2012-05-31 16:48:24
Φωτογραφία για ΤΕΧΝΗ: Στην άμμο χτίζουν παλάτια
Για δέκατη χρόνια το πιο cult φεστιβάλ αμφίβολης τέχνης άνοιξε και μας περιμένει Η επαρχία Algarve, που εκτείνεται κατά μήκος του νότιου άκρου της Πορτογαλίας, είναι η πιο τουριστική της χώρας. Για την ακρίβεια η Algarve είναι τόσο τουριστική που δεν μπορείς πια να πεις με βεβαιότητα ότι ανήκει πραγματικά στη χώρα. Έχει περιέλθει εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες σε ένα καλοκαιρινό έθνος εποίκων, με έντονη οικονομική διαστρωμάτωση, η οποία ξεκινά από τους φτωχότερους, π.χ. εγγλέζους (για τους οποίους μια βδομάδα στην Algarveκοστίζει λιγότερο απ’ ότι αν έμεναν τις ίδιες μέρες σπίτι τους) και φτάνει στους ευπορότερους, π.χ. γερμανούς (για τους οποίους η κατασκευή και συντήρηση μια βιλάρας στην Πορτογαλία είναι τόσο απλή υπόθεση όσο το να αγοράσουν π.χ. καινούργια τηλεόραση).

Τι ενώνει όλο αυτό το πολυπολιτισμικό πλήθος; Η κοινή αίσθηση ότι βρίσκονται στην «Γη της Αμεριμνησίας» και γι’ αυτό, προκειμένου η Algarve να ευημερεί κρατώντας τους κοντά της, η πεποίθηση αυτή πρέπει να επαληθεύεται με κάθε τρόπο και με φρέσκιες ιδέες.


Αυτό σημαίνει επίσης πως, ό,τι νέο προτείνεται σαν «ατραξιόν», οφείλει να έχει έναν χαρακτήρα «ελάχιστου κοινού παρονομαστή γούστου» προκειμένου να είναι ελκυστικό σε έναν τέτοιο πληθυσμό ευρύτατης οικονομικο-κοινωνικο-πολιτισμικής ποικιλίας.

Αυτό είναι τελικά και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μπορεί να αποκομίσει κάποιος ταξιδεύοντας σήμερα σε «πολύ τουριστικές» περιοχές σαν την Algarve: μια καλή εποπτεία του «παναθρώπινου γούστου» -δηλαδή εκείνου που είναι «κοινώς αποδεκτό», πέρα από τις μικρές και μεγάλες διαφορές που κάνουν τον καθένα μας μια ξεχωριστή σεβαστή προσωπικότητα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν, αυτό που, απ’ ότι φαίνεται, «αρέσει πολύ» στην Algarve είναι το ετήσιο φεστιβάλ γλυπτικής στην άμμο που διοργανώνεται από το 2003 στην πόλη Pera και ονομάζεται FIESA. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του είδους στον κόσμο, δεδομένου ότι η Pera διαθέτει στους «καλλιτέχνες άμμου», (που καταφθάνουν εκεί από κάθε γωνιά της γης), 15.000 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου χώρου και 35.000 τόνους άμμου, για να κατασκευάσουν τα εφήμερα γλυπτά τους (συνήθως μνημειακών διαστάσεων).

Το φεστιβάλ ξεκινά κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται στις αρχές Οκτωβρίου. Έτσι, άνοιξε τις πύλες του πριν από μία βδομάδα και επειδή κάθε διοργάνωσή του έχει ξεχωριστή θεματική, φέτος τα γλυπτά διερευνούν την έννοια «είδωλα» (εννοώντας, κυρίως τα σύγχρονα ινδάλματα όπως παράγονται από τη μουσική, το σινεμά κλπ).

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αφομοιώσει ο κόσμος αυτήν την πρόσκαιρη γλυπτοθήκη. Ο πιο απλός και ψύχραιμος είναι να την δει σαν «παιχνίδι» ενός λούνα-παρκ – και συνήθως αυτό κάνουν οι περισσότεροι επισκέπτες.

Κάποιος άλλος όμως μπορεί να αισθανθεί ότι η περιήγησή του εκεί μοιάζει με αποχρωματισμένο εφιάλτη, στον οποίο εμφανίζονται γιγαντωμένα (γιατί, όπως είπαμε, το μέγεθος μετράει στην FIESA), σε μπεζ χρώμα και με κόκκο, τα πιο μπανάλ κλισέ της παγκόσμιας pop κουλτούρας. Κι επειδή αυτό συμβαίνει με μια εντελώς τυχαία και εξωφρενικά ασυνάρτητη σειρά, μπορεί πραγματικά να κουράσει.

Ωστόσο, είναι πραγματικά πολύ λίγοι εκείνοι που νιώθουν τέτοια δυσφορία. Και η εμπορική επιτυχία της FIESAεπιβεβαιώνει ότι στον κόσμο εξακολουθεί πάντα να αρέσει πολύ αυτό το ωραίο και αυτό το ανθρώπινο. Γιατί αυτό είναι το γούστο της ανεμελιάς.

Κάντε κλικ για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγέθυνση.

coolspotting.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ