2018-03-21 00:41:37
Φωτογραφία για Μπαργώτας: Με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή στα φάρμακα & αύξηση στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ
Με εισοδηματικά κριτήρια πρέπει να υπολογίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα προτείνει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κων. Μπαργιώτας, σημειώνοντας ότι προγραμματική θέση του κόμματος, είναι η ελάφρυνση των ασφαλισμένων των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων από τις ήδη υψηλές επιβαρύνσεις του κόστους φαρμακοθεραπείας.

Οnmed.gr

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνει επίσης, τη σταδιακή ετήσια αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥκατά 50 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα 4 χρόνια, ώστε η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. διαρρέει και πάλι σενάρια ότι από 1η Ιανουαρίου του 2019 η συμμετοχή στα φάρμακα θα υπολογίζεται με εισοδηματικά κριτήρια. Η αξιοπιστία της, βεβαίως, αμφισβητείται και το κύρος της έχει τρωθεί πολλάκις και πολλαπλώς», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής και συνεχίζει:

«Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2015 ο τότε Υπουργός Υγείας, κ. Κουρουμπλής,δεσμευόταν για συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη με εισοδηματικά κριτήρια. Η καθήλωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα επίπεδα του 2000 δεν συνοδεύτηκε από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να έχει πλέον αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία. Η βασική είναι η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη που επιβαρύνει, όπως και κάθε οριζόντιο μέτρο, τους πάσχοντες που είτε αγοράζουν φάρμακα επιλεκτικά είτε καθόλου απορρυθμίζοντας την αγωγή τους.

Το 2017 η συμμετοχή ανήλθε στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Τα 360 εκατομμύρια είναι η συμμετοχή από το προβλεπόμενο 10% ή 25% και τα 240 εκατομμύρια το «καπέλο» λόγω επιλογής πρωτοτύπου. Όπως εκτιμούν παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς, η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα ξεπερνά πλέον το 30% κατά μέσο όρο. Μάλιστα, σε πολλά κοινά χορηγούμενα φάρμακα πρώτης ανάγκης, η συμμετοχή κυμαίνεται από 58-82%. Την υψηλότατη συμμετοχή των ασθενών παραδέχθηκε τον 11/2017 ο Υπουργός Υγείας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Συγκεκριμένα είπε «Σήμερα οι πολίτες στην Ελλάδα πληρώνουν το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικής συμμετοχής, out of pocket πληρωμών, στην Ευρώπη. Είναι 35%, μάλλον ίσως στην Κύπρο να είναι λίγο παραπάνω, νομίζω ότι είναι πάνω από 40, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι περίπου 15%. Αυτό είναι μία επιβάρυνση».

Προγραμματική θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι η ελάφρυνση των ασφαλισμένων των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων από τις ήδη υψηλές επιβαρύνσεις του κόστους φαρμακοθεραπείας. Ενώ με το ισχύον πλαίσιο ο ασθενής -ανάλογα με την ασθένειά του- καλύπτει ένα ποσοστό του συνταγογραφημένου φαρμάκου σε ποσοστό που ανέρχεται σε 0%, 10% ή 25%, εμείς προτείνουμε για όλους, ανεξαρτήτως ασθένειας, συμμετοχή ανάλογα με τα εισοδήματά τους. Παράλληλα, πρότασή μας είναι να υπάρξει μικρότερη επιβάρυνση στη συμμετοχή για όσους ασφαλισμένους επιλέγουν γενόσημα φάρμακα έναντι των πρωτοτύπων και μηδενική συμμετοχή στους άνω των 65, για όλα τα χρόνια νοσήματα αποκλειστικά για τη συνταγογράφηση γενοσήμων (με βάση στοιχεία του 2016 η συνταγογράφηση γενοσήμων στους άνω των 65 ανήλθε σε 257 εκατ. ευρώ και η συμμετοχή στα 45 εκατ. ευρώ). Στόχος είναι αφενός η «στήριξη» των σκευασμάτων που παράγονται από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία αφετέρου η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων.

Τέλος, προτείνουμε σταδιακή ετήσια αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κατά 50 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα 4 χρόνια, ώστε η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ.κ. Μπαργιώτας, Κρεμαστινός, Χριστοφιλοπούλου και Γρηγοράκος, ρωτούν τον Υπουργό Υγείας:

1) Σκοπεύετε και, εάν ναι, πότε να ορίσετε εισοδηματικά κριτήρια για τον υπολογισμό της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα;

2) Με ποιο τρόπο θα αυξήσετε τη διείσδυση γενοσήμων; Θα υιοθετήσετε την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για μηδενική συμμετοχή στους άνω των 65, για όλα τα χρόνια νοσήματα, αποκλειστικά για τη συνταγογράφηση γενοσήμων;

3) Θα καθιερώσετε αυστηρό έλεγχο στη χορήγηση νέων, καινοτόμων φαρμάκων μέσω πρωτοκόλλων και αρχείου ασθενών (registries);

4) Με ποιο τρόπο θα συγκρατήσετε τη συνταγογράφηση φτηνών φαρμάκων;
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ