2018-04-15 13:20:42
Φωτογραφία για Όταν τα ελληνικά τοπία γίνονται «σκηνικό»: Δέκα ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα
Είναι κάτι που αντιλαμβανόμαστε όλοι στην Ελλάδα, αλλά γνωρίζουν και αρκετοί ειδήμονες και επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας στο εξωτερικό Τα ελληνικά τοπία από μόνα τους αποτελούν το καλύτερο σκηνικό για μία κινηματογραφική παραγωγή που θέλει να προβάλει και να κερδίσει εντυπώσεις και εισιτήρια από χρώματα, φως, αρώματα, αλλά και αρχαία κλασικά και βυζαντινά μνημεία. Οι ξένες παραγωγές που επένδυσαν στην Ελλάδα δεν είναι λίγες, αλλά σίγουρα δεν είναι και όσες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, δεδομένου του φυσικού σκηνικού που διαθέτει η Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες από τις ταινίες έκαναν τεράστια επιτυχία και στα ταμεία λόγω της Ελλάδας (Mama mia, Απέραντο Γαλάζιο, Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι, Τα κανόνια του Ναβαρόνε, Ζορμπάς, κλπ.), αλλά ταυτόχρονα κατάφεραν να διαφημίσουν τις ομορφιές της Ελλάδας. Ακόμη και σήμερα μπορεί κάποιος να βρει στην Αμοργό Γάλλους, που θέλουν να δουν το απέραντο γαλάζιο, Βρετανούς που ψάχνουν τα σημεία που χόρευε η Μέριλ Στριπ στη Σκιάθο και στο Πήλιο...


Με αφορμή τα γυρίσματα του BBC στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, για μία σειρά που βασίζεται στο γνωστό βιβλίο του διάσημου συγγραφέα Τζον Λε Καρέ, «Η μικρή τυμπανίστρια» και σε σκηνοθεσία του Νοτιοκορεάτη Παρκ Τσαν Γου, το ΑΠΕ-ΜΠΕ θυμίζει δέκα από τις καλύτερες ξένες παραγωγές που γυρίστηκαν στην Ελλάδα προβάλλοντας την με τον καλύτερο τρόπο στο εξωτερικό.

Το παιδί και το δελφίνι

Η σκηνή με τη Σοφία Λόρεν να βγαίνει από τη θάλασσα με το βρεγμένο διάφανο φόρεμά της στις ακτές της Ύδρας, είναι από τις σκηνές που καθιέρωσαν την Ιταλίδα ντίβα ως ένα από τα παγκόσμια σύμβολα του σεξ. Ήταν το 1957 και η πρώτη μεγάλη αμερικανική παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα. Η ταινία του Νεγκουλέσκου δεν λέει και πολλά, αλλά και μόνο που η Σοφία Λόρεν αναμετράται σε ομορφιά και γοητεία με τα τοπία της Ύδρας, αλλά και της Ακρόπολης, των Μετεώρων, του Πόρου και των άλλων περασμάτων της κάμερας από ειδυλλιακές ελληνικές τοποθεσίες δεν είναι και λίγο. Ο συμπρωταγωνιστής Άλαν Λαντ και το υπόλοιπο καστ περνάει σε δεύτερη μοίρα. Όχι όμως και το αξέχαστο τραγούδι του Τόνι Μαρούδα «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη», που ερμηνεύει η στα ελληνικά και μάλιστα μοναδικά, η Λόρεν.

Μία τυπική πρώην χίπισσα Αμερικάνα μεταμορφώνεται σε ζεστή, θελκτική, γεμάτη ερωτισμό γυναίκα, ζώντας τα τελευταία χρόνια σε ένα μαγευτικό χωριό της Ελλάδας. Φυσιολογική εξέλιξη καθώς η ελληνική ύπαιθρος μεταμορφώνει τους ξένους. Όπως έγινε στην ταινία και για όλους τους πρωταγωνιστές. Ξέχασαν μπίζνες, υποχρεώσεις, καριέρες και το γλέντησαν με την ψυχή τους, προφανώς και στα γυρίσματα. Στο διάσημο μιούζικαλ, το οποίο γύρισε η Φιλίντα Λόιντ το 2008, σε Σκόπελο, Σκιάθο και Πήλιο, ξεχωρίζουν και τα τραγούδια των ABBA, αλλά πάνω απ' όλα τα μαγευτικά τοπία και οι παραλίες, τα ονειρικά δειλινά, η ελληνική ατμόσφαιρα. Μαζί με την Στριπ, πρωταγωνιστούσαν και οι Πιρς Μπρόσναν και Κόλιν Φερθ.

Πηγή
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο λόγος του αρχηγού
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο λόγος του αρχηγού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ