2012-05-31 17:42:52
Φωτογραφία για Κρατικοποιήσεις παντού στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ...!!!
Καταγγελία του Μνημονίου, ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων, εθνικοποίηση των τραπεζών και δημόσιο έλεγχο στρατηγικών επιχειρήσεων της οικονομίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι λεπτομέρειες μόνο απομένουν για την τελική διατύπωση του επικαιροποιημένου προγράμματος, το οποίο θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα ζητήματα της οικονομίας.

Ενα πρώτο σχέδιο με επισημάνεις και παρατηρήσεις διακινήθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο περιγράφει σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα. Το κείμενο αυτό χαρακτηρίστηκε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «προσωπικές επεξεργασίες» και ότι δεν είναι το τελικό εκλογικό πρόγραμμα της παράταξης.

Σύμφωνα πάντως με το κείμενο -έχει αποσταλεί από την Επιτροπή Πολιτικού Συντονισμού του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, σε ό,τι αφορά την ακύρωση των μνημονίων, αναφέρονται τα εξής: «O ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση».


Σε ό,τι αφορά την ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων, στο εσωτερικό σημείωμα αναφέρεται πως ένα από τα πρώτα νομοθετικά μέτρα είναι η ακύρωση όσων προβλέπονται για τις συλλογικές συμβάσεις, τους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες και εν συνεχεία η σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών.

Στο σκέλος των δανειακών συμβάσεων επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις καταγγείλει, προκειμένου να αντικαταστήσει τους επαχθείς όρους, όπως η κατά προτεραιότητα αποπληρωμή των δανείων έναντι των εσωτερικών αναγκών. Ωστόσο, σημασία αποκτά η αναφορά ότι «ο τρόπος, ο χρόνος και οι άλλες πολιτικές και νομικές πλευρές της καταγγελίας και επαναδιαπραγμάτευσης αυτών των δανειακών συμβάσεων θα αποφασιστούν και θα υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση της Αριστεράς ανάλογα με τις δυνατότητες και τις συγκεκριμένες συνθήκες».

Διαπραγματεύσεις με ΕΕ

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και τους δανειστές ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει «μορατόριουμ» ή περίοδο χάριτος πληρωμής των τόκων, για να μπορέσει η οικονομία να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για την ανάπτυξη.

Οικονομικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και πρωτογενές πλεόνασμα μπορούν να προκύψουν μετά από έναν χρόνο και στο διάστημα αυτό η χώρα, για να καλύψει τιςανάγκες θα προχωρήσει σε βραχυχρόνιο δανεισμό. Και αν αυτό δεν επαρκεί θα ληφθούν έκτακτα μέτρα, τα οποία θα αφορούν τα υψηλά εισοδήματα.

Ειδικά για τα «χαράτσια» σημειώνεται ότι θα καταργηθούν για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα από όλα για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους διαβιούν στα όρια της φτώχειας.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς «θα προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, του επιδόματος ανεργίας και των κατώτατων συντάξεων, σημειώνεται μεταξύ άλλων στο εσωτερικό σημείωμα.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τη συνολική διαπραγμάτευση του χρέους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος θα είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και η αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρες ανάπτυξης και με νέους ευνοϊκούς όρους.

Στο κεφάλαιο ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να διακοπεί με μόνη διαφορά πάντως ότι θα εισηγηθεί κοινές μετοχές μετά ψήφου, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του δημόσιου ελέγχου των στρατηγικών τομέων οικονομίας αν και όπως αναφέρεται αυτό θα γίνει «με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες, τις δυνατότητες και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Αριστεράς».

Οπως σημειώνεται στο κείμενο, θεμελιώδης στρατηγική είναι ο δημόσιος έλεγχος των στρατηγικών τομέων της Οικονομίας (πχ ενέργεια, τηλεποικωνίες, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ).

Στο πλαίσιο αυτό θα περάσουν σταδιακά υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο στρατηγικές επιχειρήσεις που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς).

Γ. Δραγασάκης

10ετές σχέδιο στην Οικονομία

Ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο Capital.gr επεσήμανε ότι χρειάζεται 10ετές σχέδιο στην οικονομία και έκανε λόγο για ριζικές μεταρρυθμίσεις. Μίλησε για την ανάγκη εναλλακτικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Ανέφερε ενδεικτικά τα σχέδια να εκπονηθούν από τεχνοκράτες που θα επιλεγούν με επιστημονικά κριτήρια και «να καθίσουμε να μιλήσουμε πολιτικά μετά τις εκλογές». Δήλωσε ακόμα πως χρειάζεται συνολική φορολογική μεταρρύθμιση.

Παναγιώτης Τσούτσιας / ΕΘΝΟΣ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ