2018-04-06 08:47:37
Φωτογραφία για Γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του Κάρλες Πουτζδεμόν
Η εγγύηση για την αποφυλάκισή του ανέρχεται στα 75.000 ευρώ

Γερμανικό δικαστήριο απεφάνθη  υπέρ της αποφυλάκισης με εγγύηση κι υπό περιοριστικούς

όρους του τέως προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και επισήμανε ότι η έκδοσή του στην Ισπανία είναι πιθανή βάσει των κατηγοριών περί διαφθοράς εκεί, όχι όμως βάσει της σοβαρότερης κατηγορίας της εξέγερσης, όπως αξιώνει η Μαδρίτη.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν συνελήφθη, αφού εισήλθε στη Γερμανία τον προηγούμενο μήνα, βάσει ισπανικού εντάλματος σύλληψης. Η Μαδρίτη κατηγορεί τον ηγέτη των αυτονομιστών για ανταρσία και διαφθορά αφού διοργάνωσε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Η εγγύηση για την αποφυλάκισή του ανέρχεται στα 75.000 ευρώ.

Το δικαστήριο του Σλέσβιχ Χολστάιν, όπου κρατείτο ο Πουτζδεμόν, επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ότι οι κατηγορίες της «εξέγερσης» τις οποίες του προσάπτει η ισπανική δικαιοσύνη στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τον γερμανικό δίκαιο, καθώς δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα. Επιπλέον, η βίαιη συμπεριφορά που θα στοιχειοθετούσε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας επίσης δεν αποδεικνύεται.


Μονάχα οι κατηγορίες της κατάχρησης δημοσίων κονδυλίων, σε σχέση με την οργάνωση του δημοψηφίσματος του Οκτωβρίου για την αυτονομία της Καταλονίας, μπορούν να αποτελέσουν βάση για έκδοση στην Ισπανία, όμως δεν δικαιολογούν την παράταση της κράτησής του, έκρινε το Δικαστήριο.

Η αντίδραση της Μαδρίτης

Η ισπανική κυβέρνηση είπε ότι σέβεται την απόφαση που εξέδωσε γερμανικό δικαστήριο, το οποίο απέρριψε σήμερα το αίτημα έκδοσης του πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, βάσει της κατηγορίας της εξέγερσης.

«Η κυβέρνηση δεν εκφέρει ποτέ γνώμη για τις δικαστικές αποφάσεις, ιδίως όταν έχει να κάνει με αποφάσεις δικαστηρίων που ελήφθησαν σε ξένη χώρα. Πάντοτε σέβεται αυτές (τις αποφάσεις), είτε τις επικροτεί είτε όχι» επισήμανε μια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Το γερμανικό δικαστήριο δέχθηκε να εξετάσει το αίτημα έκδοσης του Καταλανού πολιτικού στη βάση της λιγότερο σημαντικής κατηγορίας της κατάχρησης κρατικών πόρων.

Δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα αποφυλακιστεί αμέσως μόλις καταβάλει την εγγύηση των 75.000 ευρώ, όμως θα πρέπει να παραμείνει στη Γερμανία καθώς δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα χωρίς την έγκριση των εισαγγελικών αρχών, εξήγησε απόψε μια εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την Φράουκε Χόλμερ, ο Πουτζντεμόν είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται μία φορά την εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα.

Η εκπρόσωπος επισήμανε επίσης ότι αν ληφθεί τελικά απόφαση για την έκδοσή του στην Ισπανία με την κατηγορία της διαφθοράς, τότε η Ισπανία δεν θα μπορεί να τον δικάσει για την κατηγορία της εξέγερσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ