2018-03-23 13:43:15
Φωτογραφία για Αξονικοί & μαγνητικοί τομογράφοι αμφιβόλου ποιότητας διοχετεύονται στην Ελλάδα
Της Νικολέτας Ντάμπου - Ηealthweb

Υπέρογκος είναι ο αριθμός των μεταχειρισμένων αξονικών και μαχητικών τομογράφωναμφίβολου ποιότητας που εισέρχονται ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα από κάποιους ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι τα εισάγουν από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου .

Δεν υπάρχει στην Ελλάδα έλεγχος του μεταχειρισμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού -αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι , οι οποιοι διοχετεύεται στην χώρα από κάποιους ιδιώτες επενδυτές χωρίς καμία ποιοτική εξέταση ,πρόβλεψη και χωρίς να ελέγχεται που εγκαταστάθηκαν καθώς και πόσες εξετάσεις πραγματοποιούνται θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Τα παραπάνω και μεταξύ άλλων είπε ο Γενικός Διευθυντής της GE Healthcare Southeastern Europe, Κωνσταντίνος Δεληγιάννης μιλώντας για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας (αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους) στο συνέδριο «The future of healthcare in Greece» .


Θέτοντας το ερώτημα πως πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ της χώρας μας με δεδομένο το χαμηλό μπάτζσετ αλλά και που διανέμονται τα χρήματα που υπάρχουν, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της GE , το παράδειγμα των βαλκανικών χωρών και συγκεκριμένα της Ρουμανίας όπου υπάρχει μια τιμή για τις αξονικές τομογραφίες και μαχητικές ανεξάρτητα της τεχνολογίας μηχανήματων αλλά ο κάθε ιδιώτης επενδυτής είναι υποχρεωμένος από το δέκατο χρόνο ηλικίας του μηχανήματος να σκέφτεται την αντικατάσταση του γιατί οι εξετάσεις που μπορεί να κάνει και οι οποίες θα αποζημιωθούν πέφτουν 15 % κάτω . Ενώ μετά τον δεκατοπεμπτο χρόνο δεν θα λαμβάνει καθόλου χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ της χώρας .

Στην Γαλλία, ωστόσο, το σύστημα είναι πιο περίπλοκο αλλά πιο δίκαιο καθώς για τις αξονικές τομογραφίες υπάρχουν 2 τιμές ανάλογα την ηλικία του εξοπλισμού δηλαδή για ηλικία εξοπλισμού άνω τις επταετίας το κόστος εξέτασης ανέρχεται στα 70 ευρώ και κάτω τις επταετίας 94 ευρώ .

Θεωρείται, λοιπόν , είπε ο κ. Δεληγιάννης ότι ‘’ τα νέα μηχανήματα έχουν ποσό χρηματοδότησης που δεν έχει αποσβεστεί και το εθνικό σύστημα Υγεάις θα πρέπει να βοηθήσει τον πάροχο να αποσβέσει το μηχάνημα και μετά την απόσβεση ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τα ιδιά λεφτά . Μπορεί να μειώσει την ταρίφα και να συνεχίσει και ο ιδιώτης να είναι ευχαριστημένος γιατί τα ιδιά λεφτά δίνουν και σε αυτόν .Το ίδιο συμβαίνει και με την μαγνητική τομογραφία . Υπάρχει και ένας Γεωγραφικός διαχωρισμός δηλαδή διαφορετικά χρήματα θα λάβει ο πάροχος στο Παρίσι και άλλα εκείνος στην επαρχία .»Ο Γενικός Διευθυντής της GE Healthcare Southeastern Europe, Κωνσταντίνος Δεληγιάννης

Η Ελληνική πραγματικότητα

Στην Ελλάδα είναι πιο απλά τα πράγματα, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της GE ,ανάλογα με το μηχάνημα που διαθέτει η εταιρεία σε χαρακτηριστικά κλινικά θα πάρει τα ιδιά λεφτά, ανεξάρτητα εάν το έφερες μεταχειρισμένο και έρχονται πάρα πολλά από οπουδήποτε στον κόσμο χωρίς καμία ποιοτική εξέταση πρόβλεψη και δεν ελέγχεται που το εγκατέστησες , πόσες εξετάσεις κάνεις κλπ . ΄΄

Άρα ο ΕΟΠΥΥ είναι γενναιόδωρος … το σύστημα είναι φτιαγμένο ώστε να δίνει κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές να αποκτήσουν οπουδήποτε κομμάτι εξοπλισμού μπορούν από οπουδήποτε στον κόσμο να το εγκαταστήσουν και να αρχίσουν αν παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες που δεν ελέγχονται ποτέ για την ποιότητα τους .

Πληθυσμιακά κριτήρια

Σε μια αξονική τομογραφία θώρακα ‘’παίρνουμε ακτινοβολία 9 mlc ενώ η αντίστοιχη ακτινογραφία θώρακος είναι περίπου 100 φορές μικρότερη δόση ακτινοβολίας, επομένως όντως ο αξονικός τομογράφος είναι ένα μηχάνημα που θα πρέπει να αποφεύγεται αν είναι δυνατόν.’’ είπε ο Γενικός Διευθυντής της GE Healthcare Southeastern Europe.

»Ήρθε στην επικαιρότητα ξανά μετά από πρόσκαιρη κατάργηση λίγων ετών μεταξύ του 2013-17/8 η επανεισαγωγή των πληθυσμιακών κριτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να εγκαταστήσει ένα διαγνωστικό μηχάνημα αν δεν εξασφαλίσει μία άδεια η οποία εξασφαλίζεται μόνο εάν η πληθυσμιακή αναλογία σε ένα δήμο ή περιφέρεια το επιτρέπει.»

Υπάρχουν 4 κυρίως λόγοι για την επιβολή των κριτηρίων αυτών και είναι οι εξής : υγείας, προστασία του πληθυσμού από την ακτινοβόληση, οικονομικοί – ο ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά παίρνει παραπεμπτικά και τιμολόγια πολύ μεγαλύτερα από το μπάτζετ που έχει για τις διαγνωστικές εξετάσεις και επομένως η ύπαρξη μηχανημάτων είναι αυτή που σπρώχνει τη ζήτηση, κακής πρακτικής, η υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων και ίσως ένας προστατευτισμός του δημόσιου τομέα έναντι του ιδιωτικού.» είπε ο κ. Δελληγιάνης .

‘’Μας είπε ο προηγούμενος ομιλητής για Ιατρική Ακριβείας – Δεν ξέρω όμως αν η αποζημίωση που ζητάτε από την ιατρική ακριβείς θα μπει στις διαγνωστικές εξετάσεις. Καλή τύχη, γιατί 350 εκατομμύρια είναι το μπάτζετ του ΕΟΠΥΥ και τα claim test ήταν 560 εκατομμύρια, άρα ο αγώνας θα είναι σκληρός.’’ υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της GE Healthcare Southeastern Europe, Κωνσταντίνος Δεληγιάννης.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ