2012-05-31 09:59:08
Φωτογραφία για Α.Σαμαράς σε Ομπάμα: Εγγυώμαι την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα
Τη διαβεβαίωση ότι ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία εγγυώνται την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου έδωσε ο κ. Αντ. Σαμαράς προς τους «απεσταλμένους» του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιθυμεί να υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Την πέμπτη το απόγευμα σε αίθουσα του ΕΒΕΑ ο κ. Σαμαράς θα παρουσιασει τις οικονομικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας ενώ δεν αποκλείεται να το δηλώσει ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα θέσει το θέμα της αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου σε ανώτατο επίπεδο (σε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών μας) και να ζητήσει μεταξύ άλλων την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στα γραφεία της Συγγρού, εν μέσω συνεχών κομματικών συνάξεων για την προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς δέχθηκε την Τρίτη μια επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία και συζήτησε εφ' όλης της ύλης για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τις οικονομικές εξελίξεις.


Στον τρίτο όροφο, στο γραφείο του κ. Σαμαρά, μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. σε κεντρικό ξενοδοχείο, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με…υψηλούς προσκεκλημένους: τους «ανθρώπους» του ισχυρού υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιντνερ.

Σε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις, παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, του Ντάνιελ Σμιθ, ο κ. Σαμαράς με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Λάελ Μπρέιναρντ και τον υφυπουργό Οικονομικών Κρίστοφερ Σμαρτ.

Η έλευση της κυρίας Μπρέιναρντ, που συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Ζανιά και τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, θεωρείται η πιο υψηλόβαθμη επίσκεψη αξιωματούχου της κυβέρνησης Ομπάμα στην Ευρώπη για την ελληνική κρίση, μετά την αντίστοιχη εμφάνιση Γκάιτνερ τον περασμένο Οκτώβριο που βρέθηκε και στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., παρουσία του αντιπροέδρου του κόμματος κ. Στ. Δήμα, υπογράμμισε στους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, ότι σταθερή του γραμμή παραμένει η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να τη διασφαλίσει.

Στο σημείο αυτό συμφώνησαν, καθώς και επιθυμία της αμερικανικής πλευράς είναι η Ελλάδα να παραμείνει εντός ευρωζώνης, καθώς έξοδός της θα προκαλέσει τριγμούς στην Ε.Ε. με ανυπολόγιστες συνέπειες και στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως στόχος της Ν.Δ. είναι να υπάρχει σταθερή και βιώσιμη κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών της 17ης Ιουνίου και επέμεινε πως το κόμμα του παραμένει προσηλωμένο στη γραμμή των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης, διατηρώντας όμως το δικαίωμα να διεκδικήσει τροποποιήσεις των όρων του μνημονίου.

Επιθυμία και των ΗΠΑ είναι να υπάρξει την 18η Ιουνίου μια ισχυρή κυβέρνηση και να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα με κάθε τρόπο και δόθηκαν οι αμερικανικές διαβεβαιώσεις πως η χώρα μας θα στηριχθεί και δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει.

Εξάλλου και η κυρία Μπρέιναρντ σημείωσε στον κ. Σαμαρά πως πρέπει να συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης της Ελλάδας, μέσα από ένα σταθμισμένο πακέτο μέτρων που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των πιστωτών (ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ) και της χώρας μας.

Στη συζήτηση που διήρκεσε αρκετή ώρα, χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνει η αμερικανική πλευρά στον κ. Σαμαρά, καθώς εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να είναι ο αυριανός συνομιλητής τους, υπογραμμίστηκε ότι τα προβλήματα παραμένουν διαχειρίσιμα, αρκεί να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις από το δόγμα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που απαιτούνται.

Στη συνομιλία με τον κ. Σαμαρά δεν ξεκαθαρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες, να συμφωνήσουν σε επιμήκυνση ή σε διεύρυνση της βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά ότι η αμερικανική πλευρά στηρίζει τις προσπάθειες της χώρας μας για να επιτευχθεί μια βιώσιμη δημοσιονομική θέση.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο θέμα των τραπεζών και φάνηκε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να κινηθούν στη γραμμή της πίεσης για να ενισχυθεί ουσιαστικά ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας, ώστε να δανειοδοτεί τράπεζες για να ενισχύεται η κεφαλαιοποίησή τους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός του και υπερασπίστηκε την άποψη πως έχει σχέδιο να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες και επέμεινε ιδιαίτερα στο σημείο ότι θα τηρηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και ψηφισθεί, αφού αποτελούν δεσμεύσεις της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι παλαιά φίλη και σύμμαχος των ΗΠΑ. Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, αναγνωρίζουμε πλήρως τις πολύ δύσκολες θυσίες του ελληνικού λαού αυτή την κρίσιμη περίοδο» υποστήριξε η κυρία Μπρέναρντ στη δημόσια δήλωσή της.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός πραγματοποιεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και μια βιώσιμη δημοσιονομική θέση και συμπλήρωσε: «Στεκόμαστε στο πλευρό του ελληνικού λαού, καθώς εκείνος συνεχίζει τη δέσμευσή του στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Α.Ραβανός / ΒΗΜΑ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Συνταγή της Ημέρας!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Συνταγή της Ημέρας!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ