2012-05-31 02:02:03
Φωτογραφία για Η ιστορία των ποδοσφαιρικών παπουτσιών
Η ιστορία και η εξέλιξη των ποδοσφαιρικών παπουτσιών είναι ανάλογη της εξέλιξης του ίδιου του ποδοσφαίρου.Από το 19ο αιώνα, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά παπούτσια για ποδόσφαιρο τα οποίο προστάτευαν τα πόδια, μέχρι και τις μέρες μας που πλέον τα παπούτσια αυξάνουν ακόμα και την απόδοση του αθλητή έχουν μεσολαβήσει πολλά στάδια ανάπτυξης της εν λόγω τεχνολογίας.

Ο αριθμός των κατασκευαστών, το στυλ, τα χρώματα και τα εμπορικά σήματα έχουν αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο καιρό, δημιουργώντας μία νέα αγορά με πολλά κέρδη για τις εταιρίες που σχεδιάζουν παπούτσια.

Από πού και πότε, όμως, ξεκίνησαν όλα;

Οι πρώτες αθλητικές μπότες στην ιστορία καταγράφονται το 1526 και ανήκουν στο βασιλιά Henry VIII, ωστόσο λίγα είναι γνωστά για αυτές.

Η μεγάλη άνθιση του ποδοσφαίρου στην Αγγλία, στα τέλη του 19ου αιώνα, φέρνει και τα πρώτα υποδήματα κατάλληλα για ποδόσφαιρο. Αυτά ήταν λιγότερο βολικά, αλλά περισσότερο προστατευτικά, αφού κάλυπταν τα δάχτυλα με ελάσματα χάλυβα.


Επίσης, τα παπούτσια αυτά είχαν μακριά κορδόνια και μεταλλικά καρφιά που ένωναν το πάνω μέρος με τη σόλα.

Το μέσο βάρος υπολογίζεται στα 500 γραμμάρια, ενώ όταν ήταν βρεγμένα ζύγιζαν περίπου 1 κιλό!

Μεταξύ 1900 και 1940 υπήρξε μικρή πρόοδος στην ανάπτυξη του παπουτσιού, με τις πρώτες εταιρίες να κάνουν την εμφάνισή τους. Αυτές ήταν οι Gola, Hummel και Valsport.

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στα χαρακτηριστικά των παπουτσιών αυτών προστίθενται ο καλός σχεδιασμός, ο οποίος θα επιτρέψει στον αθλητή να κινείται πιο ελεύθερα φορώντας αυτά.

Πρωτοπόροι σε αυτό το εγχείρημα ήταν οι Λατινοαμερικάνοι, οι οποίοι ήθελαν παπούτσια που θα τους έδιναν εκρηκτικότητα, ταχύτητα και κινητικότητα.

Το 1954 ο Adolf Dassler, μαζί με τον αδερφό του Rudolf, σχεδιάζουν τα πρώτα ποδοσφαιρικά ενδύματα με αποσπώμενες τάπες. Αργότερα τα 2 αδέρφια θα τσακωθούν και φτιάξουν ο καθένας από 1 κολοσσό στην αθλητική ένδυση.

Οι εταιρίες Mitre, Asics και Joma, οι οποίες ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’60, άλλαξαν το στυλ των παπούτσια, κατεβάζοντας το ύψος κάτω από τον αστράγαλο και δίνοντας παράλληλα στους παίχτες μεγαλύτερη ευχέρια κινήσεων και ταχύτητα.

Το 1970 η Adidas καθιερώνεται στην παγκόσμια αγορά, καθώς παρουσιάζει τα πρώτα ποδοσφαιρικά παπούτσια που δεν είναι εντελώς μαύρα.

Ο Αυστραλός Κρεγκ Τζόνστον, ένας πρώην παίκτης των Μίντλεσμπρο και Λίβερπουλ, δημιούργησε το Adidas Predator τη δεκαετία του 1980, το οποίο αργότερα κυκλοφόρησε το 1994. Μέχρι σήμερα είναι το πιο διάσημο ποδοσφαιρικό παπούτσι που φτιάχτηκε ποτέ.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 εισέρχεται στην αγορά η Umbro, ενώ λίγα χρόνια αργότερα την ακολουθούν οι Reebok και Mizuno.

Τη δεκαετία του ’90 ξεκινάει την παραγωγή των πρώτων ποδοσφαιρικών παπουτσιών και η αμερικανική Nike. Το 1998 θα σχεδιάσει το Nike Mercurial, το οποίο ζυγίζει μόλις 200 γρ. και είναι το πιο ελαφρύ ποδοσφαιρικό παπούτσι που φτιάχτηκε ποτέ.

Η Kelme το 2006, σχεδιάζει το πρώτο παπούτσι με τεχνολογία Ελέγχου Υγρασίας.

Με τη χρήση της τεχνολογίας Laser, πλέον τα παπούτσια σχεδιάζονται ξεχωριστά για το πόδι και τις ανάγκες του κάθε αθλητή.

Τέλος, η Adidas πρόσθεσε στα παπούτσια του Μέσι ένα τσιπ, το οποίο κρατάει στατιστικά στοιχεία από την απόδοση του παίχτη σε κάθε παιχνίδι, στοιχεία πολύτιμα για κάθε προπονητή.
angrybets.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ