2018-03-21 19:56:07
Φωτογραφία για Τι μπορεί να «κρύβει» το ροχαλητό των παιδιών;
Ροχαλίζει το παιδί σου κατά τη διάρκεια της νύχτας; Αυτό μπορεί να οφείλεται στα κρεατάκια, αλλά η επίσκεψή στον ειδικό απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Δεν θέλουμε να σε αγχώσουμε, αλλά καλό θα ήταν να το ψάξεις βαθύτερα, καθώς έρευνες αποκαλύπτουν πως το ροχαλητό των παιδιών μπορεί να έχει ψυχολογικά αίτια.

Σε έρευνα που διεξήχθη από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν του Πανεπιστημίου Γεσίβα, έγινε γνωστό ότι το ροχαλητό των παιδιών μπορεί να υποδηλώνει ψυχολογικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, από τα 10.000 παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα το 45% του συνόλου των παιδιών δεν είχε κανένα αναπνευστικό πρόβλημα, αλλά ψυχολογικό.

Το ροχαλητό δεν είναι αθώο, ειδικά στα παιδιά

Μειώνει την οξυγόνωση, το παιδί δυσκολεύεσαι να αναπνεύσει, ο ύπνος είναι ανήσυχος (συχνά με εφιάλτες) και το παιδί δεν ξεκουράζεται. Ως αποτέλεσμα, την ημέρα το παιδί έχει υπνηλία, νευρικότητα, μείωση της συγκέντρωσης και της προσοχής έως και προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα). Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως το παιδί δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά σωματικά (μικροκαμωμένο, αδύνατο), ούτε πνευματικά (μαθησιακές δυσκολίες).


Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δηλώσεις της επικεφαλής του ερευνητικού αυτού προγράμματος Κάρεν Μπόνακ, τα παιδιά προσπαθούν υποσυνείδητα να κρύψουν την ψυχολογική τους κατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ, την ώρα που ξαπλώνουν στο κρεβάτι, ο οργανισμός τους χαλαρώνει και απελευθερώνονται όσα πραγματικά νιώθουν. Εκείνη την ώρα δεν μπορούν να ελέγξουν όσα σκέφτονται, ηρεμούν και ροχαλίζουν.

Σημείωση!

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έρευνα συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών και το 23% αυτών προέρχονταν από χωρισμένες οικογένειες.

Άλλοι πιθανοί λόγοι για το ροχαλητό των παιδιών:

Μπούκωμα: Σ’ όλους μπορεί να συμβεί… Δεν είναι ανάγκη το μυαλό μας να πηγαίνει στο αρνητικό κατευθείαν! Με ψυχραιμία και τη συμβουλή του γιατρού μας μπορούμε να αντιληφθούμε αν ο λόγος που το παιδί μας ροχαλίζει μπορεί να αποτελεί συνέπεια μπουκώματος, π.χ. από ίωση.Κρεατάκια (αδενοειδής εκβλαστήσεις): Συνήθως εμφανίζονται και διογκώνονται μετά τα 2,5 χρόνια, εμποδίζοντας την αναπνοή από τη μύτη, ενώ μπορεί να προκαλούν και συχνές λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού και ωτίτιδες.Υπερτροφικές αμυγδαλές: Δεν ευθύνονται μόνο για το ροχαλητό, αλλά μπορεί ακόμα και να εμποδίζουν και την κατάποση.Παχυσαρκία: Σε μεγαλύτερα παιδιά, τα παραπάνω κιλά λίπους που μπορεί να υπάρχουν ειδικά στο λαιμό, ενδέχεται να πιέζουν την περιοχή, προκαλώντας στένωση του περάσματος του αέρα και ροχαλητό.Υπνική άπνοια:Είναι η πιο ανησυχητική αιτία ροχαλητού, καθώς προκαλεί παρατεταμένη διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συμβαίνει συνήθως σε ενήλικες, αλλά είναι συχνή και σε παιδιά.

Πηγή: ipop.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ