2018-03-12 21:02:27
Φωτογραφία για Τόσκας για Ιβάν, Ελληνοτουρκικά και Combat 18
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σήμερα 12 Μαρτίου 2018, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους  Θάνο Σιαφάκα και

Γιώργο Νερούτσο.

Το κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Καλή σας μέρα κύριε Υπουργέ, καλή εβδομάδα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Σιαφάκα, κύριε Νερούτσο, καλή εβδομάδα  και ευχαριστώ για τη πρόσκληση.

Δημοσιογράφος: Εμείς ευχαριστούμε για την τιμή και η επικαιρότητα είναι σήμερα και πυκνή και δύσκολη. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε αν και ο σκοπός της συνάντησής μας αυτής ήταν για να μιλήσουμε για την ακροδεξιά τρομοκρατία και εκεί θα μείνουμε, αλλά δε μπορώ να μην σας ρωτήσω και να ζητήσω τη γνώμη σας για τις εικόνες που είδαμε χθες στο γήπεδο.

Θα ήθελα το σχόλιό σας, διότι εδώ πέρα για άλλη μια φορά το ποδόσφαιρο απογοητεύει και θυμίζει κύριε Τόσκα κάτι από Παλέρμο ή Σικάγο της δεκαετίας του ΄30 και του ’40. Εγώ δημοσιογραφικά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μιλάμε πάντοτε  για ένταση, για βία στο ποδόσφαιρο, ότι κάποια στιγμή πρέπει να έρθει η κάθαρση, η εξυγίανση, αλλά τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται. Θα θέλαμε την άποψή σας. 


Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς δεν περιποιούν τιμή αυτές οι εικόνες, δεν έχουν καμία σχέση με τις εικόνες που πρέπει να συνοδεύουν ένα λαϊκό άθλημα, το πιο λαϊκό άθλημα, το άθλημα με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές  στις γειτονιές, κλωτσώντας ένα κουκουνάρι ή μια μπάλα. Καμία σχέση δεν έχουν αυτές οι εικόνες, με τις εικόνες που είδαμε χτες.

Η κυβέρνηση προφανώς θα πάρει τις αποφάσεις της, είμαι σε επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό τον κύριο Βασιλειάδη, δεν θέλω να μπω στα θέματα της αρμοδιότητας της δικής του, γιατί εκείνος θα ανακοινώσει ό,τι αποφάσεις παρθούν από πλευράς κυβέρνησης. Απαράδεκτες καταστάσεις και απαράδεκτες εικόνες, είναι αυτονόητο. 

Δημοσιογράφος: Το ερώτημα είναι αν θα σταματήσουν αυτές οι απαράδεκτες εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου και να διαφημίζουν  -εντός εισαγωγικών η λέξη- τη χώρα μας διεθνώς, όχι μόνο σε ευρωπαϊκά επίπεδα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση και γιατί δεν έχει καμία σχέση με τον αθλητισμό και γιατί εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Και,  για να μπω και στα θέματα της αρμοδιότητας μου, ένα μεγάλο μέρος της αστυνομίας απασχολείται, καταπονείται, όποτε υπάρχει μεγάλος αγώνας, μεγάλος ή μικρός. Γιατί, ξέρετε, επεισόδια γίνονται και στους μικρούς αγώνες και στους αγώνες καμιά φορά βόλεϊ  και μπάσκετ και αθλημάτων, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο.

Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι καταστάσεις, γιατί και σε πολιτικό επίπεδο αποπροσανατολίζουν και πολλούς νέους ανθρώπους  και δημιουργούν αντιλήψεις βίας που πολλές φορές μεταφέρονται και εκτός γηπέδου.

Δημοσιογράφος: Και όχι μόνο αυτό. Λέγαμε παλιά να σταματήσουν οι στρατοί στο πιο διάσημο άθλημα του κόσμου, το πιο αγαπητό άθλημα του κόσμου, να σταματήσουν τα κουμπούρια. Τώρα είδαμε τέτοια φαινόμενα ξανά.

Έχουμε βελτιώσει κάπως τα πράγματα πιστεύετε; Γιατί δε μένω στο ότι κάποιος μπήκε με το κουμπούρι του στο γήπεδο, κάποιος  άλλος πέταξε ένα καρούλι στο κεφάλι του προπονητή του Ολυμπιακού. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε αυτά τα φαινόμενα να τα χτυπήσουμε και στη ρίζα τους;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τέτοιες συνθήκες. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα και κάπου να πειστούν και οι παράγοντες και όλοι αυτοί που έχουν ομάδες, αλλά και όσοι πηγαίνουν στο γήπεδο ότι εκεί πηγαίνουν για να δουν ποδόσφαιρο και όχι για να εκτονωθούν και οι παράγοντες θα πρέπει να πειστούν ότι δεν έχουν στρατό για άλλους λόγους. Αλλιώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι.   

Δημοσιογράφος: Στα σκληρά μέτρα, θα βάζατε χωρίς αυτό να είναι δέσμευση ενδεχομένως την άποψή σας διεκδικούμε, θα βάζατε και την διακοπή του πρωταθλήματος ή και ένα grexit ας πούμε; Δηλαδή αποχή από ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε να δείτε, έχω άποψη αλλά δε θα θελα να μπω στις αρμοδιότητες του συναδέλφου υπουργού του κυρίου Βασιλειάδη, θα πάρει τις σωστές αποφάσεις μαζί με την κυβέρνηση. 

Δημοσιογράφος: Λέτε πιο σκληρά μέτρα πάντως.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, η άποψη μου είναι αυτή, αλλά ο αρμόδιος υπουργός ξέρει καλά τη δουλειά του και θα κάνει αυτό που πρέπει.

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, υπάρχουν ερωτήσεις πολλών ακροατών, πώς γίνεται κάθε φορά που είμαστε στην παραμονή ενός μεγάλου αγώνα η αστυνομία να λέει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, ότι δεν πρόκειται να περάσει τίποτα μέσα, αντικείμενα μέσα στο γήπεδο και ξαφνικά, για τον α ή β λόγο να βλέπουμε το γήπεδο να παίρνει φωτιά και να γίνονται όλα αυτά τα έκτροπα;

Δημοσιογράφος: Και αν υπάρχει ευθύνη της αστυνομίας και σε ποιό βαθμό κύριε Τόσκα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το εύκολο παιχνίδι που γίνεται από πλευράς παραγόντων είναι να λένε ότι φταίει για όλα η αστυνομία, γιατί τάχα μου η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την τάξη και όλοι οι άλλοι νίπτουν σαν Πόντιοι Πιλάτοι τα χέρια τους.

Δημοσιογράφος: Όχι το πώς περνάνε μέσα τα αντικείμενα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πληροφορίες μου λένε ότι αυτά έχουν μπει πριν τον αγώνα κι έχουν μπει άλλη μέρα, έτσι ώστε να είναι έτοιμα για τη μάχη. Ε, δεν μπορεί να γίνεται αυτός ο κλεφτοπόλεμος, να συνεχιστεί αυτός ο κλεφτοπόλεμος, με ποιόν τρόπο  μπορούν να αποκλειστούν αυτά τα διάφορα μέσα πολεμικής -εντός εισαγωγικών- πολεμικής χρήσης.

Θα πρέπει και να πληρώνουν αυτοί που δε διατηρούν το περιβάλλον, το ειρηνικό μέσα στο γήπεδο, αλλιώς δεν έχει καμία σχέση με τον αθλητισμό αυτό το πράγμα.

Δημοσιογράφος: Είναι αλήθεια, αλλά υπάρχει κάποια ευθύνη από πλευρά της αστυνομίας σε αυτό που σας ρώτησε ο Γιώργος; Αισθάνεστε ότι η αστυνομία καλύπτει όπως θα έπρεπε όλες αυτές τις διοργανώσεις;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε δεν μπορούμε να έχουμε σε κάθε γήπεδο όσους φιλάθλους παίρνει το γήπεδο κι άλλους τόσους αστυνομικούς. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της αστυνομίας απασχολείται με τεράστιο κόστος κάθε φορά που έχει αγώνα. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχίσει αν γίνεται.

Έχει αντιμετωπιστεί σε άλλες χώρες, ίσως με σκληρό τρόπο, και νομίζω ότι κι εδώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με παρόμοιο τρόπο, αλλά αυτή είναι άποψη δική μου. Σας λέω δεν είμαι αρμόδιος υπουργός, συνεργάζομαι όμως με τον αρμόδιο υπουργό, μαζί, σε επίπεδο κυβέρνησης θα βοηθήσουμε να ληφθούν όσα μέτρα χρειάζονται.

Δημοσιογράφος: Τώρα κύριε Τόσκα, να πάμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και βέβαια προέρχεστε από τον χώρο του στρατεύματος, είστε στρατιωτικός. Ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η εικόνα που έχουμε από τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Αν ισχύει αυτό που λέει η αντιπολίτευση ότι υποτιμήσαμε το αρχικό επεισόδιο και ταυτόχρονα να σχολιάσουμε αυτό που κάνει και ο κύριος Ερντογάν και όχι μόνο αλλά βλέπουμε και μια ρητορική κλιμάκωση από την πλευρά του κυρίου Ερντογάν.

Χθες μας μίλησε για τον Σαγγάριο, για τα παστά ψάρια, γι αυτούς που πέταξαν στη θάλασσα. Όλο αυτό το πράγμα πόσο μας ανησυχεί; Και πόσο μας έχει κάνει έτοιμους για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της Τουρκικής προκλητικότητας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, όταν υπάρχουν τέτοια προβλήματα με έναν γείτονα ο οποίος πράγματι σε αρκετές περιπτώσεις έχει δείξει προκλητική συμπεριφορά, τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μη μιλάμε όλοι για όλα και να εκφράζεται η θέση της χώρας, μέσα από το αρμόδιο υπουργείο, το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά, χωρίς μεγαλοστομίες, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος, αλλά και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται.

Υπάρχουν όμως προκλητικές συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας, όχι μόνο προς εμάς, αλλά και προς τη Συρία, το Ιράκ, σε όλη την περιοχή και αυτά πρέπει να καταγράφονται και καταγράφονται από το αρμόδιο Υπουργείο και η Κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις της.

Δημοσιογράφος: Είναι όμηροι οι δύο στρατιωτικοί, κατά την άποψή σας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι στρατιωτικοί αυτοί κρατούνται και δε θέλω να μπω στις διάφορες απόψεις που έχουν σχέση με την ορολογία, που η ορολογία βέβαια εκφράζει διάφορες καταστάσεις.

Το σίγουρο είναι ότι κρατούνται αυτοί οι αξιωματικοί και θα πρέπει να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατόν. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει ό,τι πρέπει με σοβαρότητα, με νηφαλιότητα, χωρίς μεγαλοστομίες, λεονταρισμούς, χωρίς μεγάλα λόγια κάνει τη δουλειά του. 

Δημοσιογράφος: Το ρώτησα αυτό γιατί ασκείται κριτική. Κανονικά δε θα ‘πρεπε να μπαίνουν στη σφαίρα της αντιπαράθεσης τα εθνικά θέματα, δυστυχώς όμως μπαίνουν. Ασκείται κριτική για παράδειγμα από την αντιπολίτευση, ότι στη κυβέρνηση υπάρχουν δύο ή και παραπάνω γραμμές. Εσείς τι λέτε γι’ αυτό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο κύριος Μητσοτάκης θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός για τα εθνικά θέματα και άλλοι παράγοντες της αντιπολίτευσης. Με πολλή σύνεση θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν τις διάφορες περιπτώσεις και να μη προσπαθούν να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη από τις διάφορες προκλήσεις από την άλλη χώρα.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν δύο γραμμές όμως; Πέρα από την αντιπαράθεση. Αισθάνεστε ότι υπάρχουν δύο γραμμές;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η κυβέρνηση εκφράζεται με ενιαία γραμμή και η ενιαία αυτή γραμμή εκφράζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Γιατί σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας και με αφορμή τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον κύριο Θεοδωράκη, σε μια λογική φύγε εσύ- έλα εσύ ότι ψάχνει η Κυβέρνηση και ο κύριος Τσίπρας συμμαχίες. Ή μια προσπάθεια γίνεται και βρίσκεται σε εξέλιξη, ενίσχυσης της κεντροαριστεράς ή διεύρυνσης προς την κεντροαριστερά. Εσείς τι λέτε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συζητήσεις πρέπει πάντα να γίνονται και γίνονται και πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση, για την οποία βέβαια θα εκφραστεί και θα τη περιγράψει ο Πρωθυπουργός όταν γίνει, συμβάλλει στην καλύτερη ανταλλαγή απόψεων, μέσα από τον διάλογο μπορεί

να βγουν συμπεράσματα, μπορεί να βγούν αν θέλετε και προσεγγίσεις σε κάποια θέματα, χρειάζεται να υπάρχει ο διάλογος.

Δημοσιογράφος: Δεν ψάχνετε για ρεζέρβες που λέει και ο κύριος Θεοδωράκης, ότι δε θα γίνω ρεζέρβα του κυρίου Τσίπρα. Δεν ψάχνετε για ρεζέρβες να υποθέσουμε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δε νομίζω ότι τέτοιοι όροι μπορούν να περιγράψουν τις διάφορες συζητήσεις που μπορεί να γίνουν προκειμένου να αποκομίσουμε όλοι κάποια καλύτερη εικόνα για τη πραγματικότητα. Δεν είναι θέμα ούτε ρεζέρβας, είναι θέμα ανταλλαγής απόψεων και έτσι νομίζω ότι το βλέπει η κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας; Πρέπει να γίνει αυτό; Θα βοηθήσει λέτε την εθνική μας υπόθεση, στα εθνικά μας θέματα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί πολλά γι αυτό το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Έχει υπέρ και κατά. Κάποιες χώρες έχουν Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας όπως είναι οι Η.Π.Α -και η Τουρκία έχει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Αλλά το θέμα είναι, μπορεί ένα τέτοιο συμβούλιο να αντιμετωπίσει πρακτικά και να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων ή θα είναι ένα συμβούλιο που δε θα μπορεί να βγει άκρη γιατί θα υπάρχουν αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις, υπάρχουν υπέρ και κατά.

Δημοσιογράφος: Και θα καταγράφονται διαρκείς εντάσεις και θα επισημοποιούνται. Αυτό φοβάστε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Φοβάμαι ότι δε θα είναι παραγωγικό. Παρόλα αυτά υπάρχουν και αντίθετες απόψεις πάνω σε αυτό, ότι μπορεί να είναι παραγωγικό ένα τέτοιο συμβούλιο. Θέλει πολύ εξέταση, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η διεθνής εμπειρία, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ελληνική πραγματικότητα. 

Δημοσιογράφος: Ναι. Αντιλαμβάνομαι ότι μάλλον η πλάστιγγα σε εσάς βαραίνει στο ότι ίσως θα είναι καλύτερα σε αυτή τη φάση να μην συμβεί, να μην το έχουμε. Η άποψή σας η προσωπική.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θέλει σκέψη, θέλει προσοχή και έχει μεγάλη σημασία και ποιος θα συμμετέχει εάν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο, είναι θέμα κύρια του Υπουργείου Εξωτερικών, το Υπουργείο Εξωτερικών θα βαρύνει με την άποψή του πάνω σε αυτό το θέμα και φυσικά ο Πρωθυπουργός.

Δημοσιογράφος: Είμαστε έτοιμοι για μία περαιτέρω κλιμάκωση, εάν κι εφόσον. Για παράδειγμα ο κύριος Καμμένος μίλησε για θανατηφόρο ατύχημα. Είμαστε έτοιμοι; Δε λέω για κάτι τέτοιο, αλλά για μια περαιτέρω κλιμάκωση. Βλέπουμε τι γίνεται στην ΑΟΖ, βλέπουμε τι γίνεται στη Κύπρο, βλέπουμε την προκλητικότητα της Τουρκίας να βρίσκεται σε εξέλιξη. Είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω κλιμάκωση από  την πλευρά της Τουρκίας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι εντάσεις και τα προβλήματα από τη πλευρά της Τουρκίας πάνε εδώ και κάποιες δεκαετίες πίσω. Έχουμε δει πολύ δύσκολες καταστάσεις, έχουμε δει και καταστάσεις με μεγαλύτερη ηρεμία. Εμείς θα πρέπει να είμαστε πάντοτε έτοιμοι, η θέση μας, η γεωπολιτική μας θέση και η ιστορία μας, μας επιβάλλει κάτι τέτοιο, και αυτό θα πρέπει και νομίζω είμαστε σε μεγάλο βαθμό έτοιμοι και οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες αλλά δεν είναι θέμα ενόπλων δυνάμεων.

Σε πρώτη φάση υπάρχουν άλλοι παράγοντες, υπάρχει διπλωματία, μιλάνε οι Κυβερνήσεις, δεν είμαστε σε καταστάσεις έντασης όπως θέλουν κάποια ΜΜΕ να περιγράφουν προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Έχουμε δει και αν θέλετε και εγώ από το προηγούμενο επάγγελμα, από την θέση του στρατιωτικού, έχω δει καταστάσεις αρκετά δύσκολες οι οποίες όμως δεν κατέληξαν σε πολεμικές περιπέτειες.

Θέλει όμως προσοχή, είναι ένας νευρικός γείτονας η Τουρκία, έχει προβλήματα στη περιοχή και στην υπόλοιπη περιοχή στη Μέση Ανατολή, έχει προβλήματα παντού και γι αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή, χρειάζεται να έχουμε ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα, δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε και δεν χρειάζεται να δημιουργούμε κλίμα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, κύριε Τόσκα, φτάνουμε στην τρίτη  θεματική που έχει να κάνει με την ακροδεξιά τρομοκρατία. Κανονικά θα θέλαμε να το προτάξουμε αυτό, αλλά η επικαιρότητα μας επιβάλλει το δικό της βηματισμό. Θα ήθελα έτσι με δύο λέξεις ποια είναι αυτή η οργάνωση «Combat 18»; Εάν κατά τη κρίση σας με αυτές τις συλλήψεις έχουμε τελειώσει με αυτήν την οργάνωση και αν υπάρχουν και άλλες τέτοιες αντίστοιχες οργανώσεις;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η οργάνωση αυτή η οποία έχει και χρώμα που σχετίζεται με άλλες χώρες διεθνές χρώμα, μπορώ να πω,

Δημοσιογράφος: Βρετανία , Αμερική Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, μια οργάνωση του ακροδεξιού χώρου, χιτλερικής απόχρωσης. Έχει συμμετάσχει γύρω σε 30 χτυπήματα σε καταλήψεις, σε χώρους που έμεναν μετανάστες, σε άλλους χώρους, ακόμα και κοινωνικά παντοπωλεία και βιβλιοθήκες και μιλάμε για ανθρώπους που είχαν στη κατοχή τους ποσότητες και εκρηκτικών και νιτρικής αμμωνίας, ποσότητες χημικών ουσιών θα έλεγα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν εκρηκτική ύλη. Είχαν μολότοφ, είχαν μαχαίρια, μία οργάνωση που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα από το 2015.      

Δημοσιογράφος: Ετοίμαζαν κάποιο μεγάλο χτύπημα; Είμαστε σε θέση αυτό να το πούμε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό θα το πει η ανάκριση, όμως θέλω να τονίσω την οργανωμένη δουλειά που έγινε από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, με παρακολούθηση πάρα πολλούς μήνες και τα αποτελέσματα φάνηκαν. Θα φανεί βέβαια και τι προεκτάσεις υπάρχουν σε σχέση με άλλες συναφείς οργανώσεις, με άλλους χώρους συναφείς, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτά τα ναζιστικά μορφώματα να επηρεάσουν τη ζωή της χώρας και σε καμία περίπτωση δε θα αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης.   

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ υπάρχει διασύνδεση της συγκεκριμένης οργάνωσης δηλαδή της «Combat 18» με την Χρυσή Αυγή;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπάρχει από ότι ξέρω κάποια ένδειξη αυτή τη στιγμή, αλλά ερευνώνται όλες οι περιπτώσεις της ακροδεξιάς. Η ακροδεξιά από ό,τι βλέπετε στα δημοσιεύματα πάει να σηκωθεί πάλι, εμείς δεν θα αφήσουμε να εκκολαφτεί το αυγό του φιδιού στη χώρα μας. Και, επειδή τη προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στη σύσκεψη των υπουργών εσωτερικών στις Βρυξέλλες, το θέμα των ακροδεξιών τρομοκρατικών οργανώσεων απασχολεί και άλλες χώρες σε συνθήκες έντασης προβλημάτων οικονομικών, προβλημάτων στις εργασιακές συνθήκες. Οι λύσεις βρίσκονται στους μαζικούς αγώνες, στους αγώνες των εργαζομένων και όχι, μέσω της παραπλάνησης των εργαζομένων και της οδήγησης των ανθρώπων σε ακροδεξιά μορφώματα που ξέρουμε ιστορικά που οδήγησαν, ξέρουμε τί έγινε την δεκαετία του ’30 και ξέρουμε πώς παραπλανήθηκε ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων.

Δημοσιογράφος: Αναμένονται και άλλες συλλήψεις κύριε Τόσκα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα το δείξει η έρευνα αυτό. Υπάρχει πολύ υλικό σε ψηφιακή μορφή το οποίο εξετάζεται από τις εγκληματολογικές υπηρεσίες…

Δημοσιογράφος: Ωραία να μην το πούμε έτσι, γιατί καταλαβαίνω ότι και να γνωρίζετε κάποια πράγματα δεν είναι σκόπιμο να ανακοινωθούν, αλλά τώρα αρχίσαμε με αυτή την ιστορία ή έχουμε τελειώσει πιστεύετε; 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει πολύ υλικό το οποίο βρίσκεται σε στάδιο έρευνας και θέλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες αρκετό χρόνο προκειμένου να το εξετάσουν.

Δημοσιογράφος: Άρα υπάρχει ακόμα δουλειά Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει πολύ υλικό.
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ