2018-03-21 08:45:07
Φωτογραφία για Αυθαίρετα: Δείτε εδώ εάν δικαιούστε παράταση στην έκπτωση του 20%
«Ανάσα» σε χιλιάδες πολίτες αναμένεται να δώσει η παράταση που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ό,τι αφορά τις προθεσμίες που επιβάλλει ο νόμος 4495/2017, για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατοικίων.

Σκοπός του υπουργείου είναι να προσελκύσει με κίνητρο τα χαμηλότερα πρόστιμα τους πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι στις 08/04/2018 εκπνέει η πρώτη εξάμηνη προθεσμία από την ψήφιση του νόμου που προέβλεπε έκπτωση 20% του ειδικού προστίμου για τα αυθαίρετα. Υπό το πρίσμα αυτό, το ΥΠΕΝ έχει αποφασίσει να επιμηκύνει την περίοδο χάριτος.

Όπως αναφέρει το newmoney.gr, το υπουργείο ετοιμάζεται να δώσει δίμηνη ή ακόμη και τρίμηνη παράταση θέλοντας να εξυπηρετήσει τους πολίτες που λόγω οικονομικών δυσκολιών έχουν αναβάλλει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους.

Μάλιστα, ανάλογη παράταση αναμένεται να υπάρξει και για το «μπόνους» που προβλέπει ο νόμος σε όσους προσέλθουν στη ρύθμιση το β’ εξάμηνο του 2018.


Σημειώνεται πως μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου στο νέο καθεστώς ρύθμισης των αυθαιρέτων είχαν ενταχθεί πάνω από 72.000 πολίτες, ένας αριθμός που εκτιμάται ως υποτονικός, σε σύγκριση με την απήχηση που είχαν προγενέστεροι νόμοι.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται πως έχει ακόμη αρκετές εκκρεμότητες, σε ό,τι αφορά την ορθή εφαρμογή του νόμου. Ενδεικτικά, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η υπουργική απόφαση για την στατική μελέτη που περιμένουν για μήνες οι μηχανικοί, η απόφαση για την ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών αλλά και η απόφαση που θα περιλαμβάνει διορθώσεις, προσθήκες, διευκρινίσεις και απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί από φορείς και πολίτες.

Ωστόσο, την περασμένη Πέμπτη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Σταθάκη που προβλέπει την επιστροφή των προστίμων για τα αυθαίρετα που προέρχονται από ανακριβείς ή λανθασμένες δηλώσεις.

Η επιστροφή προστίμων αφορά σε περιπτώσεις εκκρεμών και ολοκληρωμένων υποθέσεων του παλιότερου αλλά και του νέου νομοθετικού πλαισίου (π.χ ν. 4014/2011, ν. 4178/2013 καθώς και περιπτώσεις του ν. 4495/2017), στις δηλώσεις υπαγωγής των οποίων έχουν καταγραφεί μεγαλύτερα μεγέθη αυθαίρετων κατασκευών, υπάρχουν υπολογιστικά σφάλματα από τα οποία προκύπτουν διαφορές στο ύψος του ενιαίου ειδικού προστίμου ή έχουν εισπραχθεί αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά (π.χ. κατάθεση μεγαλύτερου του οφειλόμενου ποσού, διπλές καταβολές από τον ίδιο ή περισσότερους υπόχρεους κ.λπ.). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ