2018-04-09 20:25:40
Φωτογραφία για Θέλετε να διατηρήσετε υγιή τον εγκέφαλό σας; Κάντε σεξ!
Με βελτιωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα στους ηλικιωμένους σχετίζεται η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα.

Αυτό υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο «The Journals of Gerontology, Series B: Psychological and Social Sciences».

Επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων του Κόβεντρι και της Οξφόρδης ζήτησαν από 73 άτομα, 50-83 ετών να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για το πόσο συχνά είχαν εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα τους τελευταίους 12 μήνες (ποτέ, μηνιαίως, εβδομαδιαίως), καθώς να δώσουν πληροφορίες για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους και τον τρόπο ζωής τους.

Οι 28 άνδρες και οι 45 γυναίκες υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ αξιολόγησης της εγκεφαλικής λειτουργικότητάς τους, με έμφαση στην προσοχή, τη μνήμη, τη γλωσσική ευφράδεια και την οπτική ικανότητα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι τα άτομα που είχαν εμπλακεί συχνότερα σε ερωτική δραστηριότητα, είχαν υψηλότερο σκορ στα τεστ αξιολόγησης της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλη μελέτη που είχε γίνει το 2016 είχε δείξει ότι οι ηλικιωμένοι που είναι σεξουαλικά ενεργοί, έχουν υψηλότερο σκορ σε γνωστικά τεστ από τα συνομήλικά τους άτομα χωρίς ερωτική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν τη μελέτη με στόχο τη διερεύνηση του ρόλου της ντοπαμίνης και της οξυτοκίνης στη σχέση σεξουαλικής δραστηριότητας και εγκεφαλικής λειτουργίας, ώστε να τεκμηριωθούν τα ευρήματά τους.

«Εικάζουμε ότι η σχέση κατευθύνεται είτε από σωματικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά, αλλά υπάρχουν και βιολογικοί μηχανισμοί που την επηρεάζουν. Και φυσικά πρέπει να καταρρίψουμε την άποψη ότι οι ηλικιωμένοι δεν κάνουν σεξ και να δούμε πως η ερωτική δραστηριότητα επηρεάζει τα άτομα άνω των 50 ετών πέραν των γνωστών επιπτώσεων στη σεξουαλική υγεία και τη γενικότερη ευημερία του ατόμου», εξηγεί ο επικεφαλής Χάλεϊ Ράιτ από το Κέντρο Έρευνας Ψυχολογίας, Συμπεριφοράς και Επίτευξης του Πανεπιστημίου του Κόβεντρι.

Πηγή: in.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ