2018-03-14 00:23:59
Φωτογραφία για Ανίκανος ήταν ο Μπακαλέξης ή τελικά αυτός που τον επέλεξε για διοικητή στον ΕΦΚΑ;
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea

Δεν χρειαζόταν να είναι κανείς προφήτης για να προβλέψει ότι ο τότε νέος διοικητής του ΕΦΚΑ δεν θα τα καταφέρει. Δεν χρειαζόταν πολύ σκέψη. Απλά το βιογραφικό του να έβλεπε κανείς έφτανε να καταλάβει ότι δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στα νέα του καθήκοντα. 

Στις 5 Ιανουαρίου 2017, γράψαμε το άρθρο με τίτλο Πολλές οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) (διαβάστε το εδώ)

Σας παραθέτω τα πιο σημαντικά:

Πριν μερικές ημέρες, στις αρχές του έτους ανέλαβαν ο νέος διοικητής και οι υποδιοικητές την διοίκηση ενός θηριώδους οργανισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Πρόκειται για τον νέο ασφαλιστικό φορέα της Χώρας που ενσωματώνει όλα τα υπάρχοντα ασφαλιστικά ταμεία και αφορά περίπου 6.000.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Ένα εγχείρημα δηλαδή αντίστοιχο του ΕΟΠΥΥ, από την πλευρά της ασφάλισης αυτή την φορά.


Αυτό προϋποθέτει η νέα διοίκηση του νέου αυτού ασφαλιστικού φορέα να διαθέτει τεράστια εμπειρία διοίκησης και αντιμετώπισης καταστάσεων κρίσεων και αυτό γιατί την περίοδο που συστήνεται αυτός ο θηριώδης οργανισμός τα οικονομικά της χώρας και των πολιτών - ασφαλισμένων δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καλά. 

Επιπροσθέτως η διοίκηση αυτού του Φορέα προϋποθέτει εμπειρία διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και φυσικά εμπειρία σε ενοποιήσεις και προσωπικού αλλά και συστημάτων. Τέτοια εμπειρία διαθέτουν κάποια στελέχη τραπεζών και φυσικά κάποιων πολυεθνικών εταιρειών που παλαιότερα αλλά και πρόσφατα ανέλαβαν να διαχειριστούν τέτοιες πολύπλοκες καταστάσεις. 

και το άρθρο τελείωνε με μια ευχή

Καλά να είναι ο άνθρωπος και να πετύχει στο έργο του, γιατί αλλιώς το πρόβλημα θα πέσει στις πλάτες μας. 

Δυστυχώς μετά από 14 μήνες επιβεβαιωθήκαμε. Αλλά τα πράγματα σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Το να λέει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλος ότι τον κ. Μπακαλέξη θα τον διαδεχθεί ένα πρόσωπο τεχνολογικά καταρτισμένο για το επόμενο βήμα του φορέα, δεν καλύπτεται. Αναφέρει ο υφυπουργός:

"Ζήτησα την παραίτηση του κ. Μπακαλέξη, διότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα σε θέματα για τα οποία ο ΕΦΚΑ έχει ξεχωριστές ανάγκες, όπως είναι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τα μηχανογραφικά συστήματα, η ταχύτερη έκδοση των συντάξεων και άλλα" εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο κ. Μπακαλέξης επιτέλεσε με επιτυχία το καθήκον του το πρώτο έτος λειτουργίας του ΕΦΚΑ, "ένα έτος πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του".

"Πρόκειται για ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα, το οποίο κανείς δεν ανέμενε. Αποδείξαμε και με τη συμμετοχή του κ. Μπακαλέξη ότι αυτό το έργο που είχαμε διακηρύξει, ήταν δυνατό και εφικτό να γίνει με τα στελέχη και τους υπαλλήλους της κοινωνικής ασφάλισης στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας" συμπλήρωσε ο ίδιος.

"Τώρα", όπως υπογράμμισε, "είμαστε στην επόμενη φάση". "Αφού συμπληρώθηκε το πρώτο έτος, που βάλαμε τα θεμέλια, πλέον, είμαστε στην επόμενη περίοδο, κατά την οποία θα κάνουμε τα τεχνολογικά θαύματα της οργάνωσης του ΕΦΚΑ με την επιλογή ενός ανθρώπου που θα είναι ικανός από άποψη ειδίκευσης" σημείωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ναι αλλά δεν μας λέει ο κ. Πετρόπουλος πώς θα ήταν τα πράγματα αν από την αρχή λειτουργίας του ΕΦΚΑ υπήρχε ένα κατηρτισμένος διοικητής και που θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του χωρίς να δημιουργηθούν ένα σωρό προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες αυτού του τόπου. 

Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2018/03/efka.html#ixzz59fcN2PoQ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ