2018-03-21 19:06:11
Φωτογραφία για Boeing: Αισιοδοξία επικρατεί για νίκη του MQ-25 ως νέου ιπτάμενου τάνκερ-drone
Η Boeing θεωρεί πως μπορεί να κερδίσει στον διαγωνισμό του αμερικανικού ναυτικού για το drone ιπτάμενο τάνκερ MQ-25.

Στην πραγματικότητα η εταιρεία είναι τόσο σίγουρη που είναι πιθανόν να κατασκευάζει δεύτερο πρωτότυπο. Αν και οι υπεύθυνοι της εταιρείας αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το παραμικρό, εντούτοις πηγές κάνουν λόγο για το αντίθετο.

Θα είναι η πρώτη φορά που η Boeing θα επενδύσει όχι σε ένα αλλά σε δύο πρωτότυπα δοκιμών για την συμμετοχή της σε έναν διαγωνισμό. Αν ένα δεύτερο MQ-25 υπάρχει αποτελεί απόδειξη του πόσο η εταιρεία επιθυμεί να κερδίσει τον διαγωνισμό έναντι των ανταγωνιστών της, της General Atomics και της Lockheed Martin.

Η Boeing ανέπτυξε με δικά της κεφάλαια το εν λόγω drone. Η θυγατρική της Phantom Works ξεκίνησε την ανάπτυξή του MQ-25 το 2012 όταν το αμερικανικό ναυτικό ζητούσε μόνο drones αναγνώρισης-επιτήρησης και κρούσης βάσει του προγράμματος Unmanned Carrier-Launched Airborne Surveillance and Strike (UCLASS). Το 2014 όμως το ναυτικό έπαψε προσωρινά  το πρόγραμμα και το 2016 το ακύρωσε.


Κατόπιν ξεκίνησε το πρόγραμμα Carrier-Based Aerial-Refueling System (CBARS) με σκοπό τον ανεφοδιασμό των μαχητικών των αεροπλανοφόρων του. Η Boeing προχώρησε με το πρωτότυπο που ανέπτυσσε για το πρόγραμμα UCLASS. Το Boeing MQ-25, γνωστό ως T1, είναι στην ουσία το σχέδιό της για το UCLASS με τις ανάλογες απαραίτητες τροποποιήσεις.

Βάσει των προδιαγραφών του ναυτικού το MQ-25 θα πρέπει να μπορεί να μεταφέρει 14.000 λίβρες καυσίμου σε απόσταση έως και 500 ν.μ. από το αεροπλανοφόρο φορέα.

Το ναυτικό θα αποφασίσει σχετικά με τον διαγωνισμό για το MQ-25 τον Αύγουστο σε μια από τις συμμετάσχουσες στον διαγωνισμό εταιρείες και θα της αναθέσει συμβόλαιο για την κατασκευή τεσσάρων αεροσκαφών δοκιμών με δυνατότητα για άλλα τρία.

Το ναυτικό σκοπεύει να προμηθευτεί συνολικά 72 drones του τύπου. Η Boeing θα πρέπει να είναι έτοιμη για την πρώτη πτήση του MQ-25 πριν τον Αύγουστο, αλλά χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ