2018-04-10 08:52:37
Φωτογραφία για Οι έξι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο φάρμακο! Τι προωθεί το υπ.Υγείας
Τρίτη 10 Απρίλιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Αλλαγές στα φάρμακα φέρνει το υπουργείο Υγείας με μια δέσμη έξι μέτρων που προωθούνται άμεσα και με στόχο να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Άλλωστε οι δανειστές …παραμονεύουν και ελέγχουν κάθε κίνηση της ελληνικήςπλευράς. Ιδιαίτερα μάλιστα το τελευταίο διάστημα που η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύεται και λόγω των φαρμάκων των ανασφάλιστων πολιτών. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Πόσοι ανασφάλιστοι πήραν φάρμακα και νοσηλεύτηκαν δωρεάν στο ΕΣΥ! Όλα τα στοιχεία»

Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης πάντως οφείλεται κυρίως στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, αλλά και στην έλλειψη μέτρων που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν την αλόγιστη χρήση σκευασμάτων.

Αποτέλεσμα όμως είναι να αυξάνονται και οι επιστροφές (claw back) από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες καλούνται να πληρώσουν οποιαδήποτε υπέρβαση του προϋπολογισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαμαρτυρίες του κλάδου είναι συνεχείς και μόνιμες.


Έτσι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά με την υιοθέτηση έξι μέτρων με τα οποία είναι πιθανό να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη και να υπάρξει πιο ορθολογική χρήση των φαρμάκων.

Ωστόσο η εξίσωση είναι μάλλον δύσκολη καθώς πρέπει να επιτευχθεί- όπως επισημαίνει και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός– η πρόσβαση των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, είτε αυτά αφορούν στα αξιόπιστα φτηνά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, είτε στα σύγχρονα καινοτόμα. Αλλά από την άλλη πρέπει να εξασφαλιστεί και η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας. Και όλα αυτά τηρώντας τις δεσμεύσεις μας στην τρόικα.

Τα έξι μέτρα που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή με το σκοπό αυτό είναι:

1.Η αξιολόγηση των φαρμάκων μέσω της ειδικής επιτροπής που δημιουργήθηκε και θα βαδίζει στα βήματα του Φορέα Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ) 

2.Η διαπραγμάτευση για τις τιμές των φαρμάκων θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο για τα νέα φάρμακα ή τα ακριβά φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν στη χώρα μας. Η νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης που δημιουργήθηκε θα κληθεί να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενώ σε πολλές περιπτώσεις στόχος θα είναι ακόμη και το50% όπως λένε πηγές του HealthReport.gr.

3.Ενεργοποιείται ταυτόχρονα το νέο σύστημα της συνεργασίας των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου με διακρατικές συμφωνίες για μειωμένες τιμές στα φάρμακα που κυκλοφορούν ταυτόχρονα στις χώρες αυτές μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

4.Αλλάζει ο τρόπος που θα συνταγογραφούν τα φάρμακα οι γιατροί με νέες οδηγίες για κάθε ασθένεια ξεχωριστά. Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί 8 πρωτόκολλα για ισάριθμες ασθένειες ενώ άμεσα θα ενεργοποιηθούν άλλα οκτώ. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Έρχονται οι θεραπείες με συγκεκριμένες οδηγίες για οκτώ ασθένειες! Βγήκαν τα πρωτόκολλα».

Με τα πρωτόκολλα αναμένεται να περιορισθεί άρδην ο αριθμός των συνταγών αλλά και των φαρμάκων που θα χορηγούνται στους ασθενείς, ενώ θα επιλέγονται πρώτα εκείνα που έχουν δοκιμασθεί και είναι πιο φθηνά. Έτσι θα μειωθεί και το κόστος των συνταγών.

5.Έρχονται όμως και οι αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Εδώ και καιρό ο υπουργός Υγείας έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξει ο τρόπος που θα δίνονται οι τιμές στα φάρμακα, ώστε το σύστημα να είναι δικαιότερο και εκτός των άλλων να μην μειώνονται δραστικά φάρμακα τα οποία ακριβώς εξαιτίας των χαμηλών τιμών που παίρνουν, αποσύρονται από την ελληνική αγορά.

6.Όμως έτοιμο είναι και το σχέδιο για αλλαγές στην πολιτική αποζημίωσης στα φάρμακα, αλλά και για μειωμένες συμμετοχές ειδικά στους μη έχοντες. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες που αφορούν στους ασθενείς: «Έρχεται μείωση στις συμμετοχές για τα φάρμακα! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας»

Στόχος είναι- όπως υποστηρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας- να ελαφρυνθούν οι ασθενείς και ειδικά οι χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι σήμερα πληρώνουν μεγάλα ποσά αν όχι για τα ίδια τα σκευάσματα της ασθένειάς τους, αλλά κυρίως για τα συνοδά νοσήματα.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ