2018-04-18 11:25:53
Φωτογραφία για Τέλος η προανακριτική για Novartis
Της Μαρίας Νταλιάνη - Capital.gr

Ομόφωνα δεκτή έκανε η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την πρόταση των δύο εισηγητών, κ.κ. Νίκου Παρασκευόπουλου και Γιώργου Λαζαρίδη, για το εάν είναι τελικά αρμόδια ή όχι η Βουλή για να εξετάσει την υπόθεση Novartis. Ο φάκελος της υπόθεσης επιστρέφει στη Δικαιοσύνη με την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπαινίσσεται ανατροπές και να υπόσχεται δίκαιη αντιμετώπιση για τους αναφερόμενους. 

Την άλλη Τρίτη θα παρουσιαστεί το σχετικό Πόρισμα και η εμπλοκή της Βουλής θα τελειώσει με την συζήτησή του στην Ολομέλεια σε ημερομηνία που θα καθοριστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. 

Υπενθυμίζεται ότι από την προανακριτική επιτροπή έχουν αποχωρήσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας πολιτική μεθόδευση με στόχο την σπίλωση πολιτικών αντιπάλων και προδιαγεγραμμένη πορεία της υπόθεσης -μέσω Βουλής- για τη δημιουργία σκιών. 

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας κάνοντας ένα πολιτικό σχόλιο εκ μέρους της πλειοψηφίας "αυτή η απόφαση που πήραμε ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και τη δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου έτσι ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, οι αθώοι να δικαιωθούν και να αποδοθούν στην κοινωνία χωρίς ψεγάδι και οι ενδεχομένως εμπλεκόμενοι να δικαστούν όπως πρέπει
. Και το πολιτικό σύστημα μέσα από αυτή τη διαδικασία να έχει κάνει σημαντικό βήμα για ανάκτηση χαμένης αξιοπιστίας.". 

Ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε πως τα μέλη της επιτροπής αποφάνθηκαν για το κρίσιμο θέμα τις αρμοδιότητας που η Επιτροπή κλήθηκε να χειριστεί και δέχεται ότι δεν έχει η ίδια η Βουλή αυτή την αρμοδιότητα. Δηλαδή να προχωρήσει σε διώξεις για πράξεις δωροληψίας/δωροδοκίας και πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από εγκληματικές ενέργειες που φέρονται ότι τελέστηκαν από εμπλεκόμενους πρώην Πρωθυπουργούς και υπουργούς.

"Η αρμοδιότητα περνάει στην κρίση της τακτικής Δικαιοσύνης. Η κρίση αυτή θα είναι ενσωματωμένη αναλυτικά και τεκμηριωμένα στο Πόρισμα που θα ακολουθήσει και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια για έγκριση" είπε ο Πρόεδρος της προανακριτικής. Και ανέφερε ότι για διευκόλυνση όλων των μελών της Επιτροπής και όσων έχουν αποχωρήσει η πρόσκληση θα περιλαμβάνει και ειδική αναφορά με την οποία θα καλούνται τα κόμματα μέχρι επόμενη Τρίτη, στις 10:00 το πρωί να έχουν φέρει και παραδώσει στην Γραμματεία τις πορισματικές τους θέσεις. 

"Με δεδομένο ότι τα πρακτικά είναι στη διάθεση όλων, κρίναμε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αιφνιδιασμού και είναι επαρκέστατος ο χρόνος ώστε την επόμενη Τρίτη να ολοκληρωθεί με έγκριση Πορίσματος" τόνισε ο Θ. Δρίτσας. "Τα επιχειρήματα για την απόφασή μας αυτή, δηλαδή ότι η Βουλή δεν έχει την αρμοδιότητα, είναι πάρα πολλά και τεκμηριωμένα από νομική άποψη. Δεν είχαμε προειλημμένη απόφαση" υπογράμμισε. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη νομολογία που υπάρχει ήδη από το Δικαστικό Συμβούλιο στην περίπτωση του Ακη Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα της δωροδοκίας/δωροληψίας ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε τα εξής: "Πράγματι υπάρχει προηγούμενο από την περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ισχυρή νομολογία γιατί είναι από το δικαστικό συμβούλιο. Όσο ισχυρή κι αν είναι όμως δεν είναι Νόμος. Δεν υποκαθιστά και αντικαθιστά το δικαίωμα κάθε Δικαστηρίου να αποφασίζει ελεύθερα. Και στην Ελλάδα έχουμε σημαντική επιλογή της ελεύθερης απόφασης κάθε Δικαστηρίου κι όχι υποταγή των κατώτερων στα Ανώτερα. Κι αυτό είναι νόμιμο και Συνταγματικά κατοχυρωμένο. Υπάρχουν σ' αυτό το πεδίο ανατροπές".
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ