2018-04-17 10:01:19
Φωτογραφία για Τα τσιγαράδικα που... έδεναν στη σκοτεινή αποθήκη «25»
Σε Μαυροβούνιο και Κόσοβο οδηγεί η έρευνα για τη λαθρεμπορία τσιγάρων με το πλοίο «Golendri», τον περασμένο Ιούνιο, ανοικτά των Σφακίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα

31 εκατ. λαθραία τσιγάρα που βρέθηκαν στα αμπάρια του πλοίου είχαν αγοραστεί από ελληνικών συμφερόντων εταιρεία στην Πρίστινα και παραδοθεί σε φορολογική αποθήκη εντός της ζώνης ελεύθερου εμπορίου, στο λιμάνι Μπαρ του Μαυροβουνίου. Ο Ελληνας ιδιοκτήτης της εταιρείας εισαγωγών - εξαγωγών του Κοσόβου και συνεργάτης της αποθήκης «25» στο Μαυροβούνιο έδωσε τον Δεκέμβριο το «παρών» στο γραφείο της ανακρίτριας Πειραιώς και απάντησε στις ερωτήσεις της σχετικά με την αγοραπωλησία των τσιγάρων και τη φόρτωσή τους στο «Golendri».

Καταθέτoντας με την ιδιότητα του μάρτυρα, ο 54χρονος υποστήριξε ότι μέρος του φορτίου είχε αγοραστεί από τη ΣΕΚΑΠ και θα μεταπωλείτο σε εταιρεία με έδρα το Τομπρούκ της Λιβύης. «Εμφανίστηκε σε μένα κάποιος Σύρος, δεν γνωρίζω εάν ήταν νόμιμος εκπρόσωπος ή διαμεσολαβητής της εταιρείας. Δεν θυμάμαι το όνομά του. Hταν η μοναδική συναλλαγή που είχα μαζί του», είπε. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία 4 χρόνια εργάζεται ως πράκτορας στην εταιρεία που ελέγχει τη φορολογική αποθήκη: «Πρόκειται για offshore με έδρα τη Λιβερία και γραφεία στο Χονγκ Κονγκ».


Οι άλλες υποθέσεις

Η ίδια υπεράκτια εταιρεία έχει «ανάμειξη» σε αρκετές ακόμα υποθέσεις διακίνησης τσιγάρων, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Μαρτίου 2015 στο πλοίο «Zahra», στο Ηράκλειο Κρήτης. Το πλοίο είχε εντοπιστεί τη στιγμή που οι έξι Ουκρανοί ναυτικοί μεταφόρτωναν σε φορτηγά τις κούτες με τα τσιγάρα. Και τότε ως μεσάζων στην αγοραπωλησία του παράνομου φορτίου εμφανιζόταν η φορολογική αποθήκη στη «free trade zone» του Μπαρ. Μάλιστα, σε δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αναφέρεται ότι ίχνη της αποθήκης «25» εντοπίζονται σε έντεκα ακόμα εξαγωγές λαθραίων τσιγάρων, οι περισσότερες προς τη Λιβύη.

Η διακίνηση των τσιγάρων μάλιστα συσχετίζεται με τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα καθώς η αναγραφόμενη στα συνοδευτικά έγγραφα παραλήπτρια εταιρεία είχε έδρα το ελεγχόμενο από ισλαμιστές αντάρτες λιμάνι της Βεγγάζης.

Το πλήρωμα του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) «090» του Λιμενικού εντόπισε το «Golendri» το πρωί της 15ης Ιουνίου 1,5 ναυτικό μίλι ανοικτά των ακτών της Κρήτης. Είχε σβήσει τα φώτα ναυσιπλοΐας και απενεργοποιήσει το αυτόματο σύστημα εντοπισμού του (AIS). Η προσπάθεια ακινητοποίησής του αποφασίστηκε να γίνει τη νύχτα της ίδιας ημέρας. «Μόλις γίναμε αντιληπτοί, το ταχύπλοο κινήθηκε ανατολικά, ενώ το “Golendri” νότια προς την ανοικτή θάλασσα» κατέθεσε ο κυβερνήτης του (ΠΑΘ) «Γαύδος» (πρόκειται για το σκάφος που εμβολίστηκε πρόσφατα από τουρκική ακταιωρό) που μετείχε στην επιχείρηση. Ο καπετάνιος και οι πέντε ναυτικοί του «Golendri» συνελήφθησαν, αντίθετα, πρόλαβαν να διαφύγουν οι δύο επιβάτες του ταχυπλόου, με το οποίο θα γινόταν η μεταφορά των τσιγάρων στη στεριά και οι οδηγοί τεσσάρων φορτηγών που περίμεναν στην ακτή να παραλάβουν το παράνομο φορτίο.

Ιδιοκτήτης νταλίκας στο «μπλόκο» των Αρχών

Οι έξι ναυτικοί του «Golendri», Ουκρανοί που είχαν ναυτολογηθεί από γραφείο στην Οδησσό, παραπέμπονται να δικαστούν, οι πέντε για απλή συμμετοχή και ο καπετάνιος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν πως το φορτίο ήταν παράνομο και ότι άλλαξαν πορεία λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και μηχανικής βλάβης. Ορισμένοι κατέθεσαν επιπλέον ότι είχαν πραγματοποιήσει άλλα δύο δρομολόγια από το Μαυροβούνιο στο Τομπρούκ. «Το πλοίο απέπλευσε την 10η Ιουνίου και τρεις ημέρες αργότερα έφτασε κοντά στη Γαύδο. Είχε ήδη ξεκινήσει θαλασσοταραχή», είπε στην απολογία του ο 71χρονος Ουκρανός κυβερνήτης.

«Μίλησα με την εταιρεία και μου είπαν να πάω στην περιοχή νότια της Γαύδου και να βρίσκομαι σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους. Αρνούμαι κατηγορηματικά ότι μας προσέγγισε φουσκωτό ταχύπλοο στο οποίο φορτώθηκαν κιβώτια από το πλοίο μου», συμπλήρωσε. Στην εκτίμηση ότι ο 71χρονος θα πείσει το δικαστήριο για την αλήθεια των ισχυρισμών του προχώρησε μέσω της«Κ» ο συνήγορός του, Γιάννης Γλύκας.

Στο μεταξύ, κρυμμένες σε εγκαταλελειμμένο λατομείο κοντά στο σημείο όπου επρόκειτο να γίνει η εκφόρτωση των τσιγάρων βρέθηκαν τέσσερις νταλίκες, όχι όμως οι οδηγοί τους. Ο ένας απ’ αυτούς ταυτοποιήθηκε και τελικά συνελήφθη τους μήνες που ακολούθησαν. Ενα από τα στοιχεία που τον «έκαψαν» ήταν ότι στη γέφυρα του «Golendri» βρέθηκε χαρτί με σημειωμένο το κινητό του τηλέφωνο, ενώ κατά πληροφορίες το κρίσιμο χρονικό διάστημα κατά το οποίο το Golendri προσέγγιζε τις ακτές της Κρήτης διαπιστώθηκαν επικοινωνίες του με τον κυβερνήτη του πλοίου.

Προέκυψε ακόμα ότι ήταν ιδιοκτήτης ενός από τα τέσσερα φορτηγά που κατασχέθηκαν στην ακτή παρότι είχε προσπαθήσει να παραποιήσει τον αριθμό πλαισίου του, ούτως ώστε να φαίνεται ότι ανήκει σε εταιρεία μεταφορών με έδρα τη Βουλγαρία. Απολογούμενος στην ανακρίτρια δεν παραδέχτηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση και προέβαλε αδύναμους ισχυρισμούς όπως ότι μετέβη στην Κρήτη για αναψυχή και ότι οι κλήσεις που αντήλλαξε με τον κυβερνήτη του πλοίου οφείλονται σε λάθος.

«Τι έχεις να πεις για τις επικοινωνίες που είχες με το πλήρωμα του «Golendri»;», ρωτήθηκε από την ανακρίτρια το μεσημέρι της 10ης Φεβρουαρίου 2018. «Ηταν λάθος νούμερα. Με είχαν πάρει τηλέφωνο και εγώ κάλεσα πίσω», απάντησε.

Στο στόχαστρο και άλλα πρόσωπα

Την έρευνα για την υπόθεση του «Golendri» διεξήγαγε η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙΔΙΝΑΛ) του Λιμενικού, ενώ την περαιτέρω διερεύνηση ανέλαβε η ανακρίτρια Πειραιά Γιωργία Πολύδερα. H κύρια ανάκριση ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαρτίου και ο φάκελος της ογκώδους δικογραφίας διαβιβάστηκε στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για την έκδοση βουλεύματος και την παραπομπή των επτά κατηγορουμένων σε δίκη. Πάντως, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πτυχές της υπόθεσης και πρόσωπα που ενεπλάκησαν σε αυτή παραμένουν υπό έρευνα όχι μόνο από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιμενικού αλλά και της αστυνομίας.

Μάλιστα, καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» εξέφρασαν αισιοδοξία για την έκβαση της έρευνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν προκύψει στοιχεία και για άλλα πρόσωπα που έχουν ανάμειξη στη διακίνηση εντός της ελληνικής επικράτειας μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων με πλοία-φαντάσματα. Δεν θα πρέπει να θεωρείται σύμπτωση ο εντοπισμός την 29η Μαρτίου ανοικτά της Γυάρου ενός μικρού φορτηγού πλοίου με επωνυμία «Daslis» έμφορτου με 25 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα. Το ίδιο πλοίο είχε απασχολήσει τις Αρχές και το 2015. Τότε το σκάφος ονομαζόταν «Rozetta» και είχε εντοπιστεί να μεταφέρει λαθραία τσιγάρα ανοικτά της Ιεράπετρας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Γιάννης Σουλιώτης

ΈντυπηΚΑΘΗΜΕ
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ