2018-03-05 08:49:30
Φωτογραφία για Έτοιμος ο ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών! Πως θα τον χειρίζονται οι γιατροί
Δευτέρα 5 Μάρτιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Σε ισχύ αναμένεται να τεθεί άμεσα ο ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών.

Μάλιστα όπως λένε οι πληροφορίες του HealthReport.gr, την Τρίτη ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας του Δημοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, Τάσος Τάγαρης αναμένεται να παρουσιάσει τον ηλεκτρονικό φάκελο στους Γενικούς Γιατρούς οι οποίοι μαζί με τους παθολόγους και τους παιδιάτρους, θα χειρίζονται τον ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε ασθενή που θα αναλαμβάνουν.

Άλλωστε οι Γενικοί Γιατροί, οι Παθολόγοι και οι παιδίατροι αποτελούν τους οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει να ανοίγουν τον νέο ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε ασφαλισμένο ξεχωριστά.

Με βάση το σχέδιο, οι οικογενειακοί γιατροί θα πρέπει να συμπληρώνουν όλα τα στοιχεία των ασθενών, το ιστορικό τους, τα οικογενειακά νοσήματα που υπάρχουν, την πρόληψη που έχουν κάνει καθώς και τα φάρμακα και τις νοσηλείες τους. Μία διαδικασία που θα πρέπει να τηρείται συστηματικά καθώς ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς θα τον συνδέει σε κάθε ιατρικό του βήμα.


Έτσι σε κάθε παραπομπή σε άλλη Μονάδα, ιατρείο, κέντρο υγείας ή νοσοκομείο, οι γιατροί θα γνωρίζουν άμεσα όλο το ιστορικό του ασθενούς.

Ηλεκτρονικός φάκελος χωρίς…οικογενειακούς γιατρούς

Παρότι η προετοιμασία της πλατφόρμας για τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς έχει καθυστερήσει (επρόκειτο να βγει στον “αέρα” στο τέλος του 2017), αυτό δε φαίνεται τελικά να έχει και μεγάλη σημασία, καθώς προς ώρας δεν είναι καν έτοιμος ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.

Και μπορεί ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ να ενημερώνει την Τρίτη την Ένωση των Γενικών Γιατρών για τον ηλεκτρονικό φάκελο, αλλά επί της ουσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν βρεθούν οι οικογενειακοί γιατροί. Εξάλλου Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι και Παιδίατροι αρνήθηκαν τόσο να συμμετάσχουν στις ΤΟΜΥ όσο και στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ. Δείτε ΕΔΩ τι σημαίνει στην πράξη: “Χωρίς γιατρούς Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ και ΤΟΜΥ! Όλα τα στοιχεία”

Γι αυτό άλλωστε με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, το επόμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επαναπροκηρύξει τις θέσεις των γιατρών για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ελπίζοντας ότι θα συμμετάσχουν όσοι τελείωσαν τώρα την ειδικότητα, ενώ θα δώσει στη δημοσιότητα νέα σύμβαση για τον ΕΟΠΥΥ η οποία θα περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές όχι βέβαια σημαντικές σε ότι αφορά τα οικονομικά.

Τα οικονομικά τα οποία ήταν και ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για τους γιατρούς καθώς ο κάθε ασθενής θα αποζημιώνεται με 0,70 λεπτά του ευρώ το μήνα.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ