2018-03-13 22:02:56
Φωτογραφία για Τι λέει ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου στη Νέα Υόρκη για τα αίτια της συντριβής
"Πιθανόν να τραβήχτηκε κατά λάθος ο μοχλός καυσίμων" αναφέρει ο πιλότος του μοιραίου

ελικοπτέρου στη Νέα Υόρκη"Φως" στην υπόθεση του μοιραίου τουριστικού ελικοπτέρου που συνετρίβη το βράδυ της Κυριακής στο Ιστ Ρίβερ της Νέας Υόρκης, ρίχνει ο πιλότος και μοναδικός επιζήσας του τραγικού δυστυχήματος, το οποίο κόστισε τη ζωή σε άλλους πέντε επιβαίνοντες.

Όπως ανέφερε ο πιλότος στους 14 εμπειρογνώμονες του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, πιθανόν ένας μοχλός, ο οποίος σταματά τη λειτουργία της μηχανής, να τραβήχτηκε όσο βρισκόταν το ελικόπτερο στον αέρα.

Αιτία γι' αυτό ενδέχεται να είναι οποιοδήποτε αντικείμενο μέσα στο ελικόπτερο, ακόμη και ο σάκος ενός επιβάτη, ο οποίος ίσως να μην ήταν σωστά ασφαλισμένος στο πάτωμα της καμπίνας.

Περίπου δέκα λεπτά μετά την απογείωση, ένας ιμάντας του πιθανόν να "γατζώθηκε" στο μοχλό που σταματά τη τροφοδοσία καυσίμων (και ο οποίος χρησιμοποιείται σε περίπτωση πυρκαγιάς), ο οποίος με τη σειρά του σβήνει τη μηχανή, στέλνοντας απότομα το ελικόπτερο σε μια ανεξέλεγκτη και μη αναστρέψιμη από τον πιλότο κατάσταση "stall", η οποία και οδήγησε στη βίαιη συντριβή στα παγωμένα νερά του ποταμού.


Σύμφωνα με τον Keith Mackey, ένας λυτός ιμάντας θα μπορούσε θεωρητικά να τυλιχτεί γύρω από το μοχλό, και να τον τραβήξει εάν τραβιόταν η βαλίτσα. Η θανατηφόρα αυτή αλληλουχία γεγονότων μπορεί να είναι ασυνήθιστη, ωστόσο είναι και εξαιρετικά πιθανή.

Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης το αν οι έξι φουσκωτές "σχεδίες" που περιλαμβάνει το ελικόπτερο αναπτύχθηκαν σωστά. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, οι έλικες προσέκρουσαν βίαια στα νερά προτού αναποδογυρίσει το ελικόπτερο, με αποτέλεσμα τα "σκι" (δηλαδή η βάση προσγείωσης, οι "ρόδες" του ελικοπτέρου) να βρεθούν στον αέρα και να μην αναπτυχθούν σωστά τα "σωσίβια".

Στη συνέχεια οι επιβάτες, οι οποίοι ήταν εξαιρετικά σφιχτά προσδεδεμένοι στα καθίσματά τους, βυθίστηκαν γρήγορα στα παγωμένα νερά του ποταμού, αδυνατώντας να ξεφύγουν από την "ασφάλεια" των καθισμάτων. Η απότομη και αιφνιδιαστική πρόσκρουση μαζί με τις εξαιρετικά σφιχτές ζώνες, καθώς και τις ανοιχτές πόρτες του ελικοπτέρου. δημιούργησαν ένα φονικό συνδυασμό για τους επιβάτες.

Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται ένας πυροσβέστης, ένας δημοσιογράφος, ένας τουρίστας από την Αργεντινή και δύο ακόμη άντρες οι οποίοι εργάζονταν σε τουριστική εταιρεία. μόνο ο πιλότος, Richard Vans, επέζησε. Η άδεια της εταιρείας Libery Helicopters έχει ήδη ανακληθεί. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει εμπλακεί σε τουλάχιστον δύο ακόμη ατυχήματα τα τελευταία 11 χρόνια.

Απαγόρευση πτήσεων τις Κυριακές είχε διατάξει ο δήμαρχος - Σε "γκρίζα" ζώνη τα ελικόπτερα που απογειώνονται εκτός συνόρων της Νέας Υόρκης

Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν πως προκύπτουν πολλά ερωτήματα από το συγκεκριμένο συμβάν, τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ίδια την πτήση αλλά και τις συνθήκες που προηγήθηκαν αυτής. Όπως για παράδειγμα μια εντολή απαγόρευσης για τις Κυριακές που είχε δώσει ο δήμαρχος της πόλης, σε μια προσπάθεια να ελαττώσει τις κατά 50% τις ανεξέλεγκτες πτήσεις των τελευταίων χρόνων. Τα περισσότερα παράπονα των πολιτών έχουν να κάνουν με τον ανυπόφορο θόρυβο από τις χαμηλές πτήσεις ελικοπτέρων.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι που κυκλοφορούν τα Κυριακάτικα μεσημέρια στη Νέα Υόρκη, τα ελικόπτερα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, παρά την απαγόρευση. Η συμφωνία του δημάρχου είναι γεμάτη "παραθυράκια" και "τρύπες", σύμφωνα με τον Τζον Ντελαπόρτας, πρόεδρο του κινήματος Stop the Chop κατά των υπερβολικών τουριστικών πτήσεων στη Νέα Υόρκη.

"Ουσιαστικά ο δήμαρχος μας είπε ψέματα" δήλωσε ο κ. Ντελαπόρτας. "Είναι απίστευτο, οι άνθρωποι είναι εντελώς παράνομοι" συμπληρώνει.

Χαρακτηριστικό είναι πως ένας εκπρόσωπος των εταιρειών τουριστικών ελικοπτέρων έβγαζε πάνω από 120.000 δολάρια ακόμη και την περίοδο της "απαγόρευσης". Οι αρμόδιες αρχές της Νέας Υόρκης αναφέρουν πως δεν μπορούν να κάνουν πολλά, καθώς η συμφωνία αφορά ελικοδρόμια που βρίσκονται εντός της Νέας Υόρκης.

Τα ελικόπτερα που απογειώνονται εκτός των συνόρων της πόλης βρίσκονται σε μια "γκρίζα" ζώνη όσον αφορά στο πλαίσιο απαγόρευσης που επέβαλε ο δήμαρχος. Η εταιρεία Libery ανακοίνωσε μέσω Twitter τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ