2018-03-20 08:26:29
Φωτογραφία για Οι μηχανισμοί και τα πρόσωπα υπάρχουν, η πραγματική θέληση χρειάζεται - του Παναγιώτη Κυριακάκου
Δημοσιεύουμε κείμενο του Παναγιώτη Κυριακάκου, Αντιπροέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών, από τον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook: Παρακολουθώντας δια ζώσης με

αρκετό ενδιαφέρον τις προσπάθειες της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας, να βρει τα άτομα που ζήτησε ο κ υπουργός προστασίας του πολίτη (θα ξετρυπώσει ο ίδιος)όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στα ΜΜΕ τους αστυνομικούς που χρειάζονται, προκειμένου αυτοί να εκδράμουν με την μορφή της πεζής περιπολίας στην μάχη κατά της εγκληματικότητας, στην περιοχή του κέντρου,μου δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα όπως και στον καθένα πιστεύω,τα οποία και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Μάλιστα αν λάβουμε υπόψιν μας και τις ευθείες βολές του κ υπουργού περί μη τήρησης των εντολών του απ τους ανώτερους αξιωματικούς, τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Είναι άραγε το πρόβλημα της αστυνόμευσης θέμα μη τήρησης εντολών απ τα ανώτερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, στις σχετικές διαταγές του αρμόδιου υπουργείου και κατα συνέπεια μη ορθής εφαρμογής των διατασσομένων, απο το κατώτερο προσωπικό;Είναι μήπως θέμα του κατά πόσον κάποιοι αξιωματικοί παρουσιάζουν στους ανώτερούς τους την πραγματική διάσταση των σοβαρών προβλημάτων που αφορούν την δομή και την λειτουργία νευραλγικών υπηρεσιών, ή επιλέγοντας την λογική της στρογγυλοποίησης, απαλείφουν εν μέρη το πραγματικό πρόβλημα;Είναι άραγε ορθό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εισέρχεται σε λεπτομέρειες που αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στην ΕΛ.ΑΣ;

Είναι τελικά το θέμα της δημόσιας ασφάλειας αριθμητικό (πόσους ασυνομικούς έχουμε) και ποιοτικό; (αυτοί που έχουμε πόσο εκπαιδευμένοι είναι).

Άραγε τα μέσα με τα οποία επιχειρούν (υλικοτεχνικός εξοπλισμός) οι αστυνομικοί, είνα σε άμεση συνάρτηση με το αποτέλεσμα;

Είναι θέμα κατασπατάλησης των αστυνομικών δυνάμεων σε πρόσωπα και επισήμους;

Κατά πόσον επηρεάζονται οι αποφάσεις της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας απ το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι;

Ποιός ο ρόλος των ΜΜΕ σε όλα αυτά;

Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι λίγο απ' όλα τα προαναφερθέντα
. Η αποδυνάμωση-υποστελέχωση νευραλγικών υπηρεσιών (ΑΔ ΔΙΑΣ ΖΗΤΑ ΥΑΤ-ΥΜΕΤ), η κατάργηση της ΔΕΛΤΑ (ακόμα κι αν στην συγκεκριμένη υπηρεσία υπήρχαν παθογένειες) η ηγεσία όφειλε να τις διορθώσει και όχι να λειτουργήσει με την σχιτζίδικη λογική πονάει χέρι κόψει χέρι, είχαν αρνητικό πρόσημο στον τομέα της αστυνόμευσης.

Τρανό παράδειγμα σε αυτήν την περίπτωση, η αυξημένη δραστηριότητα πολιτιστικών συλλόγων αλλά και άλλων ομάδων,σε διαφόρου είδους εικαστικές παρεμβάσεις στην περιοχή του ευρύτερου κέντρου.

Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη επαναξιολόγησης των στόχων γενικότερου αστυνομικού ενδιαφέροντος καθώς επίσης και των ατόμων που υπηρετούν σε επισήμους.

Σίγουρα κάποια μοντέλα αστυνόμευσης δεν εναρμονίζονται πλήρως με το αστικό περιβάλλον αφού ο θεσμός των πεζών περιπολιών είναι μεν επικοινωνιακός αλλά πλην των πεζόδρομων τίθεται εν αμφιβόλω η αποτελεσματικότητά του ως τρόπος αστυνόμευσης.

Οι σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το προσωπικό στα μέσα με τα οποία επιχειρεί, αποτελεί τεράστια τροχοπέδη που αδικεί το αστυνομικό προσωπικό, το οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων προσπαθεί σκληρά να παρουσιάσει αποτελέσματα.

Το κοινωνικό φαινόμενο των τελευταίων ετών που είναι το προσφυγικό και λόγω γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας είναι κάτι που έχει κοστίσει σε αστυνομικό προσωπικό,αφού κατά κύριο λόγο η ΕΛΑΣ έχει επιφορτιστεί με την φύλαξη των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας(hot spot).

Η πρόσληψη νέων αστυνομικών μέσω του θεσμού των πανελληνίων είναι επιβεβλημένη!Ο θεσμός της αστυνομίας καθ ότι θεματοφύλακας της δημοκρατίας μας, θα πρέπει να λειτουργεί ξέχωρα απο πολιτικές αγκυλώσεις και σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να μπαίνει στην πολιτική κλίνη του Προκρούστη.

Εκτός κι αν οι κατά καιρούς εκάστοτε πολιτικές δηλώσεις για εμπιστοσύνη στην ελληνική αστυνομία γίνονται κατ επίφασην.Άλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχτισαν πολιτικές καριέρες και κέρδισαν το εισιτήριο της εισόδου στο ελληνικό κοινοβούλιο, στις πλάτες της ΕΛΑΣ.

Και επειδή ο απλός κόσμος,ο φορολογούμενος πολίτης ο οικονομικά αδύναμος, ο πολίτης που βλέπει την οικογενειακή και προσωπική του ζωή, σε πολλές των περιπτώσεων να συνθλίβεται στις συμπληγάδες των καθημερινών προβλημάτων, έχει την ανάγκη να αισθάνεται τουλάχιστον ασφαλής, η πολιτεία οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.Θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει.

Οι μηχανισμοί και τα πρόσωπα υπάρχουν, η πραγματική θέληση χρειάζεται!!

Παναγιώτης Κυριακάκος

Αντιπρόεδρος Νομικών Θεμάτων

Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ