2018-04-17 08:00:54
Φωτογραφία για Σε συναγερμό οι Ελληνικές ΕΔ ενόψει της επίσκεψης Α.Τσίπρα στο Καστελόριζο - Φόβοι για τουρκική πρόκληση
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται σήμερα η Πολεμική Αεροπορία καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο Καστελόριζο και είναι πολύ πιθανό οι Τούρκοι να επιχειρήσουν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο που θα τον μεταφέρει από την Ρόδο. 

Είναι κάτι που έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν και έτσι τα ελληνικά μαχητικά αναμένεται να «κλειδώσουν» την περιοχή με συνεχείς πτήσεις στον αέρα, σε συνεργασία με σκάφη του ΠΝ τα οποία θα περιφρουρούν για θαλάσσιες προκλήσεις.

Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι κατέβασαν ελληνική σημαία από ελληνική νησίδα του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας και την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού σκαφών στην περιοχή των Ιμίων, υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης.

Οι ισχυρισμοί των Τούρκων περί υποστολής της ελληνικής σημαίας δεν επιβεβαιώθηκαν και φαίνεται πώς είναι ένα παιχνίδι αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας το οποίο όμως θέτει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και γενικότερα τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού, αφού επί της ουσίας προαναγγέλει τον βαθύτερο τουρκικό στόχομ που είναι η πρόκληση μιας νέας κρίσης «Ιμίων» με άλλη νησίδα


Να τονίσουμε πως η συνεχόμενη επιφυλακή της χώρας προκαλεί φθορά και κόπωση και ίσως ο στόχος να είναι αυτός, ώστε όταν οι Τούρκοι θελήσουν να αναλάβουν την πρωτοβουλία για μια αποβατική ενέργεια, η ελληνική επαγρύπνηση να έχει «σβήσει» λόγω «μακρόχρονης συνεχούς ετοιμότητας».

Τα μέτρα ετοιμότητας των Ένοπλων Δυνάμεων αυξήθηκαν περαιτέρω μετά την δήλωση Γιλντιρίμ, καθώς είναι η εφαρμογή της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών».

Τι γνωρίζουμε όμως στα σίγουρα; Ότι πράγματι την Παρασκευή 13 Απριλίου τρεις νεαροί τοποθέτησαν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», ως φόρο τιμής στον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, ενώ έριξαν στην θάλασσα και ένα στεφάνι.

Η νησίδα αυτή είμναι ακατοίκητη και βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων Ικαρίας και νοτιοδυτικά της Σάμου. 

Η έκτασή της είναι 0,545 τ.χλμ., ενώ διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. 

«Δεν το είδαν σαν κάτι το τόσο σημαντικό. Έτσι κι αλλιώς είναι ελληνικό έδαφος», είπε ο δήμαρχος της περιοχής. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ωστόσο παραλλήλισε την ενέργεια των τριών νεαρών να στήσουν τη γαλανόλευκη στο υψηλότερο σημείο της βραχονησίδας, με αυτή στα Ίμια στις 25 Ιανουαρίου 1996 που οδήγησε στο θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.

Τις ανυπόστατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού έσπευσε να τις «επιβεβαιώσει» και ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Αναφερόμενος στο υποτιθέμενο περιστατικό, έκανε λόγο για Τούρκους κομάντος, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε αναφέρει νωρίτερα ο Γιλντιρίμ για επιχείρηση της τουρκικής ακτοφυλακής. 

Τους τουρκικούς ισχυρισμούς διέψευσε η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρης Τζανακόπουλου, αλλά και το υπουργείο Άμυνας.

Σε ανακοινώσεις τους διευκρίνισαν ότι δεν επιβεβαιώνεται κανένα τέτοιο περιστατικό παραβίασης, ενώ από το ΓΕΕΘΑ βεβαιώνεται ότι τα τελευταία δύο τελευταία 24ωρα (Σάββατο-Κυριακή) δεν έχει καταγραφεί καμία κίνηση τούρκικου πλοίου, ούτε της ακτοφυλακής.

«Το πρωί η ελληνική ακτοφυλακή πέρασε από τα νησιά και οι σημαίες ήταν εκεί. Δεν υπάρχει καμία μεθύστερη ενημέρωση, αλλά οι σημαίες μας είναι ακόμα εκεί. Κανένα τουρκικό πλωτό ή εναέριο μέσο δεν πλησίασε τις νήσους Ανθρωποφάγους», ξεκαθάρισε πηγή του ΥΕΘΑ

Είναι γνωστό, ότι σε λίστα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται «αμφισβητούμενες περιοχές».

Όλη αυτή η φημολογία που έχει βγάλει η Τουρκία μόνο τυχαία δεν βγήκε. Τα νησιά αυτά όντως τα έχουν στο «στόχαστρο»

Έίναι το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου συμπεριλαμβάνονται οι νησίδες Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Αγιος Μηνάς. 

Η ελληνική πλευρά έχει καταλάβει ότι πρόκειται για έναν υβριδικό επικοινωνιακό πόλεμο ο οποίος όμως μπορεί να εξελιχθεί ανα πάσα στιγμή σε πραγματική πολεμική κρίση. Το πρόβλημα είναι ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχουν οι Τούρκοι διότι αυτοί θα επιλέξουν  και πότε θα προβούν σε επιθετική ενέργεια.

Πάντως στην όλη κατάσταση είμαστε τελείως μόνοι μας και καλό είναι να το καταλάβουμε αυτό. Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να τα βρουν, λέγοντας ότι θα ήθελε η στάση της συμμαχίας να είναι πολύ πιο δυναμική και σαφής. 

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δυναμική παρέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων, έτσι ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη ασχέτως αν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι βρίζουν καθημερινά τον Ρ.Τ.Ερντογάν.

Η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για όλους αυτούς.

ΠΗΓΗ: http://www.pronews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ