2012-05-30 08:32:03
Φωτογραφία για Volvo V40 με αερόσακο πεζού
Όλοι γνωρίζουμε πόσο κινδυνεύουν οι πεζοί σε περίπτωση σύγκρουσης με αυτοκίνητο. Τα επίσημα στοιχεία, όμως, δίνουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Στην Ευρώπη, το 14% των θανάσιμων τραυματισμών σε τροχαία ατυχήματα αφορούν πεζούς. Στις ΗΠΑ το ποσοστό είναι 12%, ενώ στην Κίνα ανεβαίνει στο 25%. Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των πεζών που τραυματίζονται. Οι πλέον σοβαροί τραυματισμοί πεζών στο κεφάλι προκαλούνται από τα σκληρά τμήματα που βρίσκονται κάτω από το εμπρός καπό, το κάτω μέρος του παρμπρίζ και τις μπροστινές κολόνες.

Η Volvo, για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνει την ευαισθησία της στα θέματα ασφαλείας. Εξέλιξε τον πρώτο αερόσακο πεζού, που θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο ολοκαίνουργιο μοντέλο V40. Επτά αισθητήρες, τοποθετημένοι στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου, μεταδίδουν σήματα σε μια κεντρική μονάδα ελέγχου. Η μονάδα αυτή αξιολογεί τα σήματα που δέχεται και εφόσον διαγνωστεί ότι αυτά αντιστοιχούν σε ανθρώπινο πόδι, ανοίγει ο αερόσακος πεζού
. Οι μεντεσέδες του καπό είναι εφοδιασμένοι με πυροτεχνικούς μηχανισμούς, που απελευθερώνουν το πίσω τμήμα του καπό. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται ο αερόσακος που βρίσκεται κάτω από το καπό και μπροστά από τη βάση του παρμπρίζ και αρχίζει να γεμίζει με αέριο. Καθώς φουσκώνει, ανασηκώνει το καπό κατά δέκα εκατοστά. Η όλη διαδικασία διαρκεί μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου. Το σύστημα λειτουργεί σε ταχύτητες μεταξύ 20 χλμ./ώρα και 50 χλμ./ώρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 75% των ατυχημάτων με πεζούς συμβαίνει σε ταχύτητες κάτω των 40 χλμ./ώρα. Ο πρώτος αερόσακος πεζού είναι μέρος του πλούσιου βασικού πακέτου εξοπλισμού του νέου Volvo V40. Το σουηδικό 5θυρο μικρομεσαίο premium χάτζμπακ θα βρίσκεται στις εκθέσεις τον Ιούλιο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ