2018-03-22 16:07:11
Φωτογραφία για Η υπερβολική άσκηση υψηλής έντασης βλάπτει την καρδιά των ανδρών
H σωματική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με την καλή καρδιακή υγεία ειδικά όταν πρόκειται για την αερόβια άσκηση. Επειδή όμως οι υπερβολές στην άσκηση μπορεί τελικά να λειτουργήσουν αντίστροφα και τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα, μάλλον θα πρέπει να βάζουμε κάποιο όριο.

Καρδιά και άσκηση

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ που δημοσίευσε την έρευνά της στην ιατρική επιθεώρηση «Mayo Clinic Proceedings». Τα ευρήματα έδειξαν πως οι άντρες που γυμνάζονται τουλάχιστον 7,5 ώρες την εβδομάδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν στο μέλλον καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με όσους γυμνάζονται λιγότερο. Πιο συγκεκριμένα, οι άντρες που γυμνάζονται χωρίς παύση για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι 86% πιο πιθανό να παρουσιάσουν συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, όταν φτάσουν στη μέση ηλικία.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Σικάγο και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Kaiser Permanente, μελέτησαν τα επίπεδα σωματικής άσκησης 3.175 αντρών για 25 χρόνια, καταγράφοντάς παράλληλα και τα επίπεδα ασβέστωσης των στεφανιαίων αρτηριών τους (δείκτης CAC)
. Ο δείκτης αυτός  φανερώνει τον βαθμό συσσώρευσης ασβεστίου και πλάκας στις αρτηρίες στις καρδιάς και είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο των ειδικών προκειμένου να  ανιχνεύουν τον ενδεχόμενο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η ασβέστωση είναι η διαδικασία όπου γίνεται εναπόθεση ασβεστίου στην αθηρωματική πλάκα, το οποίο κάνει τις αρτηρίες σκληρές και αυξάνει τον κίνδυνο ενός εμφράγματος.

Εκπληκτοι από τα αποτελέσματα

Οι επικεφαλής της ομάδας δήλωσαν έκπληκτοι από τα αποτελέσματα καθώς ήταν σχεδόν πεπεισμένοι πως θα έβρισκαν χαμηλότερα επίπεδα ασβέστωσης στους άντρες με τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Τελικά όμως αποδείχτηκε το αντίθετο, δηλ. όσοι γυμνάζονταν πάρα πολύ τελικά είχαν και τα υψηλότερα επίπεδα ασβέστωσης.

Όπως εξηγεί ο καρδιολόγος Τζαμάλ Ράνα από τον οργανισμό Kaiser Permanente, «η υπερβολική άσκηση υψηλής έντασης αποδεικνύεται πως μπορεί μακροπρόθεσμα να καταπονήσουν τις αρτηρίες, με αποτέλεσμα την αυξημένη ασβέστωση».

Πάντως τα συμπεράσματα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν είναι αποτρεπτικά ως προς την μεγάλη συχνότητα της άσκησης απλά καλό είναι κανείς να αποφεύγει τις υπερβολές και την καταπόνηση του οργανισμού.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ