2018-04-13 08:21:01
Φωτογραφία για Από μία κλωστή κρέμεται η παγκόσμια ειρήνη: Αποφασισμένες να φτάσουν στα άκρα ΗΠΑ και Ρωσία
Κοινή γραμμή ΗΠΑ-Βρετανίας για άμεσα χτυπήματα στη Συρία - Αντιδρά η Ρωσία

που κάνει λόγο για παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συμφωνούν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διεθνής αντίδραση για να αποτραπεί η συνέχιση της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ την Πέμπτη.

Οι Τραμπ και Μέι συνομίλησαν μετά το πράσινο φως που έδωσαν κορυφαίοι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων της χώρας σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη Συρία. Ουάσινγκτον και Παρίσι κατηγορούν τη Δαμασκό για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να διαπράχθηκε το Σάββατο στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, κι έχουν προειδοποιήσει ότι θα εξαπολύσουν πλήγματα για να αποτρέψουν τη συνέχιση της χρήσης χημικών όπλων από τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.


Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η χρήση χημικών όπλων να μην μείνει αναπάντητη» και ότι είναι «ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού της Βρετανίας στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τη συνδιάλεξή τους.

«Συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά όσον αφορά τη διεθνή αντίδραση», προστέθηκε στο δελτίο Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.

Πριν τις επαφές του με την Μέι, ο Τραμπ είχε επαφές με τους συμβούλους του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία.

Όπως ανέφερε η επίσημη ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον για να απαντήσει στη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία.

«Δεν ελήφθη καμία τελική απόφαση. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και να συνομιλούμε με εταίρους και συμμάχους» τόνισε ο Λευκός Οίκος.

Στο μεταξύ, σε έντονη κινητικότητα βρίσκεται η Ρωσία, σύμμαχος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, μετά τις απειλές της Δύσης. Η Μόσχα δηλώνει ότι κάθε βία κατά της Συρίας συνιστά παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, ενώ έδωσε εντολή σε πλοία της να αποπλεύσουν από τη συριακή ναυτική βάση τους στην Ταρτούς, «για λόγους ασφαλείας».

Η Ρωσία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία, ωστόσο δεν θα ανεχτεί «δόλιες κατηγορίες», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις για τη φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα.

Η κ. Ζαχάροβα χαρακτήρισε «μιλιταριστικές» τις ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον και υπογράμμισε ότι οι Δυτικοί θα πρέπει να αναλογιστούν σοβαρά τις συνέπειες των απειλών τους.

«Καλούμε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να αναλογιστούν σοβαρά τις πιθανές συνέπειες τέτοιων κατηγοριών, απειλών και σχεδιαζόμενων ενεργειών σε βάρος της συριακής κυβέρνησης», είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η απειλή χρήσης βίας εναντίον ενός κράτους - μέλους του ΟΗΕ συνιστά, αφ' εαυτής, κατάφωρη παραβίαση της χάρτας του Οργανισμού», σημείωσε.

«Φανταστική επίθεση»

Αναφερόμενη στη φερόμενη ως επίθεση με χημικά, την οποία χαρακτήρισε «φανταστική», τόνισε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ντούμα δεν έχουν βρει αποδείξεις. Οι κατηγορίες σε βάρος των κυβερνητικών συριακών στρατευμάτων συνιστούν μια απόπειρα να υπονομευτεί η ειρηνευτική διαδικασία, υποστήριξε.

Η Μ. Ζαχάροβα προειδοποίησε επίσης ότι «εξτρεμιστικές ομάδες» είναι αποφασισμένες να εκτροχιάσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία και είναι έτοιμες να καταφύγουν σε ακραία μέτρα για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Απέπλευσαν από την Ταρτούς ρωσικά πλοία

Ρωσικά πλοία έχουν αποπλεύσει εξάλλου από τη ναυτική βάση της Ταρτούς στη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο δήλωση Ρώσου βουλευτή.

Ο Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, κάτω σώματος του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι τα σκάφη απέπλευσαν από τη βάση της Μεσογείου για την ασφάλειά τους. Πρόσθεσε δε ότι «αυτή είναι συνήθης πρακτική» όταν υπάρχουν απειλές επίθεσης.

Στα χέρια Ρώσων στρατονόμων η Ντούμα

Μετά την συμφωνημένη αποχώρηση των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών και μεγάλου μέρους του ντόπιου πληθυσμού, η Ντούμα, μεγαλύτερη πόλη της Ανατολικής Γούτα, περιοχής στις θύρες της πρωτεύουσας Δαμασκού, πέρασε τα χέρια των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ και της Ρωσίας.

Όπως ανακοίνωσε επισήμως ο Ρώσος υποστράτηγος Γιούρι Γεβτουσένκο, τον έλεγχο της ασφάλειας στην πόλη έχει ήδη αναλάβει η ρωσική στρατονομία.

Στην πόλη υψώθηκε η σημαία με τα δύο αστέρια, επίσημη σημαία της Συρίας επί καθεστώτος Άσαντ, στη θέση εκείνης με τα τρία αστέρια, την οποία χρησιμοποιεί η συριακή κοσμική και ισλαμική αντιπολίτευση.

Τέλος οι πτήσεις πάνω από τη Συρία

Η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία και ο φόβος για χτύπημα των ΗΠΑ κατά των δυνάμεων του Ασαντ, άλλαξε και το χάρτη των αεροπορικών πτήσεων στην περιοχή.

Ενδεικτική είναι η εικόνα από το flightradar24 που δείχνει ότι κανένα αεροσκάφος δεν βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Συρίας. Ολες οι αεροπορικές εταιρείες, τα αεροσκάφη των οποίων περνούν από τη Συρία, έχουν τροποποιήσει τα δρομολόγιά τους και ακολουθούν άλλες διαδρομές.

Οπως φαίνεται και στην εικόνα ο εναέριος κυκλοφοριακός φόρτος έχει μεταφερθεί στα σύνορα προς την πλευρά της Τουρκίας και του Ιράκ.

Εξάλλου και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προειδοποίησε την Τρίτη τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή και υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.

«Χρειάζεται προσοχή στον σχεδιασμό πτήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR) της Λευκωσίας», τόνισε ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ