί). Όμως παραμένει αμφίβολο αν από τους ίδιους λογαριασμούς φαίνεται εκταμίευση χρηματικών ποσών που έχουν δοθεί σε πολιτικά πρόσωπα ή υπηρεσιακούς παράγοντες». Ωστόσο πολλές πτυχές του ζητήματος των αναφερόμενων «δωροδοκιών» δεν έχουν διευκρινισθεί.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Αθηνών κ. Μιχάλης Φαράντος, νομικός εκπρόσωπος του υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis σημειώνει ότι «η δίκη που πραγματοποιήθηκε στην μακεδονική πόλη έχει την δική της βαρύτητα».

Στο απολογητικό υπόμνημά του ο κ. Φρουζής στο εν λόγω δικαστήριο σημείωνε «δεν είχα καμιά αρμοδιότητα η οποία να "προδίδει" ανάμειξη στην λήψη αποφάσεων για την κατάρτιση των εμφανιζόμενων στην δικογραφία "συμβάσεων παραχώρησης πνευματικών δικαιωμάτων", τις οποίες αγνοούσα τόσο σε επίπεδο λήψης απόφασης αλλά και ως προς την κατάρτιση και υπογραφή τους. Την ίδια περίοδο εγώ ως επιφορτισμένος με τα καθήκοντα κυρίως της επικοινωνίας και με την παράλληλη ενασχόλησή μου ως Προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος, δεν είχαν καμιά "όσμωση", ούτε πρωτοβουλία, ούτε συμμετείχα με οποιονδήποτε τρόπο στην λήψη των αποφάσεων για την εκτέλεση των συμβάσεων (σσ.: των κατηγορούμενων ιατρών). Δεν είχα αρμοδιότητες ούτε στο οικονομικό τμήμα της εταιρείας, ούτε στο λογιστήριο…».

Από την πλευρά τους οι ιατροί που απηλλάγησαν των κατηγοριών (όπως και ο κ.Φρουζής) ανέφεραν ότι είχαν δηλώσει τα χρήματα που είχαν εισπράξει από την Novartis στην Εφορία και ότι δεν είχαν προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες.

Βασίλης Λαμπρόπουλος - tovima.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ