2018-02-22 22:36:07
Φωτογραφία για Κινήσεις για εκκένωση του «Κ*ΒΟΞ»
Αγνωστο παρασκήνιο συνοδεύει την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας να αναθέσει εκ νέου στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας προκαταρκτική εξέταση για το κατειλημμένο κτίριο

της οδού Θεμιστοκλέους 82, όπου στεγάζεται η κατάληψη αναρχικών «Κ*ΒΟΞ».

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε με αφορμή έγγραφο που συνέταξε και κοινοποίησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, τη ΓΑΔΑ, το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον πρόεδρο της Βουλής ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Η διοίκηση του φορέα, με ιδιαίτερα προσεκτική διατύπωση, φροντίζει να πάρει αποστάσεις από τους χειρισμούς της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας στο θέμα της εκκένωσης της κατάληψης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «έχει επιδοθεί σε προσπάθεια απελευθέρωσης των κατειλημμένων χώρων, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα τις πάσης φύσεως αντιδράσεις (προβοκάτσια, πολιτικές σκοπιμότητες, βίαιες εμπλοκές)» (Εφημερίδα των Συντακτών).


Στο ίδιο έγγραφο η διοίκηση του ΕΦΚΑ φέρεται να σχολιάζει δηκτικά το γεγονός ότι η Αστυνομία και συγκεκριμένα η διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κάλεσε τους εκπροσώπους της για κατάθεση στη ΓΑΔΑ δίχως να τους παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για το αντικείμενο της αστυνομικής έρευνας. Κατά πληροφορίες, η υπόθεση αποτελεί συνέχεια της μηνυτήριας αναφοράς που είχε υποβάλει τον Νοέμβριο του 2012 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας η τότε διοίκηση του ΙΚΑ (μετέπειτα ΕΦΚΑ), ζητώντας την εκκένωση του κτιρίου της οδού Θεμιστοκλέους. Τα επόμενα 2,5 χρόνια η εντολή προς την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για εκκένωση του κτιρίου παρέμεινε ανεκτέλεστη και τον Σεπτέμβριο του 2015 (έπειτα από δεκάδες παρατάσεις), ο φάκελος αποφασίστηκε να τεθεί στο αρχείο «αγνώστων δραστών».

Η υπόθεση πήρε νέα τροπή μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο με αφορμή έγγραφο που συνέταξε αστυνομική υπηρεσία της Αθήνας. Η συγκεκριμένη υπηρεσία την 31η Δεκεμβρίου ενημέρωσε τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ότι το κτίριο της οδού Θεμιστοκλέους 82 στα Εξάρχεια (πρόκειται για την άτυπη «έδρα» της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας») παραμένει υπό κατάληψη. Αμέσως μετά, η Εισαγγελία Πρωτοδικών ανέσυρε την υπόθεση από το αρχείο και ανέθεσε νέα προκαταρκτική στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, ζητώντας μάλιστα να προβεί σε συλλήψεις σε περίπτωση που οι αστυνομικοί της υπηρεσίας διαπιστώσουν ότι τελούνται αυτόφωρα αδικήματα στο σημείο. Οι εκπρόσωποι του ΕΦΚΑ ειδοποιήθηκαν την 30ή Ιανουαρίου να καταθέσουν σχετικά στη ΓΑΔΑ, κάτι που μέχρι χθες δεν είχε συμβεί.

Αστυνομικές πηγές σχολιάζουν ότι η υπόθεση του «Κ* ΒΟΞ» είναι ενδεικτική της απόφασης των εισαγγελικών αρχών να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή στάση στο θέμα των καταλήψεων στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, φέρονται σε ανώτατο επίπεδο να έχουν διαμηνύσει στις υπηρεσίες της ΓΑΔΑ ότι δεν πρόκειται να δώσουν νέες παρατάσεις στην εκτέλεση των εντολών εκκένωσης, πρακτική που ακολουθείτο μέχρι σήμερα. Πλην του «Κ*ΒΟΞ», συνολικά για 17 κατειλημμένα κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας εκκρεμούν εισαγγελικές παραγγελίες εκκένωσης. Τα επόμενα βήματα της Αστυνομίας αναμένεται να αποφασιστούν σε συσκέψεις σε ΓΑΔΑ και αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τα εικοσιτετράωρα που ακολουθούν.

Γιάννης Σουλιώτης - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ