2018-02-23 21:50:19
Φωτογραφία για Γαλλία: Ακροδεξιό bullying στη 17χρονη που θα παίξει τη Ζαν Ντ' Αρκ
Η επιλογή της έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα social media – Ο πατέρας της είναι από το Μπενίν της Αφρικής και η μητέρα της από την Πολωνία – Υπεραμύνονται της επιλογής τους οι διοργανωτές Εισαγγελική παρέμβαση έχουν προκαλέσει στη Γαλλία οι αναρτήσεις μίσους που έχουν γίνει σε social media κατά 17χρονης που επελέγη

να ενσαρκώσει τη Ζαν Ντ' Αρκ σε φεστιβάλ στην Ορλεάνη. Η έρευνα του εισαγγελέα εστιάζει στη διάπραξη του εγκλήματος της υποκίνησης φυλετικού μίσους, ενώ διερευνά ρατσιστικά σχόλια που έγραψαν στο twitter χρήστες που πρόσκεινται στην ακροδεξιά, όπως αναφέρει και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τη διάλεξαν ανάμεσα σε 250 κορίτσια

Η Ματίλντ Εντέ Γκαμασού, 17 ετών, επελέγη τη Δευτέρα ανάμεσα σε 250 κορίτσια για να ενσαρκώσει την Ζαν Ντ' Αρκ σε ένα φεστιβάλ την άνοιξη. Ο πατέρας της είναι από το Μπενίν της Αφρικής και η μητέρα της από την Πολωνία. Στο φεστιβάλ, η Ματίλντ θα βρίσκεται πάνω σε άλογο στο κέντρο της πόλης, και θα είναι ντυμένη με πανοπλία για τη γιορτή, που κρατά έξι περίπου αιώνες.


Ωστόσο, η ανακοίνωσή της συνοδεύτηκε από έντονες αντιδράσεις και ρατσιστικά σχόλια σε ακροδεξιούς ιστοτόπους, χαρακτηρίζοντας την επιλογή της ως προπαγάνδα και προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία. Ένας χρήστης έγραψε ότι η Ζαν ντ' Αρκ ήταν λευκή. «Είμαστε λευκοί και περήφανοι που είμαστε λευκοί, μην αλλάζετε την ιστορία μας» έγραψε. Ένας άλλος χρήστης έγραψε ότι «Τον επόμενο χρόνο, η Ζαν Ντ' Αρκ θα φορά μπούρκα». Και οι δύο λογαριασμοί βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών.

Υπεραμύνονται της επιλογής τους οι διοργανωτές

Από την άλλη, ο πρόεδρος της επιτροπής που είναι αρμόδια για την επιλογή του κοριτσιού, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για ορισμένες αντιδράσεις. «Το κορίτσι επελέγη γι' αυτό που είναι. Ένα ενδιαφέρον άτομο και ένα ζωντανό πνεύμα» είπε ο Μπενεντίκτ Μπαραντζέ.

Η Ματίλντ, εξήγησε, ανταποκρίνεται στα κριτήρια που τίθενται: μένει στην Ορλεάνη για 10 χρόνια, είναι μαθήτρια σε σχολείο της πόλης, είναι καθολική, που αφιερώνει χρόνο στους άλλους.

Την επιλογή της στήριξε και ο δήμαρχος της Ορλεάνης, που έγραψε στο twitter ότι το μοναδικό κριτήριο, όπως και τα περασμένα 589 χρόνια που γίνονται οι γιορτές, ήταν το θάρρος της κοπέλας, η πίστη της και το όραμά της, αξίες που η Ματίλντ έχει.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ