2018-04-11 21:52:23
Φωτογραφία για Προωθούνται θαλάσσια ταξί στη Λεμεσό
Σε κλοιό πλήρης εξέλιξης η Λεμεσός προσθέτοντας στο πρόγραμμα της την προώθηση θαλάσσιων ταξί και τη σύνδεση του Δυτικού με Ανατολικού μετώπου ακτογραμμής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Πολίτη", ο Δήμος Λεμεσού προχωρά σε προσφορές προς αναζήτηση συμβούλων για την ετοιμασία μελέτης βιωσιμότητας ενός καινοτόμου και πρωτοποριακού για την Κύπρο έργου, της διασύνδεσης του λιμανιού Λεμεσού με διάφορα σημεία της πόλης με τη χρήση θαλάσσιων μέσων μεταφοράς.

Τα σοβαρά προβλήματα διακίνησης στο παραλιακό οδικό δίκτυο της Λεμεσού, τα οποία αναδεικνύονται και από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που βρίσκεται υπό ανάπτυξη αυτή την περίοδο, υποχρεώνουν την τοπική αρχή να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης των πολιτών πέραν του ΙΧ και του λεωφορείου.

12-13 στάσεις

Ο αρχιτέκτονας Στέλιος Στυλιανίδης, δημοτικός λειτουργός πολεοδομίας, αρμόδιος και για θέματα βιώσιμης κινητικότητας, δήλωσε στον «Π» πως οι σύμβουλοι θα διεξαγάγουν μια μελέτη βιωσιμότητας και εξομοίωσης, στην οποία θα εξετάσουν τη δυνατότητα εφαρμογής στο παραλιακό μέτωπο της πόλης ενός θαλάσσιου ταξί ή λεωφορείου, το οποίο να κινείται σε μια απόσταση 25 χιλιομέτρων, συνδέοντας μέσα από 12-13 στάσεις το ανατολικό με το δυτικό άκρο της Λεμεσού (σ.σ
. από το νέο λιμάνι μέχρι τον Άγιο Τύχωνα), διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία.

Οι περισσότερες στάσεις του θαλάσσιου λεωφορείου, όπως αναφέρεται στις προσφορές (απ’ όπου και ο χάρτης που δημοσιεύουμε), θα βρίσκονται στα δημοτικά όρια Λεμεσού και οι υπόλοιπες εντός ορίων άλλων τοπικών αρχών. Συνεπώς για την υλοποίηση του έργου, εάν αυτό κριθεί εν τέλει βιώσιμο, θα απαιτηθεί η συνεργασία όλων των τοπικών αρχών που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα

«Θα διερευνήσουμε την πιθανότητα μιας καινοτόμας επέμβασης σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στην πόλη μας. Θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι και κυνηγούμε ευκαιρίες που δίνονται από την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, εξηγώντας πως η ιδέα αυτή του δήμου υλοποιείται στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, με την επωνυμία Sumport, το οποίο προωθεί την εφαρμογή μέτρων βιώσιμης κινητικότητας μέσω θαλάσσης. Εταίροι στο ίδιο πρόγραμμα είναι η Ηγουμενίτσα στην Ελλάδα, η Βαλένθια στην Ισπανία, η Τεργέστη στην Ιταλία, η Κόπερ Σλοβενίας και το Δυρράχιο Αλβανίας. Το κόστος της μελέτης, το οποίο καλύπτεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ανέρχεται στις 60 χιλιάδες ευρώ.

Ιδιώτης επενδυτής

«Αυτά που περιμένουμε από τη μελέτη είναι να μας πει εάν είναι οικονομικά βιώσιμο το έργο, ποιο θα είναι το κόστος των υποδομών που απαιτούνται και βεβαίως εάν μπορούν να αξιοποιηθούν ως υποδομές οι υφιστάμενες αποβάθρες που υπάρχουν κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού ή αν θα απαιτηθούν νέες υποδομές για την εξυπηρέτηση των επιβατών». Τέτοιες αποβάθρες υπάρχουν στον Εναέριο, στο Crown Plaza και στον ναυτικό όμιλο, ενώ υποδομές προς αξιοποίηση υπάρχουν και σε άλλα σημεία-στάσεις, όπως το νέο λιμάνι Λεμεσού, η μαρίνα Λεμεσού, το παλιό λιμάνι και η μαρίνα του ξενοδοχείου St. Raphael. «Αυτά είναι τα ερωτήματα τα οποία όταν απαντηθούν θα καταδείξουν κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει αυτό το έργο ή όχι», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Επενδυτές

Ο Δήμος Λεμεσού δεν αναμένει ότι μπορεί από μόνος του να υλοποιήσει ένα τέτοιο εξειδικευμένο έργο. Για αυτό τα αποτελέσματα της μελέτης θα κρίνουν και το κατά πόσο μια προκήρυξη για την κατασκευή του έργου μπορεί να φέρει ιδιώτες επενδυτές. Είτε για την κατασκευή με αυτοχρηματοδότηση και παραχώρηση δικαιώματος σε μία μόνο εταιρεία, είτε με ενοικίαση των υποδομών σε έναν ή περισσότερους ιδιώτες για να εγκαταστήσουν θαλάσσιες γραμμές εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ