2018-03-25 13:44:36
Φωτογραφία για Ερ-Dogan: ένα αρπακτικό με μυαλό μπουνταλά-Tου Μιχάλη Κανιμά
Οι τελευταίες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν τον κατατάσσουν στην κορυφή της λίστας των πιο απρόβλεπτων ηγετών. Σ’ αυτό όλοι συμφωνούν. Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός « απρόβλεπτος » δεν

είναι ο μοναδικός που μπορεί να του αποδοθεί. Σύμφωνα με το λεξικό Τριανταφυλλίδη , η λέξη dogan στα τούρκικα θα πει γεράκι, δηλαδή αρπακτικό. Αυτό δεν είναι στην ουσία ο πρόεδρος της Τουρκίας ; Από την τουρκική λέξη dogan προέρχεται η ελληνική ντουγάνι ή ντογάνι , που σε μερικές περιοχές της χώρας θα πει γεράκι και σε άλλες μπουνταλάς. Οποία ομοιότης! Προσέξτε τώρα γιατί η συμπεριφορά του Ερντογάν και όσων εκτελούν τις εντολές του , μοιάζει με τη συμπεριφορά του γερακιού που είναι ένα ημερόβιο αρπακτικό και ανήκει στην οικογένεια των ιερακιδών.

«…Τα γεράκια , διαβάζω στο λεξικό, περιλαμβάνουν μερικούς από τους καλύτερους θηρευτές του ιπτάμενου κόσμου και, σίγουρα, τους ταχύτερους .( σσ: Κάτι σαν Φάντομ) .Μερικά είδη, όπως ο πετρίτης , (σ.σ : F-16 )κυνηγάνε με εφορμήσεις μέσης ωριαίας ταχύτητας 200-250 χιλιομέτρων, ενώ έχουν καταγραφεί και ταχύτητες που πλησιάζουν τα 400 χιλιόμετρα.(σ.σ
. : όταν πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά). Κυνηγούν είτε ακολουθώντας την ουρά του θηράματος, είτε -συνηθέστερα- εποπτεύοντας το χώρο από κάποιο ύψος και εφορμώντας κάθετα την κατάλληλη στιγμή. ( σ.σ: συνήθως πάνω από τους Φούρνους και το Αγαθονήσι).Η όρασή τους είναι οξύτατη, περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη του ανθρώπου. Αρκετά γεράκια χρησιμοποιούν την τεχνική της αιώρησης (hovering), για ακριβέστερη εποπτεία του χώρου.( σ.σ :συχνά πάνω από το Καστελόριζο) Κυνηγάνε την ημέρα, αλλά υπάρχουν και κάποια είδη που μπορεί να συνεχίζουν μέχρι αργά το βράδυ (λ.χ. Μαυροκιρκίνεζοι).

Η λέξη ντουγάνι έχει πολλαπλές έννοιες. Από το μεγαλύτερο λεξικό συνωνύμων αντιγράφω: Ντουγάνι είναι ο αμαθής και αμόρφωτος , το τούβλο και στειλιάρι , ο ξεροκέφαλος, ο κάφρος και καραγκιόζης ,ο βλάκας,ο ηλίθιος, ο μειωμένης αντίληψης, ο χοντροκέφαλος, ο αστοιχείωτος, ο βραδύνους, αυτός που δεν ξέρει από κόσμο και συναναστροφές, «κούτσουρο», ξύλο απελέκητο.

timelink.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ