2018-03-23 06:37:06
Φωτογραφία για Απάντηση της Κίνας στον Τράμπ με λίστα 128 προϊόντων - η Ευρώπη περιμένει
Διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ εξακολουθεί να αναζητά η Κίνα, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του Πεκίνου, μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου για δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση:

 Προς το παρόν ο δράκος δεν πετάει φωτιές, αλλά δίνει μία μικρή πρόγευση του τι μπορεί να κάνει. Επιφυλακτική εμφανίζεται την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από την Ουάσινγκτον για το τι ακριβώς προβλέπει η απόφασή της να παγώσει τους δασμούς.

Το Πεκίνο παρουσίασε λίστα αντιποίνων με 128 αμερικανικά προϊόντα, η αξία των οποίων υπολογίζεται μόλις στα 3 δισ. δολάρια. Αυτό, όπως σχολίαζαν ειδικοί, αποκαλύπτει ότι δεν θέλει να βγάλει όλα τα όπλα από τη φαρέτρα ακόμη. Σημειώνεται ότι το 2016 οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα ανήλθαν στα 115,6 δισ. δολάρια, επομένως το Πεκίνο θα μπορούσε να θέσει στο στόχαστρο πολύ ευρύτερη γκάμα προϊόντων.


Μεταξύ άλλων η Κίνα εξετάζει την επιβολή πρόσθετων δασμών 15% στα αποξηραμένα φρούτα, το κρασί και τους χαλύβδινούς σωλήνες και πρόσθετους δασμούς 25% στα προϊόντα χοίρου και το ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Capital Economics υπολογίζει πως οι εξαγωγές ύψους 506 δισ. δολαρίων της Κίνας προς τις ΗΠΑ συνέβαλαν κατά 2,5% στο ΑΕΠ της, ενώ τα προϊόντα που στοχεύουν οι ΗΠΑ καλύπτουν μόλις 0,25% του ΑΕΠ. Το προεδρικό διάταγμα άλλωστε ορίζει περίοδο 30 ημερών πριν την εφαρμογή των δασμών.

Την ίδια ώρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία. Από τις Βρυξέλλες, όπου σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, η Γεμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ξεκαθάρισε ότι ακόμη περιμένει επίσημη ενημέρωση από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ για το τι ακριβώς θα γίνει με τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Όπως είπε δεν είναι ακόμη σαφές τι έχει αποφασιστεί.  «Πιστεύουμε ότι οι δασμοί δεν είναι δικαιολογημένοι και επιδιώκουμε να γίνουν κι άλλες συνομιλίες» δήλωσε στους δημοσιογράφους τις πρώτες πρωϊνές ώρες.   «Εάν πράγματι επιβάλλουν τους δασμούς, θα ανταποδώσουμε με αντίμετρα» προειδοποίησε.

Οριστική ενημέρωση από τους ηγέτες περιμένει και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.   «Η δική μου ευχή είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε σε ισχύ διεθνείς εμπορικούς κανόνες που είναι επωφελείς για όλους και ότι οι δυνάμεις που συνέβαλαν στο να σχεδιαστούν θα εγγυηθούν πως θα γίνουν σεβαστοί» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, απέρριψε την κατηγορία ότι βάζει στο στόχαστρό τους αμερικανικούς κολοσσούς με τον ψηφιακό φόρο, επισημαίνοντας πως επιδιώκει απλώς τη δίκαιη φορολόγηση των ψηφιακών δραστηριοτήτων.

naftemporiki.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ