2018-03-21 08:24:07
Φωτογραφία για Σπάει στα δύο η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα
Ο «κύβος ερρίφθη» και μέχρι το καλοκαίρι ιδιώτης επενδυτής θα έχει είτε το καλό κομμάτι της ΣΚΤ δηλαδή τα εξυπηρετούμενα δάνεια είτε το κακό που περιλαμβάνει τα προβληματικά δάνεια ή το σύνολο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Από τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι ενέργειες για τη διαδικασία πώλησης. Μέχρι τις 29 Μαρτίου στις 12 μ.μ. θα είναι στη διάθεση των επενδυτών τα οικονομικά δεδομένα της τράπεζας για να υποβάλουν προσφορές για το σύνολο της τράπεζας ή στοιχεία του ενεργητικού και των υποχρεώσεων. Τη διαδικασία θα τρέξει η Citigroup Global Markets Ltd.

Η ΣΚΤ άνοιξε και επίσημα τη Δευτέρα εικονικό δωμάτιο δεδομένων (Data room) για την προσέλκυση επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Η διαφορά από την προηγούμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι ότι η διαδικασία έχει δύο σκέλη, δηλαδή προσφέρεται η επιλογή της αγοράς του συνόλου της τράπεζας, είτε μέρος ή το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων.


Στην πρώτη επιλογή, δηλαδή αγορά για το σύνολο της ΣΚΤ αυτό συνεπάγεται αύξηση κεφαλαίου και το ποσοστό του κράτους θα μειωθεί σημαντικά μέσω του dilution. Αν ένας επενδυτής αγοράσει μέρος των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού, ειδικότερα από το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΣΚΤ θα είναι πιο εύκολη, αφού ο ισολογισμός της τράπεζας απελευθερώνεται από τα βαρίδια των ΜΕΔ και των προβλέψεων που συνεπάγονται.

Να σημειωθεί πως στη διαδικασία όσον αφορά στη δεύτερη επιλογή μπορούν να συμμετάσχουν και κυπριακές εμπορικές τράπεζες, οι οποίες όμως θα εξετάσουν τα δεδομένα στο εικονικό δωμάτιο μέσω επενδυτικών τραπεζών, οι οποίες θα αναλύσουν τα στοιχεία.

Έχει διαρρεύσει ότι εκπρόσωποι τριών επενδυτικών ταμείων βρίσκονται ήδη στην Κύπρο για αυτό τον σκοπό. Πρόκειται για τα επενδυτικά ταμεία Third Point, Tosca και Απόλλων. Ο αξιωματούχος της ΣΚΤ ανέφερε ότι είναι μία ανοιχτή διαδικασία για όλους και είναι γνωστό πρόσθεσε ότι συγκεκριμένα ταμεία κάνουν επενδύσεις στη γεωγραφική περιοχή.

Πρόσθεσε ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να διεκδικήσουν στις προσφορές τους, είτε ολόκληρο το πακέτο των τραπεζικών εργασιών, είτε το υγιές κομμάτι της τράπεζας, είτε ακόμη και το προβληματικό που είναι οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Ως προς τα χρονοδιαγράμματα μετά το τέλος Μαρτίου ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν τον χρόνο για να καταχωρίσουν δεσμευτικές προσφορές.

Αναμένεται ότι οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών θα υποβληθούν πριν από καλοκαίρι, σύμφωνα με αξιωματούχο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Μάλιστα όπως ανέφερε η διαδικασία που ξεκίνησε τη Δευτέρα ήταν η συνέχεια των συναντήσεων που είχε η τράπεζα και η Citigroup με δυνητικούς επενδυτές τον Δεκέμβριο του 2017.

Στις παρουσιάσεις στο Λονδίνο, διαπιστώθηκε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών δεν αφορούσε μόνο στο σύνολο των εργασιών της τράπεζας αλλά και μέρος του υγιούς ή προβληματικού της χαρτοφυλακίου. Εξήγησε ότι η διαδικασία γίνεται στη βάση των διεθνών βέλτιστων πρακτικών και το σημαντικότερο με την εξέλιξη διασφαλίζεται η χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Σημείωσε μάλιστα ότι δεν επηρεάζονται ούτε οι πελάτες ούτε οι καταθέτες. Σχετικά με τον εποπτικό έλεγχο που έχει διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα o αξιωματούχος της ΣΚΤ ανέφερε ότι ένα χαρτοφυλάκιο με τόσες πολλές πρώτες κατοικίες δημιουργεί βάρος στην περαιτέρω μείωση των ΝPLs ή χρειάζεται περαιτέρω προβλέψεις.

Ανέφερε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για αντιμετώπιση των ΜΕΔ (αφερεγγυότητα, εκποιήσεις) δημιουργεί πιέσεις για επιμήκυνση του χρόνου ανάκτησης της εξασφάλισης πέραν των 7 χρόνων. Να σημειωθεί ότι το 2017 ο Συνεργατισμός επέκτεινε την περίοδο ανάκτησης των εξασφαλίσεων στα 7 χρόνια, που στοίχισε €150 εκατ. απορροφώντας την οργανική του κερδοφορία.

Φωνάζουν τα κόμματα

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων στην τροχοδρομούμενη ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και λίγες μέρες μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό.

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η απόφαση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας είναι μια ακόμα «μεθόδευση της Κυβέρνησης για ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου».

«Τον Δεκέμβρη του 2016 ο Υπουργός Οικονομικών, από το βήμα της Βουλής, είχε δεσμευτεί για την επιστροφή του Συνεργατισμού στους πολίτες. Σήμερα, δεκα πέντε μήνες μετά, όχι μόνο δεν επιστρέφει τον Συνεργατισμό στους πολίτες αλλά ανακοινώνεται η είσοδος στρατηγικών επενδυτών στη Τράπεζα», προσθέτει.

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η Κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών είναι «ανακόλουθοι, αφού άλλα λένε δημόσια και αλλά σχεδιάζουν ερήμην του λαού. Με τις ενέργειές τους στρώνουν το χαλί για το ξεπούλημα της Τράπεζας σε ξένους επενδυτές. Η Κυβέρνηση, ως ο βασικός μέτοχος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, είναι υπόλογη έναντι στην κοινωνία για τις αποφάσεις που έχει λάβει».

Το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «από τον Τύπο ενημερωνόμαστε για την πρόθεση της Κυβέρνησης να εκκινήσει τη διαδικασία ξεπουλήματος του Συνεργατισμού. Το επεισόδιο αυτό προστίθεται στη σειρά κυβερνητικών παλινωδιών για την τύχη του ιστορικού αυτού ιδρύματος, που ως κοινό χαρακτηριστικό είχαν πάντα την έλλειψη ενός ουσιαστικού σχεδίου».

«Αντί η Κυβέρνηση να επιλέξει να ενημερώσει τη Βουλή και να έχει τη συναίνεσή της σε ένα σχέδιο εξυγίανσης και διάσωσης του Συνεργατισμού, επιλέγει να προχωρήσει μόνη σε αυτήν την πορεία ξεπουλήματος», σημειώνεται.  «Από τη μεριά μας καθιστούμε σαφές πως θα βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε κίνηση που απαξιώνει την περιουσία των Κυπρίων αφού είναι με χρήματα φορολογούμενων που ενισχύθηκε ο Συνεργατισμός,  επιφέροντας ταυτόχρονα δυσμενείς εξελίξεις για τους δανειολήπτες», προστίθεται.

Η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει ότι «μας εκπλήττει η βιασύνη για ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού. Η Κυβέρνηση μας ενημέρωσε ότι γίνεται μελέτη και αξιολόγηση του Συνεργατισμού και πρέπει να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και τα ευρήματά της».

Παράλληλα, προσθέτει, η Κυβέρνηση μας κάλεσε για συλλογική διαβούλευση για εξεύρεση λύσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα του συνεργατισμού όπως και των άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων. Κι ενώ αυτά τα δυο βρίσκονται σε εξέλιξη η Κυβέρνηση προχωρά με ιδιωτικοποίηση, τονίζει η Συμμαχία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ