2018-03-22 17:45:18
Φωτογραφία για 'Αδειασε 6 μήνες μετά


Ρότα για τη δεξαμενή έβαλε το LASSEA σήμερα το μεσημέρι μετά από μήνες ακινησίας.

Είναι το πλοίο που "σήκωσε πολύ κουρνιαχτό" στο λιμάνι αφού είχε κληθεί να αντλήσει το φορτίο του βυθισμένου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ, ωστόσο δεν...πρόλαβε αφού πλοίαρχος και μηχανικός είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της λαθρεμπορίας καυσίμων.

'Εκτοτε το πλοίο παρέμενε αγκυροβολημένο στο παλιό λιμανάκι των ψαράδων στο Πέραμα,  έμφορτο και εγκυμονώντας πολλούς κινδύνους για το περιβάλλον.

Κάλλιο αργά παρά... ποτέ, η απάνλτηση του φορτίου ολοκληρώθηκε επιτέλους 6 μήνες μετά, το πλοίο σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου αποδόθηκε στον πλοιοκτήτη του και ένας μεγάλος "πονοκέφαλος" τελείωσε για το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Η υπόθεση του Lassea, σημειωτέον,  αποτέλεσε από τις πρώτες προτεραιότητες του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά, Ανδρέα Θεοφίλου αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν λίγο καιρό. 


Για την υπόθεση αντιμετώπισαν κατηγορίες ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του πλοίου, στους οποίους είχε ασκηθεί δίωξη για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος.

Στο δικαστήριο οι δύο ναυτικοί  είχαν υποστηρίξει ότι η μικρή ποσότητα μιγμάτων πετρελαιοειδών που βρέθηκε στις δεξαμενές έρματος, ήταν από διαρροή που σημειώθηκε στη διάρκεια απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.  Οι μάρτυρες - λιμενικοί από την πλευρά τους, είχαν υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι για να αποδειχθεί ότι πρόκειται για διαρροή στη διάρκεια απάντλησης, θα πρέπει να αδειάσει από τα καύσιμα που έχει φορτώσει το "Lassea" από το ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο "ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ" και να γίνει επιθεώρηση από επιθεωρητές.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, στη μία δεξαμενή έρματος βρέθηκε 98% νερό και 2% μίγματα πετρελαιοειδών και στην άλλη 1% μαζούτ και 10% πετρελαιοειδή. Το δικαστήριο είχε επιβάλει στον πλοίαρχο του "Lassea" ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, ενώ αθώος κρίθηκε ο πρώτος μηχανικός.

Δ.ΒοΓ.
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ