2018-04-14 13:23:55
Φωτογραφία για Κρατήστε χαμηλά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σας για να προστατευτείτε από καρδιαγγειακά νοσήματα!
Η διατήρηση των επιπέδων της λεγόμενης κακής χοληστερόλης, ή αλλιώς LDL χοληστερόλης, για την πρόληψη διαφόρων χρόνιων ασθενειών είναι γνωστή.

Οι επιστήμονες του University of Texas και του University of Mississippi θέλησαν να μελετήσουν εκτενώς τη σχέση της κακής χοληστερόλης με τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου και την ύπαρξη του γονιδίου PCSK9.

Η μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities ξεπέρασε κατά πολύ τα 10 σε διάρκεια και συμπεριέλαβε περίπου 13.000 άτομα από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και προελεύσεις. Επιπλέον, συμπεριέλαβε άτομα που ήταν καπνιστές, είχαν διαβήτη ή υψηλή πίεση και γενικά είχαν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Να σημειωθεί ότι η ίδια ερευνητική ομάδα λίγο καιρό πριν τη μελέτη είχε ανακαλύψει ότι ένα ποσοστό ατόμων έχουν ένα γονίδιο το PCSK9, το οποίο τους βοηθά να αποβάλλουν μέσω του συκωτιού τους την κακή χοληστερόλη καλύτερα από τα άτομα που δεν έχουν το συγκεκριμένο γονίδιο. Το γονίδιο αυτό, όταν παρουσιάζει μεταλλάξεις, μειώνει τη χοληστερόλη LDL στο αίμα.


Τα ευρήματα της μελέτης ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα σύμφωνα με τους ειδικούς.

Από τους 13.000 οι 9.524 ήταν λευκοί. Εξ’ αυτών το 3,2% είχε διαφοροποιήσεις στο γονίδιο PCSK9 που βοηθούσαν στη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL και συσχετίσθηκαν με 15% μείωση της LDL χοληστερόλης. Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση κατά 47% του κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή κάποια θανατηφόρο καρδιακή νόσο.

Τα άτομα μαύρου χρώματος που έλαβαν μέρος ανέρχονταν στους 3.363 και το ποσοστό αυτών, που είχαν το διαφοροποιημένο γονίδιο PCSK9, ήταν 2,6%. Σε αυτά τα άτομα η ύπαρξη του γονιδίου σχετίσθηκε με 28% μείωση της LDL χοληστερόλης, ενώ, ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή θανατηφόρο καρδιακή νόσο ήταν μειωμένος κατά 88%.

Τα άτομα λοιπόν που γεννιούνται με χαμηλή χοληστερόλη και τη διατηρούν  σε χαμηλά επίπεδα με τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στο γενετικό τους κώδικα, προστατεύονται σημαντικά από τις καρδιακές παθήσεις ακόμα και όταν δεν τηρούν τις προδιαγραφές υγιεινής ζωής.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ακόμη και μικρές έως μέτριες μειώσεις της κακής χοληστερόλης LDL κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, συσχετίζονται με σημαντική και καθοριστική μείωση του κινδύνου τόσο για έμφραγμα όσο και για στεφανιαία νόσο. Και αυτό ισχύει ακόμα και για όσους είναι καπνιστές, υπερτασικοί ή πάσχουν από διαβήτη.

Αυτή η μελέτη, όπως σημείωσαν, είναι εξαιρετικά πολύτιμη για το μέλλον, καθώς έφερε στο φως στοιχεία που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών. Η ουσία, όμως, τόνισαν οι ερευνητές, είναι ότι είναι απαραίτητο να διατηρούμε όλοι τη χοληστερόλη μας σε χαμηλά επίπεδα για να προστατεύουμε την καρδιά μας.

Πηγή: naftemporiki.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ