2018-03-06 09:11:51
Φωτογραφία για Αδικημένη η επαρχία στον τομέα της Υγείας! Τι καταγράφει έρευνα της Ε.Ε. για νοσοκομεία, μονάδες, προσωπικό
Γράφει: Μαρία Γλένη 

Αδικημένη φαίνεται ότι είναι η ελληνική επαρχία σε ότι αφορά τις δομές υγείας.

Ανάμεσα σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μονάδες αλλά και σε δημόσιες δομές που όμως συγκεντρώνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κινείται ο τομέας της Υγείας στη χώρα μας.

Όπως καταγράφει σε έρευνά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αξιοποιώντας στοιχεία τόσο των ίδιων των χωρών που συμμετείχαν στην μελέτη όσο και από τον ΟΟΣΑ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στην Ελλάδα οι δομές υγείας είναι συγκεντρωμένες κυρίως στα αστικά κέντρα, ενώ η περιφέρεια φαίνεται ότι είναι “ριγμένη”.

Αντίστοιχα και το προσωπικό είναι άνισα κατανεμημένο αφού υπάρχει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην Αττική και όχι στην περιφέρεια. Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ για τις ελλείψεις προσωπικού και που οδηγούν αυτές: “Στο έλεος των ελλείψεων προσωπικού τα δημόσια νοσοκομεία! Οι κλειστές κλινικές και οι εξαντλημένοι εργαζόμενοι”


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει χαρακτηριστικά ότι: “Οι πόροι και το προσωπικό υγείας είναι άνισα κατανεμημένα στη χώρα”.

Η άνιση μεταχείριση Αθήνας- Περιφέρειας

Η Κομισιόν αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι οι υγειονομικές εγκαταστάσεις,

το προσωπικό και ο ιατρικός εξοπλισμός είναι άνισα κατανεμημένα στη χώρα, με μεγαλύτερη συγκέντρωση στις αστικές περιοχές και ελλιπή εξυπηρέτηση των αγροτικών περιοχών, γεγονός που συμβάλλει σε υψηλό επίπεδο μη ικανοποιούμενων αναγκών για ιατρική περίθαλψη.

Οι ερευνητές φέρνουν και ως παράδειγμα, τον αριθμό των νοσοκομειακών κλινών οξείας νοσηλείας ο οποίος το 2015 ήταν 360 ανά 100 000 κατοίκους, αριθμός που δεν είναι μόνο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (418) αλλά καταδεικνύει επίσης “τριπλάσια διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των κλινών της μητροπολιτικής περιφέρειας Αττικής και των αγροτικών περιοχών της κεντρικής Ελλάδας”.

Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας

Από την άλλη η ίδια καταγραφή της Ε.Ε. δείχνει ότι υπερισχύει ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας καθώς με βάση την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017, οι υλικοίπόροι στην Ελλάδα κατανέμονται μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας και των ιδιωτικών νοσοκομείων, κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

Πάνω από τα μισά από τα 283 νοσοκομεία της χώρας (που διαθέτουν το 35% του συνολικού δυναμικού των κλινών) είναι ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ υπάρχουν και πάνω από 3500 ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ