2018-04-17 13:30:58
Φωτογραφία για Το χρονικό των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα - Αύξηση και πάλι
Πίσω στο 2010 επανήλθε η κατάσταση στον Έβρο από τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Αφού οι αρμόδιες Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης δεν μπορούν πλέον να

εξυπηρετήσουν τα μεγέθη στα οποία έχουν περιέλθει οι αυξημένες ροές, οι μετανάστες και πρόσφυγες είτε μεταφέρονται από τις δυνάμεις της συνοριοφυλακής είτε από μόνοι τους να  παρουσιάζονται, στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης του Έβρου προκειμένου να καταγραφούν και να τους χορηγηθεί το Υπηρεσιακό Σημείωμα και να συνεχίσουν ελεύθερα την διέλευση τους. Για τον λόγο αυτό οι Υπηρεσίες στον Έβρο έχουν κατακλυστεί με εκατοντάδες μετανάστες. Η καθυστέρηση σε αυτή την διαδικασία έχει οδηγήσει και την αυτόβουλη μετακίνησή τους ακόμη και στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.) Χαρέλας Παναγιώτης. Παρόλο που οι δυνάμεις μας μεταφέρθηκαν σχεδόν όλες στην διαχείριση αυτών των ροών στις Υπηρεσίες,  το προσωπικό των Υπηρεσιών δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση
. Έχουν  γεμίσει ήδη τόσο οι κλειστές δομές της χώρας όσο και οι ανοικτές και το αδιέξοδο είναι μπροστά μας, αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς εκφράζοντας την ανησυχία του αναφέρει πως, όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι - από την εμπειρία μας - αυτές οι ροές θα αυξάνονται. Πνίγηκαν άνθρωποι, πνίγηκαν οικογένειες καθώς ούτε το πλημμυρισμένο ποτάμι μπόρεσε να σταματήσει την μετακίνηση των ανθρώπων αυτών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 300 μετανάστες και πρόσφυγες σταθερά εισέρχονται καθημερινά στη χώρα από την περιοχή του Έβρου και εκφράζεται η ιδιαίτερη ανησυχία και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και από τους συνδικαλιστές, πως οι ροές θα ανέβουν και άλλο. 

   Όμοια κατάσταση διαδραματίστηκε το 2010 όταν οι μετανάστες κατέφθαναν κατά εκατοντάδες στις Υπηρεσίες από μόνοι τους για να καταγραφούν και να συνεχίσουν τη διαδρομή τους. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του τότε Αστυνομικού Διευθυντή Ορεστιάδας, που ανέφερε πως " αν θελήσουν να μπουν χίλιοι μετανάστες τότε θα μπουν χίλιοι μετανάστες".Οι μετακινήσεις προσωπικού των συνοριοφυλάκων από την υπόλοιπη χώρα αλλά και η παρουσία των δυνάμεων του frontex είχαν καταφέρει τότε να περιορίσουν τις ροές αλλά και να καταγράψουν την  είσοδο αυτών των μεταναστών από την  Τουρκία. Παράλληλα η αυξημένη επιτήρηση των συνόρων είτε στο ποτάμι είτε στα χερσαία, επέφερε την μείωση των ροών. 

   Σε μια παρόμοια αύξηση των μεταναστευτικών ροών το καλοκαίρι του 2012, η τότε Κυβέρνηση μετακίνησε σε μία νύχτα σχεδόν 2000 συνοριοφύλακες απο την υπόλοιπη χώρα στον Έβρο και "θωράκισε" τα σύνορα. Παράλληλα διαμήνυσε πως σε κάθε παράνομη είσοδο δεν θα δίνεται υπηρεσιακό σημείωμα ελεύθερης διέλευσης αλλά θα κρατείται στις κλειστές δομές που δημιουργήθηκαν το διάστημα εκείνο σε μια νύχτα σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Παρανέστι συνοδευόμενες απο πολλές αντιδράσεις. Σε λίγους μήνες οι μεταναστευτικές ροές είχαν περιοριστεί σε διψήφιο νούμερο σε όλη τη χώρα. 

   Το καλοκαίρι του 2015 οι μεταναστευτικές ροές έφτασαν στα ύψη χωρίς κανένα προηγούμενο αφού υπήρξαν μέρες που εισήλθαν στη χώρα πάνω απο 3000 μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από τα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου με ολα τα γνωστά επακόλουθα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της τότε Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου που ανέφερε πως "αναμένουμε περίπου 100.000 πρόσφυγες " και είχαν εισέλθει σχεδόν 1.000.000 !                                                                 

   Σήμερα μετά από μια περίοδο στην οποία η διαχείριση των ροών πραγματοποιούνταν σε ικανοποιητικό βαθμό, παρατηρείται και πάλι αυξητική ροή, με μια μόνο  διαφορά. Πως όλες οι δομές, κλειστές και ανοικτές είναι γεμάτες, οι προσφυγικοί διάδρομοι προς την Ευρώπη είναι σχεδόν κλειστοί και το προσωπικό των συνοριοφυλάκων ελάχιστο.

bordernews.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ