2018-03-21 20:37:55
Φωτογραφία για ΜΑΞΙΜΟΥ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
Η σημερινή διάψευση από αξιωματούχους της Κομισιόν στα σενάρια περί προληπτικής γραμμής στήριξης, επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορά τίποτα περισσότερο από πολιτικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό, που ουδεμία σχέση έχουν με τις ανάγκες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις σχετικές διαρροές από τις Βρυξέλλες. «Ελπίζουμε, ότι τουλάχιστον από δω και στο εξής, όσοι μέχρι σήμερα επέμεναν στην αναπαραγωγή αυτών των σεναρίων θα σταματήσουν να εκτίθενται», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

 Κομισιόν: Δεν έχει πλέον βέτο το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οι διαφορές της Ε.Ε. με το ΔΝΤ για το αν θα παραμείνει ή όχι. Αξιωματούχος της Κομισιόν σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι θέλουμε το Ταμείο να μείνει, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσει για το χρέος και τις προβλέψεις, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπεφταν έξω συνεχώς. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι το Ταμείο δεν έχει πλέον τη δυνατότητα βέτο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ότι αν και είναι επιθυμητό (desirable) να ξεκινήσει πρόγραμμα με την Ελλάδα, δεν είναι πλέον απαραίτητο.


Είπε ακόμα ότι το ΔΝΤ φαίνεται να θέλει να παραμείνει, καθώς χάνει την επιρροή του τόσο στην Ε.Ε. όσο και με τους δύο άλλους μεγάλους μετόχους, τις ΗΠΑ και την Ασία. Από την άλλη, όμως, δεν φαίνεται να κάνει πίσω στον τρόπο υπολογισμού των προβλέψεών του και στις επιθυμίες του για το χρέος, συνεπώς το πρόβλημα παραμένει. Και πώς θα λυθεί; Η Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένη να κάνει γενναίες παραχωρήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους και έτσι ανοίγει το παράθυρο για έξοδο του ΔΝΤ.

Η πηγή της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή το μόνο που συζητείται είναι το «γαλλικό κλειδί», η σύνδεση δηλαδή μεταξύ χρέους και ανάπτυξης. Όλα τα άλλα παραμένουν ανοικτά. Τα ανοικτά μέτωπα είναι αυτά που θα καθορίσουν την υβριδική λύση της επόμενης μέρας, που αναμένεται να είναι κάτι μεταξύ πιστοληπτικής γραμμής του ESM και πλαισίου με αυξημένη εποπτεία.

Η Κομισιόν, έχοντας εντολή από τον πρόεδρό της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται να κρατήσει μια πολιτική γραμμή η οποία είναι η εξής: Δεν πρέπει να χτιστεί ένα πλαίσιο με πολλές ρήτρες, γιατί ούτε οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά αλλά ούτε η ελληνική κυβέρνηση. Ένα νέο πλαίσιο με πολλούς όρους (conditionality) θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και ίσως πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, ανέφερε η πηγή. Για τον αξιωματούχο, πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε όλες οι πλευρές να είναι ικανοποιημένες: Αγορές, ελληνική κυβέρνηση και δανειστές. 

Euro2Day

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ