2018-04-18 18:49:12
Φωτογραφία για Το colpo grosso με το αεροπλανοφόρο George Bush
Υπό δικαστική διερεύνηση βρίσκεται αυτήν την περίοδο μία αναφορά-φωτιά μεγάλης εταιρείας ηλεκτρονικών και πολεμικού εξοπλισμού, η οποία στρέφεται κατά επιχείρησης

ιδιώτη, κατηγορώντας τον ότι μέσα από σκοτεινές μεθοδεύσεις κατάφερε να αποσπάσει παράνομα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από το αμερικανικό Ναυτικό και να «πιάσει κορόιδο» το ελληνικό Δημόσιο.

Ο λόγος για την επιχείρηση GDL που βρίσκεται στα Χανιά και εδρεύει στη Ρουμανία. Ειδικότερα, η εταιρεία ιδρύεται στις 11 Μαΐου του 2012 στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας. Στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν ο Γελασάκης Ιωάννης, ο Νταρμπάν Μιχάι, ο Μοράν Λουτφί από την Άγκυρα και ο Οζμπέκ Χαλντούν από την Κωνσταντινούπολη. Ο μεγαλομέτοχος είναι ο Μοράν Τεβφίκ Λουτφί. 

Η εταιρεία GDL έχει ανοίξει παράρτημα στο λιμάνι της Σούδας στα Χανιά με δραστηριότητα την προμήθεια υλικών - καυσίμων και επισκευές σε σκάφη που αγκυροβολούν στο συγκεκριμένο λιμάνι (και αλλού) και στους δύο ναυστάθμους, τον ελληνικό και τον αμερικανικό. Από τους μετόχους ξεχωρίζουν δύο: ο Μιχάι Νταρμπάν, ο οποίος ανεδείχθη πρόεδρος του ρουμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, και ο Οζμπέκ Χαλντούν, ο οποίος ήταν σύμβουλος του εν λόγω επιμελητηρίου. 


Η μεγάλη κομπίνα

Το φθινόπωρο του 2017 αγκυροβολεί στον όρμο της Σούδας και στην προβλήτα που προβλέπεται στην αμερικανική βάση το αεροπλανοφόρο USS George Bush. Το αμερικανικό σκάφος έχει ήδη ειδοποιήσει πριν προσορμίσει στη Σούδα πως έχει ανάγκη δύο μηχανήματα X-RAY για έλεγχο των επισκεπτών και του προσωπικού. Ο δραστήριος μέτοχος της καταγγελλόμενης εταιρείας στα Χανιά κ. Γελασάκης ενημερώνεται και συμμετέχει στον σχετικό διαγωνισμό για την προμήθεια των δύο συσκευών. 

Δύο είναι οι μειοδότες που ξεχωρίζουν. Τη δουλειά την παίρνει η ρουμανική εταιρεία στα Χανιά, αφού μειοδοτεί με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, η οποία είναι περίπου 180.000 δολάρια. 

Η εταιρεία του Γελασάκη έρχεται σε επαφή με το ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα με το Πολεμικό Ταμείο Χανίων και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, και ζητεί την προμήθεια δύο συσκευών X-RAY ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του αεροπλανοφόρου George Bush. 

Οι υπηρεσίες όντως ενεργοποιούνται και εγκρίνουν την παροχή των δύο συσκευών στα Χανιά, ενώ μία από αυτές παραλαμβάνεται από βαθμοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού. Οι δύο συσκευές παραδίδονται στην εταιρεία του Γελασάκη GDL και εκείνος με τη σειρά του τις παραδίδει στο αεροπλανοφόρο George Bush. 

Πού είναι η κομπίνα. Όπως καταγγέλλει μέσω επίσημης αναφοράς μία από τις εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, οι ελληνικές υπηρεσίες προμήθευσαν τις δύο συσκευές δωρεάν στο πλαίσιο της αλληλοβοήθειας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Αμερικής και Ελλάδας. Ο ιδιώτης ωστόσο αμείφθηκε και μάλιστα αδρά με το ποσό των 668.987 δολαρίων, τα οποία εισέπραξε η εταιρεία του χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ. Ενώ δηλαδή ο ιδιώτης συμμετείχε σε διαγωνισμό, μειοδότησε και πήρε τη δουλειά, τελικά προμηθεύτηκε δωρεάν το υλικό που παρέδωσε και εισέπραξε το ποσόν που επικυρώθηκε από τον διαγωνισμό. Πρόκειται για μία κολοσσιαία κομπίνα σε βάρος του Δημοσίου αλλά και σε βάρος του Υπουργείου Μεταφορών (που ενέκρινε τη μεταφορά του εξοπλισμού), της Πολιτικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ταμείου Χανίων.  

«Η GDL και ο Γελασάκης χρησιμοποίησε δημόσιο εξοπλισμό και αμείφθηκε κανονικά για τη χορήγηση. Τα μηχανήματα είχαν παραχωρηθεί από το Λιμενικό Ταμείο Χανίων και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αντίστοιχα. Κατά συνέπεια εξυπηρετήθηκαν τα ιδιωτικά συμφέροντα της εταιρείας του  (...) σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος του Αμερικανικού Ναυτικού και της εταιρείας μας, η οποία θα μπορούσε να αναλάβει την εξυπηρέτηση του αεροπλανοφόρου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αγωγή που έχει κατατεθεί κατά του Ι. Γ. και βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr. 

Όλα τα παραπάνω είναι σε γνώση των ελληνικών υπηρεσιών, ενώ έχει σχηματιστεί και σχετική δικογραφία. Άλλωστε, η Σούδα αποτελεί νευραλγικό σημείο λόγω του κομβικού ρόλου που διαδραματίζει στο στρατηγικό παιχνίδι που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την τελευταία περίοδο. Είναι προφανές πως μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η προσοχή των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας έχει ενταθεί γύρω από τον ναύσταθμο της Σούδας, την αμερικανική βάση και το γειτνιάζουν αεροδρόμιο, το οποίο είναι στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ. 

zougla.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ