2018-04-16 12:42:38
Φωτογραφία για Χαρακόπουλος: Ο Τόσκας έκανε ξέφραγο αμπέλι όλη την Ελλάδα
«Έσυραν τη χώρα σε μια περιπέτεια που την πληρώσαμε ακριβά και θα συνεχίσουμε να την πληρώνουμε, για ένα ψεύδος, ‘‘για ένα πουκάμισο αδειανό’’, και τώρα πανηγυρίζουν γιατί γυρίσαμε στα δεδομένα που είχαμε πριν γίνουν κυβέρνηση»

 

«Οι λεονταρισμοί Καμμένου, που βρίσκονται στο ίδιο χαμηλό επίπεδο με αυτό Τούρκων αξιωματούχων, δεν βοηθούν τη χώρα»

 

«Αλέξης Τσίπρας: Η επιτομή του καιροσκοπισμού και της κυνικότητας, εκφραστής του πλέον παθογόνου λαϊκισμού, με εξαιρετική ικανότητα στην παραπλάνηση και στο ψεύδος.

 

«Πάνος Καμμένος: Παρορμητικός και υπερφιλόδοξος, βερμπαλιστής και φανφαρόνος, εντελώς ακατάλληλος, έως κι επικίνδυνος, για την κρίσιμη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας».

 

«Νίκος Τόσκας: Εξαρτημένος από ιδεοληπτικές εμμονές, που του στερούν την ικανότητα αντικειμενικής αντίληψης της κατάστασης στο τομέα που επιβλέπει. Αποδείχθηκε υπερβολικά λίγος».


 

 

 

Ειρήνη Μπέλλα: Ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, κύριε Χαρακόπουλε με τα θέματα ασφάλειας. Η ΝΔ καταγγέλλει την κυβέρνηση για αύξηση της εγκληματικότητας. Πάντα όμως 1. Ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, κύριε Χαρακόπουλε με τα θέματα ασφάλειας. Η ΝΔ καταγγέλλει την κυβέρνηση για αύξηση της εγκληματικότητας. Πάντα όμως δεν είχαμε περιστατικά ληστειών; Τι έχει αλλάξει και θεωρείτε, κυρίως, την Αθήνα, ξέφραγο αμπέλι;

 

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Ξέφραγο αμπέλι έχει μετατραπεί ολόκληρη η Ελλάδα και όχι μόνον η Αθήνα. Πλέον δεν μιλούμε για περιστατικά ληστειών αλλά για μια καθημερινότητα εγκληματικής έξαρσης. Αυτό το διαπιστώνουν όλοι, πλην των αρμοδίων που, υποτίθεται είναι εντεταλμένοι να προστατεύουν τους πολίτες. Η ανομία έχει κτυπήσει κόκκινο σε όλες τις μορφές της. Από την μικροπαραβατικότητα, μέχρι τις βίαιες ενέργειες τραμπούκων που εμφανίζονται ως «συλλογικότητες» και τις ένοπλες εισβολές στα σπίτια  

Η ευθύνη είναι αποκλειστικά του κ. Τόσκα;

 

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Με τις εκτός τόπου και χρόνου δηλώσεις του έχει εξαγριώσει ολόκληρη την κοινωνία. Ο πυρήνας του προβλήματος βρίσκεται, όμως, στις ιδεοληψίες του πολιτικού χώρου που ανήκει. Πέρα από την σκανδαλώδη ανοχή του κ. Τόσκα προς τους κάθε λογής Ρουβίκωνες και το Εξαρχιστάν, έχουμε τον νόμο Παρασκευόπουλου που άνοιξε τις πύλες των φυλακών για κάθε είδους εγκληματικό στοιχείο, και μην ξεχνάμε τον νόμο Γαβρόγλου για το άσυλο, που αφήνει τα πανεπιστήμια όμηρους στα χέρια των οργανωμένων βανδάλων.

 

Ποια η θέση της ΝΔ για την οπλοκατοχή;

 

Πραγματικά το τελευταίο που θα έπρεπε να επιθυμούμε θα ήταν να έχουμε στην Ελλάδα μια συζήτηση ανάλογη με αυτή που γίνεται στις ΗΠΑ. Η λύση στην εγκληματικότητα δεν είναι να πάρουν οι πολίτες τον νόμο στα χέρια τους, αλλά το κράτος να εφαρμόσει τον νόμο. Και εδώ έγκειται το πρόβλημα. Το κράτος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν αφήνεται να κάνει τη δουλειά του, και οι πολίτες ζουν με το φόβο για την ζωή και την περιουσία τους.

 

Τι  ενέργειες θα κάνει η ΝΔ για την ασφάλεια των πολιτών;

 

Θα σαρώσει εξαρχής όλα τα εκτρωματικά νομοθετήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος και η τάξη θα επιβληθούν παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και για όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Ο αστυνομικός θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, για την αντιμετώπιση της ανομίας. Και η ΕΛΑΣ έχει αποδείξει ότι όταν αφήνεται να κάνει το έργο της το κάνει με επαγγελματισμό. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μόλις κυκλοφόρησε η είδηση ότι θα μειωθούν οι περιπολίες, ζήτησε το 20% των αστυνομικών που βρίσκονται στα γραφεία της ΝΔ να διατεθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών. Η ΝΔ παρουσίασε στο Συνέδριο της μια ολοκληρωμένη πρόταση για την εμπέδωση της ασφάλειας του πολίτη.

 

Ας περάσουμε στα εθνικά θέματα και κυρίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το που το πάει η Τουρκία;

 

Η Τουρκία και ο πρόεδρός της βρίσκονται σε μια πρωτοφανή, ακόμη και για τη γείτονα, εθνικιστική έξαρση. Το νεο-οθωμανικό όραμα τους οδηγεί σε ευθεία αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών και σε αναθεωρητισμό των συνόρων. Η επιτυχία της Άγκυρας στη Συρία, όπως και η παρεμπόδιση των ερευνών του ιταλικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ενισχύει την αυτοπεποίθηση των Τούρκων. Θεωρώ ότι οι συνεχείς, καθημερινές επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης και αιχμαλωσίας των δύο στρατιωτικών μας, δεν είναι απλοί βερμπαλισμοί. Εντάσσονται σε ένα σχέδιο ταπείνωσης και εντέλει υποταγής της Ελλάδας στις ορέξεις της Άγκυρας, υπό την απειλή της ισχύος.

 

Υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου;

 

Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Ακόμη και από τυχαίο γεγονός. Η υπερθέρμανση στο Αιγαίο είναι ένα περιβάλλον που μπορούν να συμβούν τα πάντα. Μη ξεχνούμε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είναι στο χείριστο σημείο, κι αυτό μειώνει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες ελέγχου της κατάστασης.

 

Η ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις αξιωματούχων της, όπως του κ. Καμμένου, θεωρείτε ότι δυναμιτίζει το κλίμα;

 

Στη κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Άλλα λέει το Μαξίμου άλλα ο υπουργός Άμυνας. Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο επεισόδιο με το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω. Σε κάθε περίπτωση οι λεονταρισμοί Καμμένου, που βρίσκονται στο ίδιο χαμηλό επίπεδο με αυτό Τούρκων αξιωματούχων, δεν βοηθούν τη χώρα. Η τουρκική επιθετικότητα δεν αντιμετωπίζεται με παχιά λόγια, αλλά με έργα, που γίνονται εν πολλοίς σιωπηρά και με μόχθο.

 

Απέναντι στην αναθεωρητική ρητορική του Ερντογάν και την επεκτατική του στόχευση, τι μπορεί να κάνει η Αθήνα;

 

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα από το νεο-οθωμανικό όραμα είναι θανάσιμος και δεν είναι πρόσκαιρος. Δεν θα λήξει σύντομα, όποιες και αν είναι οι γενικότερες γεωπολιτικές μεταβολές. Η χώρα μας πρέπει κατ’ αρχάς να «σοβαρευτεί». Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να ξεφύγουμε από όλη την ελαφρότητα του παρελθόντος. Μην ξεχνούμε ότι στην κυβέρνηση βρίσκονται άνθρωποι που υποστήριζαν μέχρι πρόσφατα(;) ότι «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», και έναν πρωθυπουργό που μας έλεγε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα! Τώρα απαιτείται μια ριζική ανασυγκρότηση της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Στην μεν πρώτη επιβάλλεται η προώθηση τέτοιων συμμαχιών, που να μας ενισχύουν διεθνώς. Αλλά και αυτές θα έχουν αποτελεσματικότητα, μόνον αν εμείς προωθήσουμε αλλαγές: στην οικονομία, που πρέπει να αποκτήσει νέα παραγωγική βάση, στο δημογραφικό, που φθίνει επικίνδυνα, στο μεταναστευτικό, που απειλεί την κοινωνική συνοχή, στην εκπαίδευση, που πρέπει να διατηρήσει τους στόχους που θέτει το Σύνταγμα.

 

Στο ζήτημα της ονομασίας του Σκοπιανού συνεχίζεται η έντονη κινητικότητα. Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος τεμαχισμού της λύσης;

 

Οι πιέσεις για την επίλυση του προβλήματος είναι πολύ ισχυρές. Από πλευράς Σκοπίων, ωστόσο, δεν έχουμε δει μέχρι τώρα πρόθεση συμβιβασμού, εκτός από επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις. Η κυβέρνηση από την άλλη, και κυρίως ο κ. Κοτζιάς, εμφανίζονται υπέρ του δέοντος αισιόδοξοι, αλλά φοβούμαι ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Αν η λύση δεν προβλέπει συνταγματική αλλαγή της ονομασίας και αφαίρεση αλυτρωτικών στοιχείων, ή αν αυτά παραπεμφθούν στο μέλλον, θα πρόκειται για ελληνικό Βατερλώ, με ανυπολόγιστες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. 

 

Κατά την εκτίμησή σας αν η σύνθετη ονομασία με τη λέξη Μακεδονία έρθει στη Βουλή,  ο κ. Καμμένος θα παραμείνει στην κυβέρνηση;

 

Οι ΑΝΕΛ και ο κ. Καμμένος είναι μαιτρ της «κωλοτούμπας» επί τρία χρόνια. Δικαιολογούν και «καταπίνουν» τα πάντα στο όνομα της καρέκλας της εξουσίας. Το ίδιο θα ζήσουμε, κατά πάσα πιθανότητα, και με το σκοπιανό. 

 

Ας περάσουμε στα οικονομικά θέματα. Θεωρείτε καλύτερο για τη χώρα μια προληπτική γραμμή μετά το μνημόνιο ή μπορεί να επιτευχθεί «καθαρή έξοδος»;

 

Το κυβερνητικό αφήγημα της «καθαρής εξόδου» έχει ήδη «θαμπώσει». Με «βαριές» υπογραφές για περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, με υψηλά πλεονάσματα για τα επόμενα πολλά χρόνια, με υπερταμείο αιώνιο, είναι αστείο να λέμε ότι η χώρα θα αποφασίζει ανεξάρτητα την οικονομική της πολιτική. Αυτά είναι παραμύθια για αφελείς ενόψει εκλογών...

 

Μετά από το τέλος τρίτου μνημονίου θεωρείτε ότι είναι εφικτή μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους. Και αν ναι, με τι μορφή; 

 

Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει μια συμφωνία, η οποία άλλωστε είχε προδιαγραφεί από το 2014, και θα είχε επιτευχθεί νωρίτερα, και χωρίς τις επώδυνες συνέπειες που υπέστημεν, αν δεν είχαν ανέλθει στην εξουσία οι δυνάμεις του λαϊκισμού. Έσυραν τη χώρα σε μια περιπέτεια που την πληρώσαμε ακριβά και θα συνεχίσουμε να την πληρώνουμε, για ένα ψεύδος, «για ένα πουκάμισο αδειανό», και τώρα πανηγυρίζουν γιατί γυρίσαμε στα δεδομένα που είχαμε πριν γίνουν κυβέρνηση.

 

Η μείωση των συντάξεων από  την 1η Ιανουαρίου 2019 και η παράλληλη ενεργοποίηση της μείωσης του αφορολογήτου, πιστεύετε ότι μπορεί να φέρουν τις εκλογές το Φθινόπωρο του 2018;

 

Είναι πολύ πιθανόν. Γι’ αυτό προσπαθούν απεγνωσμένα να μεταθέσουν το «μοιραίο» για μετά το 2019. Η παραπλάνηση της κοινωνίας είναι η βασική τους ενασχόληση. Με στόχο την παραμονή στους αναπαυτικούς θώκους της εξουσίας όσο δυνατόν περισσότερο. Προς ζημίαν, βεβαίως, της χώρας.

 

Τέλος, κύριε Χαρακόπουλε, οι αγρότες τι μπορούν καλύτερο να περιμένουν από τη ΝΔ;

 

Οι αγρότες «πληρώνουν τα σπασμένα» της λανθασμένης επιλογής του 2015. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι στοχοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την αύξηση των εισφορών, τους φόρους, την απαξίωση του επαγγέλματος. Και γι’ αυτό γυρίζουν την πλάτη στους δημαγωγούς της... πρώτης φορά αριστεράς. Για τη ΝΔ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα παραμένουν βασικός μοχλός για την ανάπτυξη της οικονομίας. Θα μειώσουμε τη φορολογία, όπως στον ΕΝΦΙΑ και στο κρασί, και θα σταθούμε δίπλα τους έμπρακτα, όπως τουλάχιστον κάποιοι από εμάς το κάναμε και στο παρελθόν.

 
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ